Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς… Γιατί καλά και το έχουμε το σπίτι. Όταν όμως αυτό είναι μικρό και δε μας παρέχει την πολυτέλεια να έχουμε από ένα δωμάτιο για το κάθε παιδί μας τότε τι γίνεται ;;; Το αλλάζουμε;;;

Όχι φυσικά…
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν έτσι… Έτσι μεγάλωσα κι εγώ… Σε ένα δωμάτιο, παρέα με την αδελφή μου,  με τους τσακωμούς μας και την φαγωμάρα μας. Και είχε η κάθε μια την πλευρά της-γιατί το δωμάτιο ήτανε μακρόστενο- και τα κρεβάτια  μας ακουμπούσαν στον τοίχο και ήταν σε σειρά με το γραφείο μας και από πάνω, το κάθε ένα από αυτά,  είχε τη βιβλιοθήκη του…
Ίδιες πλευρές και για τις δυο μας, από μία για την κάθε μια…για να μη μαλώνουμε και ζηλεύουμε…Και στη μέση ελεύθερος χώρος… Έτσι βόλευε κι έτσι χωρούσαν….έτσι το σκέφτηκε και η μαμά μας….Και παρήγγειλε τα έπιπλα στον μαραγκό, γιατί τα ήθελε λίγο πιο μικροκαμωμένα από αυτά που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Τα ήθελε και πιο λειτουργικά, με συρτάρια από κάτω για να βάζουμε τα ρούχα μας, με πλάτη, για να μπορεί να τα στρώνει με πολύχρωμα ριχτάρια , και να ρίχνει τις μαξιλάρες και τις καραμέλες (έτσι ονομάζεται το κυλινδρικό μαξιλάρι που βάζουμε συνήθως στο κεφαλάρι του κρεβατιού), και να φαίνονται σαν καναπεδάκια  και να μην ακουμπάμε κι εμείς στο κρύο τοίχο, ούτε και να τον λερώνουμε…

Είχαμε και έναν κούκο, στον τοίχο ψηλά,  που κάθε ώρα έβγαινε και “κουκούριζε”…

Το αγάπησα εκείνο το δωμάτιο, και δε θυμάμαι να είδα παρόμοιο πουθενά αλλού…Ούτε και η αδελφή μου…Ήταν το ΔΙΚΟ ΜΑΣ δωμάτιο…
Τώρα όμως τι να σας πω…. Στα χρόνια που μεσολάβησαν τα πράγματα άλλαξαν… η αγορά άλλαξε…. Μπορείς πια να βρεις  εύκολα λύσεις  για διπλά παιδικά κρεβάτια όπως και για οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους σου…Σήμερα ξέρετε ότι θα πάτε στο τάδε κατάστημα και θα βρείτε σίγουρα κάτι ωραίο και στα μέτρα σας για να αγοράσετε.
Είναι όμως αλήθεια αυτό; Θα βρείτε; Ή θα συμβιβαστείτε, και θα αγοράσετε κάτι που απλά σας ταιριάζει πιο πολύ από τα υπόλοιπα που έχετε γύρω σας;; Και επιπλέον έχει και μια καλή τιμή…Για σκεφτείτε το καλύτερα….
Γιατί, να ξέρετε, υπάρχει και άλλος δρόμος… Να κάνετε κάτι προσεγμένο με ενιαίο στυλ, κάτι που θα ξεφεύγει από αυτή τη μαζική, γνώριμη, βιομηχανική εικόνα  που σας προσφέρουν οι μεγάλες αλυσίδες επίπλων, και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να το σκεφτείτε καλά… να το σχεδιάσετε προσεκτικά και να συνεργαστείτε με έναν καλό μαραγκό που θα φτιάξει κάτι μόνο για σας και το χώρο σας στις διαστάσεις  και στο σχέδιο που επιθυμείτε…
Αυτή, την μοναδικότητα της ειδικής κατασκευής, θα σας δείξω εδώ, με λύσεις για  όμορφα και έξυπνα διπλά παιδικά κρεβάτια ενώ ταυτόχρονα θα σας εκμυστηρευτώ τι θα πρέπει να έχετε στο νου σας όταν φτιάχνετε δωμάτια που θα φιλοξενήσουν δύο ή και περισσότερα παιδιά, κάποιους κοινούς κανόνες που ισχύουν είτε αν φτιάξετε το δωμάτιο κατά παραγγελία  είτε αν  αγοράσετε τα έπιπλα του από κάποιο μαγαζί…

Κανόνας Νο 1… αποφύγετε τα μεγάλα ογκώδη έπιπλα στα μικρά δωμάτια… Μη επιλέγετε τις τεράστιες κουκέτες σε μικρούς χώρους. Αντί για αυτές προτιμήστε τα  χαμηλότερα κρεβάτια που βγάζουν δεύτερο από την κάτω πλευρά τους.

Κανόνας Νο 2…βάλτε τις κουκέτες σε μεγάλα δωμάτια και σε σημεία που δε φράζουν το χώρο, για παράδειγμα σε μια δια μορφωμένη εσοχή ή στην στενή πλευρά του δωματίου.

Κανόνας Νο 3…προσπαθείστε να κρατήσετε σαφή τα “όρια ιδιοκτησίας” ή να το πω αλλιώς διαχωρίστε την περιοχή για το κάθε παιδί όπου αυτό είναι δυνατόν, (το παράδειγμα της μαμάς μου…η μια πλευρά της μιας η άλλη της άλλης, αυτό το κομμάτι δικό σου εκείνο δικό του)

Κανόνας Νο 4…ειδικά για τα μικρά δωμάτια, προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα έπιπλα, τα λευκά,  τα εκρού και τα γκρι ή τα ανοιχτόχρωμα ξύλα που αποτελούν ουδέτερο φόντο τόσο για τα σεντόνια και τα παπλώματα όσο και για τα χρώματα που θα θελήσετε να βάψετε.

Κανόνας Νο 5…επιπλέον, για να βάψετε και να δώσετε χρώμα στα μικρά δωμάτια, προτιμήστε τις παστέλ αποχρώσεις, αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα και μη πιστέψετε κανένα που θα σας πει ότι είναι μύθος πως τα έντονα χρώματα δε μικραίνουν το χώρο οπτικά.

Κανόνας Νο 6…και τελευταίος…έχετε πάντα στο νου σας πως λόγω έλλειψης χώρου το κρεβάτι τους επιβάλλεται να είναι λειτουργικό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποτελεί και αντικείμενο παιχνιδιού, προσιτό και ευχάριστο… γιαυτό μην απορρίπτετε τα πολυμορφικά κρεβάτια.

One Response

  1. maria kirgiorgi

    γεια σας,
    εχω τρια παιδακια και καθολου μεγαλο σπιτι.οποτε πρεπει και τα τρια να συμβιωσουν στον ιδιο χωρο.μου αρεσαν οι ιδεες σας για τρια κρεβατια αλλα δεν ξερω που μπορω να απευθυνθω για να τα βρω.
    μπορω να εκμεταλευτω μονο ενα γαμα 2.00 *2.40 οπως και ενας τοιχος απεναντι στον οποιο ομως ανοιγει η πορτα 2.40

    σας ευχαριστω