.

Μάθημα διακόσμησης: “Χειροποίητα Κλασικά Χαλιά”

Χειροποίητα, διαχρονικά, κλασσικά χαλιά, ναι, είναι ένα θέμα με το οποίο, δεν ασχολήθηκα καθόλου, μέχρι  σήμερα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου του 2014, που προσγειώθηκαν διαδικτυακώς  στο mail-box μου!
Τα λατρεύω, τα αγαπώ και τα προτείνω ασυζητητί, τα θεωρώ ότι πιο must σε ένα χώρο, ανεξαρτήτως στυλ, γιατί δίνουν ζεστασιά, στολίζουν, συμπληρώνουν, χαρακτηρίζουν, ε, και φτάνει πια με το χάλι, την κακογουστιά και την επανάληψη του ντάτσουν και του ελ-λέι (ελ-λέι=λαϊκή)- σκουζάτε μι-, μα μπορείς να βρεις υπέροχα κομμάτια, αυθεντικά, γνήσια και μοναδικά αλλά, και σε πολύ καλές τιμές, εδώ, στο carpetu2 απ΄ όπου και οι πολύ σημαντικές πληροφορίες που σου έχω παρακάτω

Τα Περσικά χαλιά έχουν πάρει το όνομα τους, από τις πόλεις όπου υφαίνονται.  Κάθε φυλή παράγει χαλιά με ποικίλα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τα καινούργια Περσικά χαλιά έχουν συνήθως στο κέντρο ένα μενταγιόν.  Γύρω από το μενταγιόν υπάρχουν συχνά λουλούδια που συνδυάζονται αρμονικά με το φόντο του χαλιού. Τα βασικά χρώματα είναι το μπλε, το κόκκινο, το καφέ και το απαλό πράσινο σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Σε αντίθεση με τα νομαδικά χαλιά, τα κλασικά χαλιά κατασκευάζονται σε πόλεις, όπου τα χαλιά περιέχουν περισσότερους από 300.000 κόμπους ανά τετραγωνικό μέτρο. Η παρουσίαση των σχεδίων και των μοτίβων, είναι πολύ λεπτομερής. Ορισμένα από τα γνωστά περσικά κλασικά χαλιά είναι τα: Isfahan, Nain, Qum, Tabriz, Sarouk, Kashan, Kerman και πολλά άλλα.

Χαλιά Isfahan

Το Isfahan βρίσκεται στο Νότιο Δυτικό Ιράν. Τα χαλιά Isfahan ήταν πάντα πολύ δημοφιλή όχι μόνο στο Ιράν, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πόλη με τα όμορφα παλάτια, τζαμιά και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Περσίας.

Τα χαλιά Isfahan είναι γνωστά για την υψηλή πυκνότητα των κόμπων τους, τα λεπτομερή τους σχέδια και την άριστη ποιότητα των υλικών τους. Τα σχέδια που χρησιμοποιούν συνήθως είναι δέντρα, ζώα, γεωμετρικά μενταγιόν, καθώς και ανθρώπινες φιγούρες και μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση. Τα κλασικά χρώματα που χρησιμοποιούν είναι τιρκουάζ, απαλό μπλε, κόκκινο και μπεζ.


Χαλιά Nain

Η πόλη της Nain βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του Isfahan. Τα χαλιά της περιοχής υφαίνονται με ασύμμετρο περσικό κόμπο σε εργαστήρια καθώς και στα σπίτια. Όσον αφορά τα σχέδια τους, είναι παρόμοια με τα σχέδια Isfahan – ένα μεγάλο μενταγιόν στο κέντρο – με την διαφορά όμως ότι απεικονίζονται ζώα, κυρίως πουλιά. Είναι γενικά φωτεινά, με μπεζ ή σκούρο μπλε φόντο. Χωρίζονται στις ακόλουθες ποιότητες: La και 4LA, 6La και 9La με το πρώτο να είναι το πιο αποκλειστικό.

