Διάταξη κουζίνας. Τύποι και μορφές.

Κάτι λίγα από κουζίνα έχω για σήμερα Δευτέρα και καλή βδομάδα να έχουμε, μια αναφορά σε γενικά στοιχεία διάταξης και οργάνωσης του μαγειριού μας, αφού οτιδήποτε πιο ειδικό και προσωπικό, αντιμετωπίζεται πάντοτε σε σχέση με το χώρο τον οποίο αφορά, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας και πάντοτε με μελέτη, όπως όλοι μας πια, γνωρίζουμε πολύ καλά.

Μάθημα κουζίνας Νο1 λοιπόν, με γενικό τίτλο ‘Διάταξη κουζίνας, τύποι και μορφές’, (το οποίο θα συνεχιστεί και τις προσεχείς μέρες) και ξεκινώ λέγοντάς σου  αρχικά, πως είναι 5 οι βασικές κατηγορίες-επιλογές διάταξης και οργάνωσης της κουζίνας:

Διάταξη Νο1: Παράλληλη

Είναι ιδανική λύση για μακρόστενους χώρους.
Διαθέτει πολλούς και άνετους αποθηκευτικούς χώρους.
Προτείνεται για κουζίνες ενιαίες με το καθιστικό, αφού η εξωτερική πλευρά επίπλων καλύπτει οπτικά την όποια ακαταστασία στην περιοχή του νεροχύτη.
Χρειάζεται προσοχή στο φάρδος του διαδρόμου που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο ευθείες. Ιδανικά, θα πρέπει να μένει καθαρή απόσταση 90 εκ. όταν δυο αντικριστά ντουλάπια παραμένουν ανοιχτά.

 

Διάταξη Νο2: Κεντρική νησίδα

Διαθέτει εύκολα προσβάσιμη και εργονομική κεντρική μονάδα, που φιλοξενεί το νεροχύτη ή την κουζίνα και ταυτόχρονα λειτουργεί ως διαχωριστικό πάσο
Απαιτεί την πολυτέλεια των μεγάλων χώρων, αφού προϋποθέτει ελεύθερο χώρο περιμετρικά
Δύσκολα επιλέγεται σε ανακαινίσεις μια και απαιτεί αλλαγή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων που δημιουργούν πολλά μερεμέτια αν δεν έχουν προβλεφτεί κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Διάταξη Νο3: Μορφή «Π»

Είναι η πιο εργονομική διάταξη από όλες, αν σε κάθε πλευρά που σχηματίζει το «Π» βρίσκεται ένα στοιχείο του τριγώνου εργασίας, δηλαδή το ψυγείο, η κουζίνα και ο νεροχύτης.
Διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, χρειάζεται όμως προσεχτική διαχείριση των γωνιακών ντουλαπιών για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του χώρου.
Προτείνεται για μεγάλες κουζίνες, διαφορετικά η στενότητα χώρου μπορεί να προκαλέσει αίσθηση εγκλωβισμού.
Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν υπάρχει αυξομείωση στα ύψη των μονάδων.

 

Διάταξη Νο4: Μορφή «Γ»

Προτείνεται για κουζίνες που καταλαμβάνουν λίγα τετραγωνικά, αφού συνδυάζει ικανοποιητική εργονομία και εξοικονόμηση χώρου.
Δημιουργεί μια ανοιχτή γωνία που γίνεται άνετα χώρος τραπεζαρίας.
Μειονεκτεί στους αποθηκευτικούς χώρους, γιαυτό προτείνεται εκμετάλλευση του διαθέσιμου ύψους.

 

Διάταξη Νο5: Ευθύγραμμη

Προτείνεται κυρίως για μικρούς χώρους, στούντιο, μικρές κατοικίες ή εξοχικά καθώς περιλαμβάνει τα απολύτως αναγκαία.

 

Η επιλογή της βασικής διάταξης, του σχήματος δηλαδή της κουζίνας μας αλλά και του μεγέθους της είναι και το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα για το λειτουργικό σχεδιασμό της. Οτιδήποτε άλλο όπως για παράδειγμα τύποι ντουλαπιών, υλικά, χρώματα κλπ έπονται, ‘χτίζονται’ πάνω του επομένως αυτή η πρώτη απόφαση μας είναι πολύ πολύ σημαντική.
Ορισμένες φορές βέβαια, η επιλογή είναι μονόδρομος καθώς  ο ίδιος ο χώρος μέσα στον οποίο θα τοποθετηθεί μια κουζίνα επιβάλει μία συγκεκριμένη διάταξη. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η κουζίνα λειτουργεί σε δικό της χώρο, ανεξάρτητα με το καθιστικό. Τα πράγματα όμως γίνονται πιο σύνθετα όταν ο χώρος ‘ανοίγει’, γίνεται ενιαίος, κουζίνα- καθιστικό δύο σε ένα, τότε καλούμαστε να επιλέξουμε, να συνδυάσουμε και να ταιριάξουμε και τότε τα θέλουμε όλα: και λειτουργικότητα και οργάνωση και άνεση και στυλ κι εκεί τελικά είναι που αρχίζουνε τα πως και τα γιατί, όμως γιαυτά θα μιλήσουμε προσεχώς….

To be continued…
Maria