Δάπεδα. Συνδυασμός υλικών. Ένα κλασσικό παράδειγμα.
Για τα δάπεδα γενικώς, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του κάθε υλικού, το κόστος αυτών, τις αντοχές κατά τη χρήση τους, το στυλ τους, καθώς επίσης και το συνδυασμό τους  με το ύφος και τη γενικότερη διακόσμηση του χώρου θα μπορούσαμε να θεωρητικολογούμε για ώρες. Έννοιες όπως πρακτικότητα, λειτουργικότητα, αντοχή, κόστος έχουν την τιμητική τους σε μια κατασκευαστική ενότητα άκρως σημαντική και αξιοπρόσεκτη. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς άπειρα υλικά, σύγχρονα αλλά και πιο παραδοσιακά, ανάλογα με το στυλ στο οποίο θέλει να κινηθεί, ενώ η ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνεπώς της επεξεργασίας τους  μας υπόσχεται πλέον αντοχές πολύ υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα, να μπορούμε υπό προϋποθέσεις πάντα, να ισχυριστούμε δειλά-δειλά, το “όλα τα υλικά κάνουν για παντού”.

Ανοίγω λοιπόν το φάκελο “δάπεδα” σήμερα και ειδικότερα θα καταπιαστώ με το “πάντρεμα” δύο διαφορετικών υλικών σε ένα ενιαίο δάπεδο. Τρεις λόγοι που θα πρότεινα σε κάποιον να προχωρήσει σε συνδυασμό δαπέδων είναι γιατί με αυτό τον τρόπο:
1.Επιτυγχάνεται ο οπτικός διαχωρισμός διαφορετικών ενοτήτων στο χώρο χωρίς τη χρήση κάποιου άλλου διαχωριστικού.
2.Καλύπτονται δύσκολα σημεία που δέχονται πάσης φύσεως καταπονήσεις με υλικά αντοχής χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να τα επεκτείνουμε και σε όλο τον υπόλοιπο χώρο.
3.Δίνουμε ύφος στο χώρο και παράλληλα τονώνουμε την αισθητική του.

Θέλω να δεις όμως τώρα ένα εξαιρετικό παράδειγμα ταιριάσματος υλικών στη πιο συνηθισμένη περίπτωση που συναντά κανείς,  αυτή όπου σε ένα ενιαίο χώρο, δημιουργείται όριο κουζίνας/τραπεζαρίας+καθιστικού με έντονο το στοιχείο του γνώριμου κλασσικού φόβου: “όχι ξύλο για δάπεδο στην κουζίνα”.
Εδώ μιλάμε για συνδυασμό κεραμικών πλακιδίων στο χώρο της κουζίνας + ξύλο στο καθιστικό και τραπεζαρία και επανέρχομαι στη συνέχεια για να σου πω τι να προσέξεις.

matching_floors_1 matching_floors_2 matching_floorsΝα σου πω λοιπόν πως προσωπικά δε θα με χαλούσε καθόλου να συνέχιζε το ξύλινο δάπεδο και στο χώρο της κουζίνας. Όμως… Η επιλογή του συγκεκριμένου δαπέδου για τη συγκεκριμένη κουζίνα που, και λίγο ρετρό μου κάνει, και πολύ καλά εφαρμοσμένο είναι, και πολύ αρμονικά εντάσσεται σε όλο το υπόλοιπο περιβάλλον, δε γίνεται να μην δεν παραδεχτώ πως είναι εξαιρετική.

Πρόσεξε όμως (και το τονίζω διότι ισχύει για κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως):
1. την άψογη τοποθέτηση των υλικών μεταξύ τους: απόλυτη ευθυγράμμιση στους αρμούς, στις επιφάνειες και στους τοίχους πράγμα που σημαίνει μάγκες τεχνίτες.
2.την άψογη επιλογή των υλικών, των χρωμάτων και του θέματος, πράγμα που σημαίνει εκ των προτέρων συνολική εικόνα και εκτίμηση του χώρου.
3.την κατανομή των τετραγωνικών που θα καταλαμβάνει το κάθε υλικό, τα όρια τους με λίγα λόγια, ώστε όλα να “αναπνέουν” και να αναδεικνύονται πράγμα που σημαίνει καλός εξαρχής σχεδιασμός του χώρου.

Καλή βδομάδα να έχουμε, με χαρά να υποδεχτούμε και το Μάη!

ΣΕ φιλώ!
Μαρία