Το κεντρικό μπάνιο ενός σπιτιού τοποθετείται όσο πιο κοντά γίνεται στα υπνοδωμάτια και συνήθως σε διαδρόμους που ενώνουν τους χώρους ύπνου με αυτούς που χρησιμοποιούνται την ημέρα.

Η ύπαρξη ενός w.c. που προορίζεται για τους επισκέπτες εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού και η σωστή του θέση είναι πάντοτε κοντά στους χώρους υποδοχής. Τέλος, στα μεγάλα σπίτια με αρκετά δωμάτια συνηθίζεται το κεντρικό υπνοδωμάτιο να περιλαμβάνει και ένα μπάνιο με μοναδική πρόσβαση από το δωμάτιο αυτό.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο κανονισμός που αφορά τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (Ε.Η.Ε.) περιέχει ειδικές προβλέψεις για τους «υγρούς χώρους», που πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα από τον έμπειρο ηλεκτρολόγο που θα αναλάβει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός μπάνιου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε υπόψη πως ποτέ οι αγωγοί  ηλεκτρικού ρεύματος δεν τοποθετούνται στο δάπεδο, αλλά μέσα από το επίχρισμα ή την επένδυση των τοίχων, ότι όλα τα φωτιστικά σώματα θα πρέπει να είναι στεγανά, δηλαδή ειδικά για μπάνιο, και να μη τοποθετούνται κοντά στη μπανιέρα ή τη  ντουζιέρα. Τέλος διακόπτες και πρίζες θα πρέπει να είναι γειωμένοι και εκτός μπάνιου αλλά αν για κάποιους λόγους βρίσκονται εντός, οι μεν διακόπτες θα πρέπει να απέχουν το λιγότερο 1.50μ. από οποιαδήποτε πηγή νερού και οι πρίζες να έχουν οπωσδήποτε καπάκι.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ειδικευμένους τεχνίτες. Για να αποφύγετε  προβλήματα που μπορεί να σας κοστίσουν πολύ ακριβά, επιλέξτε υλικά αρίστης ποιότητας τόσο για τη αποχέτευση όσο και για τις παροχές του νερού.

ΔΑΠΕΔΟ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Από κεραμικό πλακάκι, μάρμαρο, γρανίτης, βότσαλο, ψηφίδα, ξύλο, οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή σας, φροντίστε τα υλικά του δαπέδου και των επενδύσεων του μπάνιου σας να είναι αντιολισθητικά και να καθαρίζονται εύκολα.

Αποφύγετε τις εναλλαγές ύψους, δηλαδή τα σκαλιά μέσα στο μπάνιο, γιατί όσο ενδιαφέροντα στοιχεία κι αν αποτελούν,  παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνα.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η εμφάνιση, η λειτουργικότητα και η ασφάλεια του μπάνιου βελτιώνονται εντυπωσιακά όταν αυτό είναι σωστά φωτισμένο Τα μέτρια και τα μεγάλα μπάνια χρειάζονται σαφώς περισσότερες πηγές φωτισμού, ώστε όλα τα σημεία τους να φωτίζονται ικανοποιητικά, αντίθετα με τα μικρά όπου μπορεί να αρκεί ένα κεντρικό φως. Ένας σημαντικός παράγοντας  που θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα φωτισμού του μπάνιου μας και που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είναι το χρώμα των επενδύσεων. Όσο πιο σκούρες είναι οι επενδύσεις των τοίχων μας τόσο περισσότερο φως θα χρειαστούμε.

Ο φυσικός κι ο τεχνητός φωτισμός πρέπει να συνδυάζονται σωστά ώστε να μη δημιουργούνται επικίνδυνες σκιές, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι εκτυφλωτικό. Η κατασκευή ψευδοροφής για την ομαλή κατανομή των φωτιστικών σωμάτων (όπου βέβαια δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη παταριού) και η χρήση ροοστάτη θα δώσουν τις λύσεις ανάλογα με την ώρα και τη χρήση του χώρου. Τέλος ας μη ξεχνάμε τον τοπικό φωτισμό, δεξιά και αριστερά του καθρέφτη, που θεωρείται απαραίτητος για όλες τις εργασίες που γίνονται μπροστά από το νιπτήρα.

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Ο χώρος του μπάνιου υποφέρει από δύο παράγοντες: την υγρασία και τις μυρωδιές. Για τους λόγους αυτούς ο καλύτερος τρόπος αερισμού του είναι ο φυσικός, δηλαδή ένα παράθυρο που θα επιτρέπει την είσοδο του αέρα μέσα στο χώρο. Το παράθυρο αυτό θα πρέπει να ανοίγει εύκολα και ανεμπόδιστα, ενώ ιδανική είναι η περίπτωση να διαθέτει και μηχανισμό ανάκλησης, που επιτρέπει την ανανέωση του αέρα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει τελείως. Στην περίπτωση που ένα μπάνιο δε έχει τη δυνατότητα φυσικού αερισμού, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να προβλέπεται ένα μηχανικό σύστημα με τουλάχιστον ένα εξαεριστήρα.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τα σώματα καλοριφέρ που προορίζονται για το μπάνιο έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στο σχεδιασμό τους. Κομψά και καλόγουστα, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και σαν διακοσμητικό στοιχείο, αλλά και ως αξεσουάρ για το κρέμασμα πετσετών. Αν για κάποιους λόγους δεν υπάρχει η δυνατότητα καλοριφέρ, η αγορά διαθέτει ειδικά θερμαντικά σώματα που λύνουν το πρόβλημα του κρύου με πολύ άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αν και παλαιότερα δεν προβλέπονταν στο σχεδιασμό, σήμερα έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητά τους , με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να βρει στην αγορά ή να παραγγείλει, κομψά έπιπλα σε διάφορες διαστάσεις και καλαίσθητες λύσεις προσθέτοντας στυλ και ζεστασιά στο χώρο. Ράφια και κρεμαστά ντουλάπια λειτουργούν συμπληρωματικά εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στα απαραίτητα, όπως πετσέτες, σαμπουάν, σαπούνια, καλλυντικά, απορρυπαντικά ή το φαρμακείο του σπιτιού. Τέλος, κάποια έπιπλα προβλέπουν και ειδικούς χώρους για τα άπλυτα, μια σωτήρια λύση τόσο από πρακτικής όσο και από αισθητικής άποψης