Καλημέρα!! καλημέρα!! καλημέρα!!!

Τελευταία μέρα του χειμώνα σήμερα, από αύριο Άνοιξη και δείτε τι σας έχω για να χαιρετήσουμε το χειμώνα που φεύγει και να ξεκινήσουμε τη βδομάδα μας αισιόδοξα…

Εθνική τράπεζα – ibank store – Vita Verde και κατακόρυφοι κήποι!!

Τώρα πως συνδυάζονται όλα αυτά, θα μου πείτε, κι εγώ θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως!!

Η Εθνική Τράπεζα δε χρειάζεται συστάσεις. Το i-bank store από την άλλη είναι ένας μοντέρνος πολυχώρος που δημιούργησε, όπου οι επισκέπτες της μπορούν να ψυχαγωγηθουν και να ανακαλύψουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες i-bank. Μέσα από τον αρμονικό συνδυασμό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με τις νέες τεχνολογίες αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά  του i-bank όπως είναι η ταχύτητα, η άνεση, η ασφάλεια, καθώς και η οικολογική ευαισθησία. Η Vita Verde τώρα, (είχαμε αναφερθεί σε αυτήν, και στο παρελθόν-δες εδώ…) είναι μια εταιρία που αποτελείται από μια ομάδα συνεργατών, που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανικούς και γεωπόνους, οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν χώρους που πληρούν τις ανάγκες για υψηλή αισθητική και ωφελιμότητα στο γύρω περιβάλλον και η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ένα αρκετά ενδιαφέρον και απαιτητικό project, στα πλαίσια της νέας φιλοσοφίας που διέπει την Εθνική Τράπεζα.

Και τι είναι αυτό;;;

Μα… ο πρώτος κατακόρυφος κήπος στην Ελλάδα που φτιάχτηκε για το νέο κατάστημα της τράπεζας, στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στην Αθήνα, ένα αρκετά ενδιαφέρον και απαιτητικό project, στα πλαίσια της νέας φιλοσοφίας που διέπει την Εθνική Τράπεζα, ένα project – σταθμό για την αρχιτεκτονική τοπίου και όχι μόνον!

Θα λέγαμε ότι αλλάζουν πολλά σε σχέση με το πράσινο στο αστικό περιβάλλον και θεωρούμε ότι η απόφαση και η δράση της Εθνικής είναι μια αρκετά ενθαρρυντική προσπάθεια για τη δημιουργία χώρων (εργασίας αλλά και όχι μόνον) που θα είναι φιλικότεροι προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ελπίζουμε,  ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε  έμπρακτα ότι ακόμη και τα πιο πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο, μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνει ελκυστικό και ευχάριστο και να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής στην πόλη….μας λέει χαρακτηριστικά o Hans Buster της Vita Verde.

Και για να μη σου λέω πολλά ρίξε μια ματιά στις εικόνες και θα καταλάβεις τι εννοώ…

Το ibank store και ο κάθετος πράσινος τοίχος στο βάθος… α’ όψη

και η άλλη του όψη…

Για πάμε λίγο πιο κοντά…

ακόμα πιο κοντά…

 

 

 

…ενώ ο Hans συνεχίζει να μας λέει…

“Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν κισσούς σε ναούς και σε άλλα σημαντικά κτίρια. Έπειτα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν αμπέλια και άλλα αναρριχώμενα για διακοσμητικούς λόγους, ενώ κατά τον 17ο και 18ο αιώνα έγινε εισαγωγή νέων ειδών αναρριχητικών φυτών από την Αμερική στην Ευρώπη.  Κατά τη δεκαετία του 1980 επικράτησε η τάση να αφαιρούνται τα αναρριχώμενα φυτά από τα κτίρια και δημιουργήθηκε η εντύπωση πως βλάπτουν την υγρομόνωση και ελκύουν τρωκτικά.

Σήμερα, μετά από χρόνια μελετών και δοκιμαστικών εφαρμογών μπορούμε να μιλάμε για την κάθετη φύτευση και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει. Με τα συστήματα αυτά μπορούμε να καλύψουμε επιφάνειες που δεν είχαν καμία χρήση μέχρι τώρα και επιπλέον να διακοσμήσουμε το χώρο με ένα πρωτότυπο και υψηλής αισθητικής αξίας τρόπο.

