Πρακτικές συμβουλές οργάνωσης και διακόσμησης για το καθιστικό σου.
Τι να προσέξεις για να έχεις έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο.

Το καθιστικό μας πρόκειται για το μέρος της κατοικίας όπου περνάμε καθημερινά τον περισσότερο χρόνο μας και που τις περισσότερες φόρες είναι συνδεδεμένος με ευχάριστες στιγμές.
Περιλαμβάνει συχνά και την τραπεζαρία και είναι στην πραγματικότητα ο χώρος που χαρακτηρίζει το σπίτι μας, εκείνος που δημιουργεί τη βασική του εικόνα και που τελικά γίνεται πιο άμεσα αντιληπτός στον κάθε ένα επισκέπτη. Ο χώρος αυτός πρέπει να αντιμετωπίζεται με το ανάλογο ενδιαφέρον, χρησιμοποιώντας το προσωπικό μας γούστο και  έχοντας πάντα στο νου μας την συνολική ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Χωρίς να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον πιο αγαπημένο χώρο όλης της οικογένειας, δεν θα ήταν άσχημο την ευθύνη για την επιλογή του εξοπλισμού του να τη φέρουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Τηλεόραση, μουσική, συζήτηση, παρέες, διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια, φαγητό είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας τόσο από την ίδια την οικογένεια όσο και από τις παρέες της.

Μέλημά μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα υποδέχεται, θα ηρεμεί και θα παρακινεί τους φιλοξενούμενους του.
Σαν αρχή λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε και να ιεραρχήσουμε τις δραστηριότητες που επιθυμούμε να πραγματοποιούνται στο χώρο του καθιστικού μας:

• Συζήτηση- επικοινωνία- παρέες

Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται καλύτερα  όταν όλα τα μέλη της παρέας κάθονται ολόγυρα και μπορούν να έχουν οπτική επικοινωνία μεταξύ τους. Η γωνία που σχηματίζουν δύο καναπέδες μεταξύ τους έχοντας ένα κεντρικό χαμηλό τραπέζι μπροστά τους είναι η πιο συνηθισμένη διάταξη, κατάλληλη ακόμη και για μικρούς χώρους.

 

Αν υπάρχει άνεση χώρου τότε η παραπάνω διάταξη μπορεί να πάρει τη μορφή «Π», και τότε προτιμότερο είναι να επιλέξουμε να τοποθετήσουμε  στην τρίτη πλευρά πολυθρόνες, ένα ανάκλιντρο ή τα γνωστά σε όλους και πολυλειτουργικά «πουφ», προκειμένου να αποφύγουμε τη μονοτονία που προκύπτει από την επανάληψη ίδιων στοιχείων.

• Τηλεόραση –μουσική

Η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της εικόνας και του ήχου δημιούργησαν νέα δεδομένα. Οι τηλεοράσεις και τα ηχοσυστήματα χάσανε τον όγκο που είχανε. Οι δίσκοι βινυλίου, οι κασέτες, οι βιντεοκασέτες αντικαταστάθηκαν από τα γνωστά, μειωμένου όγκου cd και dvd και γενικότερα με όλη αυτή την αλλαγή περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη ύπαρξης μεγάλων και βαριών επίπλων.
Λιτά, απλά και μικρά έπιπλα μπορούν πια να δημιουργήσουν τη γωνιά της τεχνολογίας, να φιλοξενήσουν όλες αυτές τις δραστηριότητες και να μειώσουν την αίσθηση του «μπουκώματος».

Παρόλα αυτά η σύγχρονη τεχνολογία δημιούργησε και κάποιες νέες ανάγκες που καλό είναι να τις λάβει κανείς εξαρχής υπόψη. Αν , λοιπόν, επιθυμείτε να τοποθετήσετε στο χώρο σας home theatre, καλό είναι, κατά τη διάρκεια  της κατασκευής ή έστω κατά τη διάρκεια κάποιας «μίνι» ανακαίνισης να τραβήξετε στα επιθυμητά σημεία τις απαραίτητες καλωδιώσεις . Η λύση των ασύρματων ηχείων είναι υπαρκτή αλλά αποφεύγουμε να την προτείνουμε. Το ίδιο βέβαια πρέπει να γίνεται και για όποια άλλη χρήση επιθυμούμε να προσθέσουμε στο χώρο του καθιστικού μας και απαιτεί ηλεκτρολογική υποστήριξη (π.χ.INTERNET, ειδικός φωτισμός κ.α.)

• Φαγητό

Αν τρώτε  καθημερινά στην κουζίνα και ο χώρος του καθιστικού σας είναι οριακός για να φιλοξενήσει το σαλόνι σας και μια καλή τραπεζαρία μαζί, τότε καλό είναι να αναρωτηθείτε  για τη συχνότητα με την οποία θα τη χρησιμοποιείτε. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η εξαιρετικά μειωμένη χρήση της  μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι πιο αναγκαίο να έχουμε διαδρόμους κίνησης και ελευθερίας στο χώρο μας χρησιμοποιώντας ένα πιο μικρό και ευέλικτο σύστημα τραπεζαρίας ή και καθόλου. Αν πάλι ο χώρος σας είναι ενιαίος με την κουζίνα τότε σίγουρα είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επεκτεινομένου τραπεζιού με τις καρέκλες του ενώ αν ο χώρος σας είναι αρκετά μεγάλος τότε θα επιλέξετε ένα σύνολο τραπεζαρίας που θα φροντίσετε να το αναδείξετε και να το δέσετε με την υπόλοιπη επίπλωση του χώρου σας.

• Διάβασμα

Για πολλούς το διάβασμα είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες. Και το καθιστικό ένας από τους πιο κατάλληλους χώρους για να φιλοξενήσει τη δραστηριότητα αυτή τόσο μέσα από το ζεστό  και ήρεμο περιβάλλον που προσφέρει ατμόσφαιρα κατάλληλη για συγκέντρωση, όσο και μέσα από τη δυνατότητα αποθήκευσης πολλών βιβλίων σε ειδικούς χώρους-βιβλιοθήκες. Προγραμματίστε, λοιπόν, την ύπαρξη βιβλιοθηκών στο χώρο σας ανάλογα με το πόσο «βιβλιόφιλος είστε και έχετε στο νου σας πως η ανάγκη αυτή είναι αυξητική.