.

Πως μειώνω την ανακατωσούρα στο καθιστικό όπου ζουν και μεγαλώνουν παιδιά.

Το έργο είναι γνωστό, το ίδιο για όλους:
Ξεκινάμε τη ζωή μας. Παντρευόμαστε. Στήνουμε το σπιτικό μας με φροντίδα και αγάπη. Χρώματα, σχήματα και φίνα υλικά  είναι μαστ, πρώτη επιλογή, είναι θέμα εντυπωσιασμού άλλωστε,  έλα όμως που έρχεται ο πιτσιρικάς, έρχεται κι η μπαλαρίνα, ο οποίοι στο δωμάτιό τους δεν παίζουνε με τίποτα, θέλουν χώρο για τρέξιμο γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά κι εκεί μέσα, στο μικρό τους το δωμάτιο, καθόλου χώρο δεν έχει, συγκρίνεται άλλωστε το παιδικό με το καθιστικό; Θέλουν και παρέες, θέλουν κι ομιλίες, θέλουν και τραγούδια και όχι μοναξιές, μπουκάρουνε λοιπόν στο σαλονάκι και σου το κάνουν… θερινό.
Δεν έχω άδικο σε όσα σου λέω, έτσι δεν είναι; Σου είναι γνώριμα, τα πέρασες, τα ζεις καθημερινά, τι να κάνω θα μου πεις…

Ξέρεις λοιπόν τι πιστεύω πως φταίει γιαυτό; Γιαυτή την ανακατωσούρα και το μπάχαλο εννοώ, γιαυτή την ένταση και τον εκνευρισμό που επικρατεί στα περισσότερα καθιστικά οικογενειών με μικρά παιδιά, έ, ξέρεις τι φταίει;
Εκτός φυσικά των Ελληνικών μας γονιδίων σύμφωνα με τα οποία, “εντυπωσιασμός + παιδί = το κέντρο του σύμπαντος”, φταίει και ο τρόπος που εμείς οι ενήλικες αντιμετωπίζουμε την ύλη, φταίει επίσης και η λογική του “καλύτερα πολλά και τζάμπα (το ΄πιασες το υπονοούμενο, ελπίζω, ε?) παρά λίγα και καλά“.

 

Καθιστικό γλύκα για μεγάλους και παιδιά σου έχω εδώ, για να το αφιερώσω σε όλους ανεξαιρέτως τους γονείς που μεγαλώνουν μπόμπιρες και μπομπιρίνες και ονειρεύονται στιγμές ηρεμίας και απόλυτης ευτυχίας στο χώρο τους παρέα με τα μωρά τους αλλά και σε όλους εκείνους που αισθάνονται ακόμη παιδιά. Ένα καθιστικό παράδειγμα μαζί με 5 συμβουλές- οδηγίες για το πως μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την ένταση, το θόρυβο και την ακαταστασία που επικρατούν στο χώρο όπου ζουνε και λειτουργούνε παιδιά.
Τη ομοιότητα με ένα καθιστικό αποκλειστικά μεγάλων, ενηλίκων να πω καλύτερα, θα την αισθανθείς κατευθείαν, βλέποντας την εικόνα ειδικά αν μεγαλώνεις παιδιά αυτό το διάστημα ή έχεις περάσει από αυτό το στάδιο.
living_kidroom_1
Είναι… τι άλλο;
Μα, φυσικά η ηρεμία!

Σύμφωνα με το παράδειγμα αυτό λοιπόν:
Όταν φτιάχνουμε το πρώτο καθιστικό της ζωής μας, αυτό μέσα στο οποίο θα παίζουνε, θέλουμε δε θέλουμε, μικρά παιδάκια μετά από λίγο, σκεφτόμαστε πρακτικά.
Έτσι,
1. Επιλέγουμε πρακτικά, λειτουργικά και οικονομικά έπιπλα. Επιλέγουμε με γνώμονα τη χρήση και όχι τον εντυπωσιασμό και έχοντας πλήρη επίγνωση πως αυτά τα πρώτα έπιπλα του γάμου μας ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ. Επιλέγουμε έπιπλα από φυσικά ξύλα χωρίς βαριά λούστρα, χωρίς γωνίες και ανώμαλες επιφάνειες, έπιπλα οικολογικά, και όχι ογκώδη και τεράστια, επιλέγουμε βαμβακερά και λινά υφάσματα, φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έτσι αποφεύγουμε και μειώνουμε δραστικά τους μετέπειτα πονοκεφάλους εγκεφαλικά και υστερίες που προκαλούνται από τα ατελείωτα, απανωτά “μη” που ακολουθούν τα άπειρα τρεχαλητά, τις τσιριχτές φωνές τα άγχη και τις αγωνίες.

living_kidroom_2

2. Μειώνουμε την ένταση και τη διέγερση που προκαλούν οι χρωματικές αντιθέσεις.
Χρωματικά, φροντίζουμε να διατηρούμε παντού και για όλα σταθερούς, ουδέτερους τόνους, (στην περίπτωση του παραδείγματός  μας, μπεζ).
Επιτρέπω ένα ακόμη χρώμα.
Έτσι όσο χρώμα μπει στη συνέχεια, που θα μπει, δεν υπάρχει αμφιβολία επί τούτου (τα παιχνιδάκια όλα είναι τόσο τρικολόρε γλυκιά μου), όσο μα όσο χρώμα μπει θα απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το ουδέτερο φόντο, χωρίς να μπερδεύεται με αυτό, ούτε να προστίθεται προκαλώντας σύγχυση και εκνευρισμό.

living_kidroom_5

3. Αγοράζουμε ποιοτικά παιχνίδια από φυσικά υλικά (ξύλο, υφάσματα, μαλλί κλπ) και αντικαθιστούμε με αυτά τα όποια μπιμπελά μας. Ξέρω, είναι αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα “τζάμπα” πλαστικά, όμως σκέψου λίγο την διπλή ιδιότητα που έχουνε τούτη την περίοδο που μεγαλώνουν τα παιδάκια σου: Τα παιχνίδια, θες δε θες, είναι ταυτόχρονα, και διακοσμητικά στο χώρο σου τούτο το διάστημα. Φρόντισε λοιπόν να έχεις όμορφα και πρωτότυπα διακοσμητικά-παιχνίδια, αξεσουάρ και θήκες αποθήκευσης, να τα χαίρεσαι εσύ η ίδια πάνω απ΄όλα και μη μου φέρνεις ως επιχείρημα το οικονομικό!

living_kidroom_3
4. Δώσε τέλος στο “πολλά”. Μείωσε την ποσότητα των παιχνιδιών που αγοράζεις. Από αυτό είναι που θα εξοικονομήσεις χρήματα. Όχι παζαρεύοντας την ποιότητα τους. Έτσι, με τα λίγα, εξοικονομείς χρήματα και ηρεμία ταυτόχρονα. Αυτό όμως είναι εύκολο και θα συμβεί μοιραία άλλωστε, λόγω του υψηλότερου κόστους αγοράς των ποιοτικών παιχνιδιών.

living_kidroom_4
5. Τέλος, έχε στο νου σου πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς ένα οικολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά σου, προάγεις μια οικολογική συνείδηση που τόσο πολύ μας λείπει σε αυτή τη χώρα την οποία προωθείς με αυτόματες διαδικασίες προς αυτά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεις τις στιγμές της ηρεμίας και της γαλήνης στο χώρο σου και στην οικογένεια σου.

 Σε φιλώ με αγάπη!

Μαρία