Η μέθοδος του “dip-dye” του “βουτηχτού” όπως συνηθίζεται να ονομάζεται εδώ στο Ελλάντα είναι μια μέθοδος βαφής, κυρίως υφασμάτων αλλά και άλλων απορροφητικών υλικών όπως το χαρτί. Στηρίζεται στη λογική του πολύ αραιωμένου χρώματος που εμποτίζει το υλικό προς βαφή μέχρι το βάθος του, εμποτίζει τις ίνες του στο σύνολό τους, ενώ η ένταση της απόχρωσης που θα δώσει εξαρτάται από το χρόνο εμποτισμού του.

Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή του είναι κατά κύριο λόγο σκόνες και αραιώνονται με νερό και ξύδι για στερέωση, κάτι σαν το όπως βάφουμε τα αυγά τα πασχαλινά, μη σου πω ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα δηλαδή. Η συσκευασία τους περιλαμβάνει οδηγίες χρήσης σχετικά με τις αναλογίες αραίωσης, ενώ από τον δημιουργό απαιτείται μόνο φαντασία και πολλοί πειραματισμοί.

  Εφαρμογές τις μεθόδου συναντάμε τακτικά, στη μόδα σε ρούχα, φουλάρια, αξεσουάρ όπως επίσης και σε είδη για το σπίτι, τραπεζομάντηλα, σουπλά και κουρτίνες, ενώ αποτελεί ένα υπέροχο, πανεύκολο, καλοκαιρινό και πολύ trendy,  “do it yourself” project.

Για δες…

dip_dye_1 dip_dye_2 dip_dye_3dip_dye_9Ανάλογο οπτικό αποτέλεσμα μπορούμε να δημιουργήσουμε και στους τοίχους. Οι ντεγκραντέ τοίχοι, οι τοίχοι δηλαδή, με αποχρώσεις που η μία απορροφάει την άλλη, είναι πολύ διαδεδομένοι πια και στιλιστικά τουλάχιστον, αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση καλοκαιρινής ανανέωσης.

dip_dye_6

Για να τους φτιάξεις βεβαίως, ακολουθείς άλλη μέθοδο που ουδεμία σχέση έχει με αυτή του “βουτηχτού” που σου περιέγραφα προηγούμενα. Εδώ το πράγμα θέλει δουλειά. Χρειάζεται λίγη παραπάνω υπομονή από το κανονικό, πολύ μεράκι και δύο τουλάχιστον χρώματα. Χρήσιμη είναι επίσης και μια μικρή εμπειρία στο βάψιμο. Ξεκινάς να βάφεις με το ένα χρώμα από τη μία ενώ σταδιακά προσθέτεις και αναμειγνύεις και το δεύτερο. Η επεξεργασία ανάμιξης των χρωμάτων γίνεται όσο ακόμα αυτά είναι νωπά ενώ δουλεύεις την επιφάνεια και με νερό.

dip_dye_7

Εναλλάκτικά, αν δεν το ΄χεις αυτό με την κατασκευή των “ομαλών σβησιμάτων” και των ομαλών ντεγκρανταρισμάτων, φτιάξε τρεις τουλάχιστον αναμίξεις των χρωμάτων που χρησιμοποιείς, πάρε το πινέλο και με γρήγορες κάθετες πινελιές στήσε ζώνες που σβήνουν εμφανώς και βιαίως η μία μέσα στην άλλη…

dip_dye_8Ισχύει αυτό.
Η αδυναμία δεν σημαίνει πάντα και αποτυχία!

Σε φιλώ

Μαρία