Νομίζω πως έφτασε η κατάλληλη εποχή για να διαλέξετε ένα καθιστικό για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μικρό ή μεγάλο, εξαρτάται από το χώρο που διαθέτετε.

Στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητα σχέδια επίπλων εξωτερικού χώρου, σε διάφορους τύπους και σε διάφορες τιμές. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, επηρεάζουν το κόστος τους  και σίγουρα την αντοχή τους στο χρόνο.

Έτσι τα μεταλλικά έπιπλα  και ειδικά τα μασίφ είναι πολύ ανθεκτικά -αν και κάπως ξεπερασμένα- δε χρειάζονται μεγάλη συντήρηση και είναι μάλλον ακριβά.

Από την άλλη πάλι το ξύλο, σαν πιο ζεστό και φιλικό υλικό έχει αγαπηθεί από πολλούς, ακόμη και όταν πρόκειται να επιπλώσει εξωτερικούς χώρους. Ξύλινα έπιπλα κήπου μπορεί κανείς να βρει όπου θέλει. Οι τιμές τους  διαμορφώνονται ανάλογα με την ποιότητα και το είδος της ξυλείας που χρησιμοποιείται κατά την κατασκευή τους.

Έτσι το “τικ” -αφρικάνικο ξύλο- αποτελεί μια από τις πιο ακριβές αλλά και από τις πιο ανθεκτικές και σίγουρες επιλογές. Να μη ξεχάσω εδώ να σας πω πως το ξύλο κατασκευής των επίπλων εξωτερικού χώρου πρέπει, εκτός από καλής ποιότητας, να έχει υποστεί επεξεργασία “φουρνίσματος”, ώστε να έχει αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του και έτσι να μειωθούν οι πιθανότητες να εμφανίσει σκασίματα και ρωγμές με την πάροδο του χρόνου. Επίσης  να προσθέσω πως  χρειάζεται τακτική συντήρηση, μια φορά το χρόνο, με ειδικό λαδάκι ώστε να μη χάσει τη λάμψη του και τις ιδιότητές του.

Άλλα υλικά για τα έπιπλα κήπου, λιγότερο ανθεκτικά στις εξωτερικές συνθήκες  είναι το μπαμπού και το ρατάν,

ενώ το πλαστικό είναι μάλλον το πιο φθηνό από όλα, το πιο ανθεκτικό, το μοναδικό που δεν χρειάζεται συντήρηση και με την ιδιότητά του ως πολυμορφικό, κάνει ένα δυναμικό come back άλλοτε με τα όμορφα σχήματα που δημιουργεί και άλλοτε μιμούμενο τα φυσικά υλικά.

Τα υφάσματα που συνοδεύουν τα έπιπλα κήπου πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικά, από καραβόπανο ή άλλα αντίστοιχου τύπου, να βγαίνουν και να καθαρίζονται εύκολα, ενώ θα πρότεινα να τα επιλέξετε σε φωτεινά και χαρούμενα χρώματα.

Συνδυάστε ανεξάρτητα κομμάτια μεταξύ τους. Αν δε θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα επιλέξτε ένα καλό, σταθερό και ανθεκτικό τραπέζι και συνδυάστε το με πιο οικονομικές καρέκλες. Εκτιμήστε το χώρο που έχετε και αποφύγετε τα πολύ μεγάλα έπιπλα.

Συμπληρώστε τα με μαξιλάρια, ανάλαφρα ριχτάρια, κεριά και πολλά λουλούδια, ενώ αν έχετε κήπο, οι ξαπλώστρες και οι αιώρες  οι ομπρέλες ηλίου και τα κιόσκια θα συμπληρώσουν και θα ομορφύνουν το όλο σκηνικό.

Μερικές ιδέες …

Για να πετύχετε ρομαντικό στυλ στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας επιλέξτε σιδερένια ή ξύλινα έπιπλα, υφάσματα με ανοιχτόχρωμα λουλουδάτα μοτίβα, δαντέλες, πορσελάνινες γλάστρες με γιασεμί και αγιόκλημα.

Για να δώσετε Έθνικ στυλ κατασκευάστε πέργκολες από ακατέργαστο ξύλο, επιλέξτε έντονα χρώματα για τους τοίχους, τραπέζια με έντονα ψηφιδωτά, κεραμικές γλάστρες με κάκτους.

Αν πάλι προτιμάτε το ανατολίτικο στυλ διαλέξτε ξύλινα χαμηλά έπιπλα μεταξωτά μαξιλαράκια, χρυσοποίκιλτα υφάσματα, πολύχρωμα φαναράκια και περίτεχνα διακοσμητικά

Για το mediterranean κατασκευάστε χτιστούς καναπέδες και πλαισιώστε τους με ξύλινα ή μεταλλικά τραπεζάκια, καρέκλες και σκαμπό καφενείου, ψάθινες πέργκολες, μπουκαμβίλιες, πήλινες γλάστρες με γεράνια και βασιλικούς.

Για το country στυλ επιλέξτε ντεκαπέ  ή φερ φορζέ έπιπλα, χαρούμενα υφάσματα ψάθινα καλάθια, καφασωτά με κισσούς.

Ενώ αν θέλετε να κρατήσετε ένα μίνιμαλ ύφος, τότε τα σκούρα έπιπλα με λιτές γραμμές και τα λινά υφάσματα είναι για σας. Στήστε το σκηνικό και στελεχώστε το με πάγκους από μάρμαρο ή πέτρα, με διαδρόμους από βότσαλο ή άμμο και με γεωμετρικές γλάστρες με μπαμπού.