Πρόκειται για τον πλέον λειτουργικό χώρο του σπιτιού και οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη σοβαρότητα, μιας και ίσως είναι ο μοναδικός χώρος της κατοικίας που θα μπορούσε να ισχύει ο κανόνας: η αισθητική έπεται της λειτουργικότητας.
Είτε αναφερόμαστε στην κατασκευή νέας κουζίνας είτε στην ανακαίνιση μιας ήδη υπάρχουσας, το πρώτο και βασικό βήμα είναι ο σωστός σχεδιασμός των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών σε σχέση με το συνολικό χώρο, ακόμη και όταν η διάταξή της εξελίσσεται σε λίγα τετραγωνικά. Είναι σημαντικό να γίνει αυτό, προκειμένου να υπολογιστούν με ακρίβεια οι θέσεις των επίπλων και των συσκευών και να τραβηχτούν στα κατάλληλα σημεία οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης. Εάν δε γίνει αυτό εξαρχής, τότε η πιθανότητα αλλαγών κατά τη διάρκεια των εργασιών προκαλεί επιπλέον ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και οικονομική επιβάρυνση.

Οι «έξυπνες» αποστάσεις ανάμεσα στις ηλεκτρικές συσκευές, η εύκολη πρόσβαση στο νεροχύτη και η σωστή διαχείριση του χώρου εξυπηρετούν τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα. Αυτή πρέπει να είναι και η προτεραιότητα κατά την επιλογή διάταξης των επίπλων, που οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ιδιοκτήτη αλλά και στις ιδιαιτερότητες του χώρου.

Ανεξάρτητα από τη διάταξη, η λειτουργικότητα μιας κουζίνας καθορίζεται από το τρίγωνο εργασίας μεταξύ ψυγείου, κουζίνας και νεροχύτη, που ιδανικά πλησιάζει το ισοσκελές.

Οι δυνατότητες που παρέχουν οι άπειροι συνδυασμοί μηχανισμών, συρταριών και ντουλαπιών και η πλούσια ποικιλία διαστάσεων ντουλαπιών και επίπλων στις μέρες μας, βοηθούν ώστε και οι πλέον μικροί χώροι να μπορούν να γίνουν λειτουργικοί και να εξαντλούν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες αποθήκευσης.

Επιπλέον οι άπειρες επιλογές υλικών και χρωμάτων βοηθούν στο να προσαρμόσει κανείς τόσο το προσωπικό του γούστο όσο και το πορτοφόλι του.
Άλλα στοιχεία που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό μιας κουζίνας είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της. Φροντίζουμε να δημιουργούμε το χώρο κουζίνας της κατοικίας μας σε μέρος που φωτίζεται άμεσα, και προτιμούμε να έχει απευθείας πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι, αυλή, αίθριο κ.λ.π.).

Στις περιπτώσεις μικρών κατοικιών όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να δημιουργήσουμε την υποδομή τεχνητού φωτισμού ενισχυμένου στα σημεία εργασίας και ομοιόμορφα κατανεμημένου, και επιλέγουμε να τοποθετήσουμε ισχυρούς απορροφητήρες. Ας έχουμε πάντα στο νου μας πως το «δημιουργικό μας εργαστήρι» πρέπει να φωτίζεται και να αερίζεται επαρκώς.
.