Χαλιά Qum

 H πόλη Qum βρίσκεται στο κεντρικό Ιράν. Η παραγωγή στα χαλιά Qum ξεκίνησε γύρω στο 1930 και έχει επηρεαστεί από τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές στην Περσία.  Είναι κατασκευασμένα από μετάξι , κάτι το οποίο τα καθιστά ιδιαίτερα λεπτά και σφιχτά. Τα περισσότερα χαλιά Qum έχουν καμπύλα σχήματα και περίτεχνα σχέδια. Τα χρώματα που χρησιμοποιούν συνήθως είναι ανοιχτό πράσινο, τυρκουάζ, χρυσό και μπεζ ή πιο σκούρα και φωτεινότερα χρώματα όπως το κόκκινο και το μπλε. Κάποια άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι ροζ-κόκκινο, χρυσό, κίτρινο και πορτοκαλί.

Χαλιά Tabriz

Η πόλη Tabriz βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ιράν. Είναι από τα σημαντικότερα κέντρα ύφανσης στο Ιράν. Τα χαλιά Tabriz έχουν στο κέντρο τους μενταγιόν. Ένα άλλο γνωστό σχέδιο είναι οι τέσσερις εποχές του χρόνου που απεικονίζουν την αγροτική ζωή. Τα χρώματα είναι φωτεινά ή παστέλ ανάλογα με την ζήτηση της αγοράς. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται στα χαλιά Tabriz είναι η ποικιλία των χρωμάτων. Αν και το φόντο μπορεί να είναι μπλε, πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί, η γενική εντύπωση είναι ότι τα χαλιά Tabriz χρησιμοποιούν παστέλ χρώματα.

Χαλιά Sarouk

Το Sarouk είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Markazi, στο κεντρικό Ιράν. Αυτά τα χαλιά είναι γενικά πολύ υψηλής ποιότητας. Είναι υφασμένα με πρώτης τάξεως ποιότητα μαλλιού και μάλλινο στημόνι. Τα μοτίβα τους μπορεί να είναι γεωμετρικά ή με καμπύλες. Μετά την παραγωγή τους  συνήθως πλένονται με τσάι για να φαίνονται μεγαλύτερα και να κερδίζουν το ύφος ενός παλιού χαλιού.

Υπάρχουν δύο είδη Sarouk χαλιών: Τα παραδοσιακά Sarouk και τα Αμερικάνικα. Τα παραδοσιακά χαλιά Sarouk περιέχουν μοτίβα Herati, Boteh, ή Gul Hannai. Τα τυπικά τους χρώματα είναι κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί ή ώχρα. Τα Αμερικάνικα Sarouk χαλιά είναι κυρίως σε κόκκινο ή μπλε.

Χαλιά Kerman

Η πόλη Kerman βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Ιράν. Τα παραδοσιακά σχέδια των χαλιών Kerman είναι ένα μενταγιόν στο κέντρο.  Τα πιο συνηθισμένα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε αντίκες και ημί-αντίκες χαλιά Kerman είναι μπλε και συνδυασμός κόκκινο με μπλε.

Χαλιά Kashan

Αυτά τα χαλιά υφαίνονται στην πόλη Kashan στο κεντρικό Ιραν. Συνήθως έχουν ένα μενταγιόν στο κέντρο που περιβάλλεται από δέντρα, διάφορα σχήματα και φυσικά μοτίβα. Τα κύρια χρώματα τους είναι μπλε, κόκκινο και μπεζ. Είναι υφασμένα με περσικό κόμπο, με πρώτης ποιότητας μαλλί και το πέλος τους είναι σχετικά παχύ.

Και αφού τώρα διάβασες και έμαθες, πατά εδώ για να διαλέξεις το δικό σου. Ψάχνω ήδη κι εγώ για μένα!

Φιλιά!
Μαρία