Το σπίτι του συγγραφέα αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων είναι γεμάτο μυρωδιές, αρώματα, γεύσεις, εικόνες και συναισθήματα…

Κι αυτό γιατί στο σπίτι του συγγραφέα μένει η κυρα Σμαρώ, μοναδική συλλέκτρια στιγμών, απλών και γνώριμων καθημερινών στιγμών, φιγούρα από τις σπάνιες και σπουδαία μαγείρισσα, μεγάλη χορατατζού, ανοιχτόκαρδη, βαρύτονη κι επιβλητική ταυτόχρονα, με μια ολόσωμη κόκκινη ποδιά που τυλίγει όλο της το σώμα, στέκει ολημερίς κι ολονυχτις πίσω από το πάγκο της κουζίνας και δίνει οδηγίες:

Κουκλίτσες μου,
Η Παράδοσή μας λέει πως κάθε φορά, μετά τη Γέννηση του Χριστού, γλεντάμε και ευχαριστούμε το γεγονός τρώγοντας κουραμπιέδες και μελομακάρονα, χοιρινό και λαχανοντολμάδες και όχι γαλοπούλες που είναι άλλης παράδοσης, ενώ το φλουρί της Πρωτοχρονιάς το κρύβουμε καλά στη βασιλόπιτα.

Αστεράκια μου,
Η διαδικασία είναι ψυχαγωγική, ξεκούραστη και καθημερινή, αλλά συγχρόνως μεθοδική. Τα καλά υλικά ladies μου, είναι οι πρώτες ύλες μας. Ωστόσο μην κάνετε την περισυλλογή αυτοσκοπό, πρώτα να ζείτε για τον εαυτό σας κι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

Αφού συγκεντρώσετε όλα τα υλικά σας αμαζόνες μου, αφήστε τα μόνα τους να ωριμάσουν. Εκείνα θα σας πουν πότε είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στη σπονδή τους. Μη βιαστείτε. Μη βιάζεστε. Ακόμη κι όταν νομίζετε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αυτά δουλεύουν για σας. Τους είναι απαραίτητο να ζυμωθούν με το χρόνο τους. Ο χρόνος θα τα ολοκληρώσει, ο χρόνος θα τα τελειώσει στρογγυλά, ο χρόνος θα τα μαλακώσει…

Αγάπες μου,
Να μαγειρεύετε με όλες σας τις αισθήσεις, χρησιμοποιώντας για κουτάλες σας τα ρήματα: βλέπω, μυρίζω, γεύομαι, ακούω, αγγίζω, ζω.

Αυτά λέει η κυρα Σμαρώ.
Αυτά κι άλλα πολλά, κι όλα μαζί, οδηγίες, στιγμές και συναισθήματα θα τα βρεις συγκεντρωμένα στην πληθωρική συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Γκόζη με τίτλο “Αφήστε με να ολοκληρώσω”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΠΟΛΙΣ”, ένα από τα λίγα βιβλία που με “γρατζούνισαν” τόσο αιχμηρά και τόσο διασκεδαστικά ταυτόχρονα, ένα βιβλίο που μ΄έκανε να θυμηθώ, να γελάσω, να αναρωτηθώ, να ερωτευθώ, ένα βιβλίο που ξετύλιξε κομμάτια της ζωής μου τόσο γνώριμα και οικεία, ένα βιβλίο ανθρώπινο, ότι καλύτερο για αυτές τις μέρες, ένα εξαιρετικό δώρο γιαυτό και το διάλεξα φέτος για να κλείσω τη ύλη μας εδώ στο Thedecopages.gr κυρίως για την αισιοδοξία που κρύβει μέσα του και έτσι, με αφορμή αυτό, να σου πω κι εγώ με τη σειρά μου, σε σένα, σε μένα και σε όλους μας:

Καλά Χριστούγεννα,

Καλή χρονιά!

george's_book_2

με

Έμπνευση και δημιουργία!

Μαρία