Το σύνολο των χρωμάτων συνθέτει τον γνωστό χρωματικό κύκλο και όλα τα χρώματα διαχωρίζονται σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα. Τα κύρια ή πρωτεύοντα χρώματα είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε, ενώ τα δευτερεύοντα προκύπτουν από το συνδυασμό των τριών  προηγούμενων και είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το ιώδες. Από αυτά το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί θεωρούνται θερμά γιατί φέρνουν στο νου τη φωτιά και τον ήλιο, ενώ το πράσινο, το μπλε και το ιώδες θεωρούνται ψυχρά, μιας και συνδέονται με το νερό και τον αέρα. Κάθε χρώμα έχει το συμπληρωματικό του, που είναι διαμετρικά αντίθετο στο χρωματικό κύκλο. Έτσι το συμπληρωματικό του κόκκινου είναι το πράσινο, του κίτρινου είναι το ιώδες και του μπλε είναι το πορτοκαλί.

Το λευκό αντανακλά όλα τα χρώματα, άρα προκύπτει από το σύνολό τους, ενώ το μαύρο τα απορροφά όλα, άρα δηλώνει την απουσία χρώματος. Αν αναμιχτούν τα δύο αυτά μαζί σε διαφορετικές αναλογίες φτιάχνουν τους διάφορους τόνους του γκρι και όλα αυτά, δηλαδή το μαύρο, το άσπρο και οι τόνοι του γκρι λέγονται ουδέτερα χρώματα και συνδυάζονται εύκολα με όλα τα υπόλοιπα.

Σε αντίθεση με τα  φυσικά καθαρά χρώματα, εκείνα των χρωματολογίων προκύπτουν από αναμείξεις χρωμάτων σε διαφορετικές αναλογίες κάθε φορά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χιλιάδες αποχρώσεις που συνδυάζουν ιδιότητες των χρωμάτων από τα οποία προήλθαν. Έτσι ενώ το μπλε θεωρείται ψυχρό χρώμα, τα χρωματολόγια διαθέτουν αποχρώσεις του με αναμίξεις κόκκινου ή κίτρινου που του δίνουν θερμό χαρακτήρα, ενώ το ενοχλητικό κόκκινο φαίνεται να χάνει αυτή του την ιδιότητα όταν θαμπώσει με την ανάμιξη λευκού ή γκρι.

Συνήθως οι εταιρείες διαθέτουν χρωματικές γκάμες που διαχωρίζουν τους τόνους ανάλογα με τους συνδυασμούς ή το ύφος των χώρων που εξυπηρετούν. Χαρακτηριστικές παλέτες είναι εκείνες των υπόλευκων, δηλαδή των χρωμάτων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λευκού, των γήινων, που διαθέτουν θερμές αποχρώσεις που βρίσκει κανείς στη φύση,

των γκρίζων, με τόνους από το λευκό ως το μαύρο, των παστέλ αλλά και των δυνατών τόνων. Αυτή η ταξινόμηση σε ομάδες διευκολύνει τους συνδυασμούς τους και απλοποιεί τη διαδικασία της επιλογής για όποιον είναι λίγο ή καθόλου εξοικειωμένος με τα χρώματα.

Χρώμα και χώρος

Οι χρωματικές επιλογές που θα κάνετε για το σπίτι σας οφείλουν να βρίσκονται σε αρμονία με τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα αξεσουάρ. Μη ξεγελαστείτε από τον άδειο χώρο και υπερβάλετε στην προσπάθειά σας να τον γεμίσετε με χρώμα ή μην τρομάξετε ανά κάποιος τοίχος προκύψει πιο έντονος από αυτό που είχατε αρχικά στο νου σας. Υπολογίστε ότι το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων θα καλυφθεί στη συνέχεια από τα έπιπλα ή τα κάδρα, οπότε θα μειωθεί η συνολική ποσότητα και προβολή του χρώματος.

Καταγράψτε τις διαφορετικές λειτουργίες που εξυπηρετεί ο κάθε χώρος και τις προσωπικές σας ανάγκες για χαλάρωση, συνεύρεση, συγκέντρωση ή μελέτη και φτιάξτε την παλέτα που αρμόζει σε κάθε δωμάτιο για να σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα. Επιλέξτε τόνους του κόκκινου για την κουζίνα ή την τραπεζαρία –ανοίγει την όρεξη-, αρκεί να μην το παρακάνετε με υπερβολική δόση που θα επιδράσει αρνητικά στη διάθεσή σας.

Βάλτε λίγες πινελιές κίτρινου στο γραφείο για θετική ενέργεια και διευκόλυνση των πνευματικών λειτουργιών, όπως η συγκέντρωση και η σκέψη.

Προτιμήστε ανοιχτά γαλάζια ή γήινους τόνους στην κρεβατοκάμαρα, αφού είναι ιδανικές επιλογές για χαλάρωση και γαλήνη.

Μη διστάσετε να διακοσμήσετε το χώρο με τεχνικές βαφής που δημιουργούν υφές ή σχήματα και δίνουν νέα διάσταση στις επίπεδες επιφάνειες.

Τηρήστε τις αναλογίες και σεβαστείτε την αρχιτεκτονική χάραξη του κτιρίου, αφού το χρώμα οφείλει να υπηρετεί την αρχιτεκτονική και να την «αποκαλύπτει», όχι να την υποβιβάζει. Αν δεν είσαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα  αποφύγετε τις υπερβολές και τις μεγάλες αντιθέσεις και συμβουλευτείτε κάποιον έμπειρο διακοσμητή.

Δώστε την απαραίτητη σημασία στη αντοχή και την ποιότητα του χρώματος που επιλέγετε, διαβάστε προσεχτικά τις προδιαγραφές της συσκευασίας και μην καταλήξετε σε φθηνές και πρόχειρες επιλογές. Σίγουρα ένα χρώμα καλής ποιότητας μπορεί να έχει διπλάσιο κόστος από ένα άλλο, θα σας αποζημιώσει όμως μακροπρόθεσμα αφού με τη σωστή εφαρμογή μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο έως και δέκα περίπου χρόνια.