• Ο υπερφωτισμός ενός χώρου μόνο αρνητικά αποτελέσματα φέρνει. Εκτός από άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, Προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στα μάτια καθώς και έντονους πονοκεφάλους.

• Ένα ωραίο φωτιστικό δεν εκπέμπει απαραίτητα και το σωστό φως. Συχνά τα περίτεχνα σχέδια, οι διάτρητες επιφάνειες και οι αντανακλάσεις των υλικών μάλλον δημιουργούν προβλήματα παρά διευκολύνουν. Προτιμήστε τα μόνο σε περιπτώσεις ατμοσφαιρικού φωτισμού, αποφύγετε τα όμως σε γενικά φωτιστικά σχήματα.

Θα ήταν λάθος να αγνοήσετε την επίδραση που έχει ο φωτισμός, στη διακόσμηση και την ενέργεια ενός χώρου. Το φως δεν εξυπηρετεί μόνο στην εκτέλεση δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά καλείται να τονίσει, να κρύψει, να ομορφύνει και να αποκαλύψει. Η έντασή του, η μορφή του, η θέση του, το είδος των πηγών , όλα συντελούν στο να μεταμορφώσουν ριζικά ένα χώρο χαρίζοντας του στυλ και άποψη. Τους κανόνες κάθε φορά τους βάζετε εσείς με το προσωπικό σας γούστο και τις ανάγκες σας.

Έχετε στο νου σας ότι ο τρόπος που θα φωτίσετε το σπίτι σας και το ύφος των φωτιστικών σωμάτων που θα επιλέξετε δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητα από εκείνα της γενικότερης επίπλωσης. Αντιμετωπίστε το φωτισμό ως μέρος της αρχιτεκτονικής ενός χώρου και μη ξεχνάτε ότι το στυλ που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου σας θα σας υποδείξει και τον τρόπο που αξίζει να φωτιστεί. Είναι βέβαιο ότι αν φωτίσετε λάθος ακόμη και τον ομορφότερο χώρο το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.

Το μέγεθος των φωτιστικών είναι θέμα κρίσιμο κατά την επιλογή. Ο κανόνας, βέβαια, απαιτεί μικρές και διακριτικές φόρμες ή κρυφό φωτισμό σε χώρους μικρούς, στενούς, χαμηλοτάβανους, δύστροπους και παράγωνους. Επιβλητικά και ογκώδη φωτιστικά δεσπόζουν σε χώρους ανοιχτούς, άνετους και ψηλοτάβανους.

Μη ξεχνάτε πως εκτός από τα γνωστά φωτιστικά οροφής υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι φωτισμού. Τα χρήσιμα επιτραπέζια φωτιστικά, οι επιδαπέδιες συσκευές, τα ευέλικτα σποτ, οι φωτεινές δέσμες και τόσες άλλες πηγές φωτισμού είναι διαθέσιμες να δώσουν λύση σε κάθε περίπτωση.

Προσέχετε ώστε οι επιλογές σας να καθορίζουν την σωστή ποιότητα του φωτισμού, και σωστή ποιότητα φωτισμού σημαίνει:
• Σωστή κατανομή του φωτός και αλληλοκάλυψη των δεσμών έτσι ώστε να μη δημιουργούνται φωτεινές και σκοτεινές αντιθέσεις, αλλά να επικρατεί ομοιομορφία και ισορροπία.
• Σωστή απόδοση και μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα των χρωμάτων. Άλλωστε ο τεχνητός φωτισμός είναι τόσο πιο επιτυχημένος όσο πλησιάζει να μοιάσει στο φυσικό φως της ημέρας.
• Κατάλληλη ένταση ανάλογα με τη δραστηριότητα που πραγματοποιείται, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους εργασίας όπου η ακρίβεια και η αποδοτικότητα επηρεάζονται από τον παράγοντα φωτισμό
• Ομαλή συνύπαρξη του τεχνητού και του φυσικού φωτός.