–          Αισθητική αναβάθμιση. Στο σύγχρονο αστικό τοπίο η ανάγκη για πράσινο εντείνεται τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο.

–          Βελτίωση της ακουστικής

–          Ενίσχυση της θερμομόνωσης, επιπλέον μείωση των ενεργειακών απωλειών

–          Θετική συνεισφορά στο μικροκλίμα – μείωση της θερμοκρασίας σε αστικές περιοχές

–          Θετική συνεισφορά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας με φιλτράρισμα των σωματιδίων σκόνης

–          Επίπτωση στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και απελευθέρωση οξυγόνου.

Η μελέτη φύτευσης του συγκεκριμένου κατακόρυφου κήπου έγινε ώστε η επιλογή των φυτών και η χωροθέτησή τους να εξυπηρετούν με όσο το δυνατών καλύτερο τρόπο το αρχιτεκτονικό – αισθητικό κομμάτι όσο και  το γεωπονικό – πρακτικό κομμάτι.


Τα είδη των φυτών που επιλέχθηκαν και τελικά τοποθετήθηκαν είναι

–          Adiantum radianum,

–          Ficus repens,

–          Pellea rotundifolia,

–          Pteris ensiformis,

–          Spathiphyllum chopin,

–          Alocasia polly,

–          Marantha leuconeura

–          Nephrolepsis exaltata


Ενώ ο αριθμός των φυτών που τοποθετήθηκαν είναι περίπου 500 φυτά.


Στο σχεδιαστικό κομμάτι τοποθετήσαμε κατά ομάδες τα φυτά ώστε να σχηματίζουν όγκους οι οποίοι πέφτουν ο ένας πάνω από τον άλλο. Αυτή η τεχνοτροπία συναντιέται κατά κόρον στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική κάτι που μας ενέπνευσε και το υιοθετήσαμε στο σχέδιο μας. Έτσι με αυτό τον τρόπο ο κατακόρυφος κήπος αποκτά μια πιο ενδιαφέρουσα εικόνα και μας δίνει το στοιχείο της κίνησης στο χώρο. Η εναλλαγή των όγκων οι οποίοι προβάλλονται οριζόντια και προκαλούνται από τον διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης των φυτών (άλλο πιο θυσσανώδες άλλο πιο κατακόρυφο, άλλο πιο φουντώτό και άλλο πιο λιτό) μας δίνει την αίσθηση μια κυματοειδούς κίνησης που προσδίδει ακόμη περισσότερη ζωντάνια στο χώρο.


Γεωπονικά τα περισσότερα φυτά που επιλέχθηκαν ανήκουν στις φτέρες. Η επιλογή έγινε ώστε τα φυτά να συνδυάζονται μεταξύ τους στις ανάγκες νερού και φωτισμού ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα από το πότισμα και το φωτισμό που είναι κοινός για όλα. Επίσης βαρύτητα δόθηκε στο να επιλεχθούν φυτά αρκετά ανθεκτικά σε μυκητολογικές ασθένειες και γενικότερα να μην είναι ευαίσθητα σε φυτοπαθολογικές ασθένειες.

Τώρα εγώ τι να πω… Να πω… Μπράβο!!! Να πω… συγχαρητήρια!!!  Να πω… να δούμε κι άλλα τέτοια, πολλά και όμορφα!!!

Ότι και να πω, λίγο θα είναι μπρος στη σημαντικότητα αυτού του έργου!!!

Έχουμε ανάγκη το πράσινο στις πόλεις μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έχουμε ανάγκη το πράσινο στους χώρους που κινούμαστε και εργαζόμαστε. Και είναι σημαντικό να το φέρνουμε κοντά μας όπως και να έχει…είτε με απλούς, είτε με πιο σύνθετους τρόπους.

Εξαιρετική δουλειά Vita Verde!!!

Εξαιρετική σκέψη Εθνική!!!

Και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες, πράσινες και ελπιδοφόρες δράσεις!!!

Κι αν θες να μάθεις κι άλλα για τη Vita Verde τότε πάτησε εδώ…