Λειτουργικότητα και σχεδιασμός κουζίνας. Μάθημα 2ο.

Συνεχίζω το προχθεσινό το μάθημα με θέμα την “κουζίνα” και επισημαίνω για άλλη μια φορά πως η μελέτη και ο λειτουργικός σχεδιασμός της κουζίνας μας, ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες, όχι απλά προτείνεται αντιθέτως επιβάλλεται.
Είτε αναφερόμαστε στην κατασκευή μιας νέας κουζίνας λοιπόν, είτε στην ανακαίνιση μιας ήδη υπάρχουσας, το πρώτο και βασικό βήμα είναι ο σωστός σχεδιασμός των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών σε σχέση με το συνολικό χώρο, ακόμη και όταν η διάταξή της εξελίσσεται σε λίγα τετραγωνικά.
Είναι σημαντικό να γίνει αυτό, προκειμένου να υπολογιστούν με ακρίβεια οι θέσεις των επίπλων και των συσκευών και να τραβηχτούν στα κατάλληλα σημεία οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης. Εάν δε γίνει, τότε η πιθανότητα αλλαγών κατά τη διάρκεια των εργασιών προκαλεί επιπλέον ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και οικονομική επιβάρυνση.

Οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψιν κατά το σχεδιασμό και την επιλογή μιας κουζίνας είναι οι εξής απλοί και μετρημένοι:
1. Λειτουργικότητα: Καθορίζεται κυρίως από το τρίγωνο εργασίας μεταξύ ψυγείου, κουζίνας και νεροχύτη, που ιδανικά θα πρέπει να πλησιάζει το ισοσκελές, από τις «έξυπνες» αποστάσεις ανάμεσα στις ηλεκτρικές συσκευές, την εύκολη πρόσβαση στο νεροχύτη και τη σωστή διαχείριση του χώρου. Αυτοί είναι οι τέσσερις σημαντικοί παράγοντες που εξυπηρετούν τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα.  Η λειτουργικότητα της κουζίνας μας ως προϋπόθεση, αποτελεί προτεραιότητα κατά την επιλογή διάταξης των επίπλων, και οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ιδιοκτήτη αλλά και στις ιδιαιτερότητες του χώρου.


2. Εργονομία: Οι δυνατότητες που παρέχουν οι άπειροι συνδυασμοί μηχανισμών, συρταριών και ντουλαπιών καθώς επίσης και η πλούσια ποικιλία διαστάσεων ντουλαπιών και επίπλων στις μέρες μας, βοηθούν ώστε και οι πλέον μικροί χώροι να μπορούν να γίνουν λειτουργικοί και εργονομικοί και να εξαντλούν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες αποθήκευσης τους. Ντουλάπια ανοιγόμενα, αναδιπλούμενα, συρόμενα, βαγονέτα, ράφια με φωτισμό η χωρίς, μηχανισμοί ειδικού τύπου για τυφλά σημεία, magic corners, roll tops, συρτάρια με φρένα και ειδικά εξαρτήματα οργάνωσης του εσωτερικού τους είναι κάποιες μόνο από όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν εργονομική ακόμη και την πιο μικρή κουζίνα.


3. Αντοχή στο χρόνο και στην καταπόνηση: Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως  η κουζίνα μας είναι κατασκευασμένη με όσο το δυνατόν καλύτερα υλικά, υλικά που αντέχουνε στο χρόνο και στη σκληρή χρήση, και ακόμη περισσότερο πως είναι γερή και “δεμένη” ως κατασκευή, πράγμα το οποίο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την καλή και κυρίως… ευθυγραμμισμένη τοποθέτησή της (ναι, μη γελάς… πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο!!!).


4. Αισθητική: Παλιότερα, η αισθητική μιας κουζίνας έμπαινε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη λειτουργικότητα της. Τα υλικά και τα σχήματα που συνηθίζονταν ήτανε λίγο πολύ φασόν, τυποποιημένα. Στις μέρες μας όμως, τόσο η ανάγκη για ενιαίους χώρους όσο και οι άπειρες επιλογές υλικών, διαστάσεων, σχημάτων και χρωμάτων που  μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα τμήματα μιας κουζίνας, από τον πάγκο μέχρι το πλακάκι και τον τοίχο, κατέταξαν την κουζίνα πρωταγωνίστρια στο χώρο και βοηθούν στο να προσαρμόσει κανείς τόσο το προσωπικό του γούστο όσο και το πορτοφόλι του, να ξεχωρίσει και να πρωτοτυπήσει ανάλογα με την προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο του.


5. Φωτισμός και αερισμός: Άλλα στοιχεία που επηρεάζουν επίσης σημαντικά το σχεδιασμό μιας κουζίνας είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της. Φροντίζουμε να δημιουργούμε το χώρο της κουζίνας της κατοικίας μας σε μέρος που φωτίζεται άμεσα, και προτιμούμε να έχει απευθείας πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι, αυλή, αίθριο κ.λ.π.).


Στις περιπτώσεις μικρών κατοικιών όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να δημιουργήσουμε την υποδομή τεχνητού φωτισμού ενισχυμένου στα σημεία εργασίας και ομοιόμορφα κατανεμημένου, και επιλέγουμε να τοποθετήσουμε ισχυρούς απορροφητήρες. Ας έχουμε πάντα στο νου μας πως το «δημιουργικό μας εργαστήρι» πρέπει να φωτίζεται και να αερίζεται επαρκώς.

Ουφ! αυτά για σήμερα όμως δεν τέλειωσα! Επανέρχομαι και πάλι με το θέμα “κουζίνα” τις επόμενες μέρες.

Σε φιλώ για άλλη μια φορά!

Μαρία

 

One Response