Να σας μιλήσω για σκάλες σκέφτηκα σήμερα…

Και συγκεκριμένα για τις σκάλες εσωτερικού χώρου που πολλοί από μας τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο…κυρίως γιατί τις έχουμε, είτε μέσα στο σπίτι μας, είτε στο γραφείο μας…

Πολλούς θα ακούσεις να σου λένε: «αντιλειτουργική η μεζονέτα…ανέβα-κατέβα τόσες σκάλες σαράντα φορές την ημέρα», και βέβαια, στο μεγαλύτερο μέρος έχουν το δίκιο τους…

Όμως σκεφτείτε το λίγο…δεν είναι τελικά τα σκαλοπάτια που κουράζουν (αυτά ίσα-ίσα γυμνάζουν κιόλας), όσο το σχήμα τους, που τα κρατά περιορισμένα μέσα στα μικρά, στενά, γωνιώδη ή κυκλικά όρια που συναντάμε τελευταία κυρίως στις νεόδμητες μεζονέτες και κάνουν τη διαδρομή μας όλο και πιο δύσκολη. Μικρές οι μεζονέτες, στενές, μικρές και δύσβατες οι σκάλες, που να το χαρείς το ανεβοκατέβασμα…Γιατί είναι διαφορετικό να ανεβαίνεις μια φαρδιά ευθύγραμμη σκάλα ή μια κυκλική με μεγάλο άνοιγμα και  με τη σωστή σχέση πατήματος(πάτημα λέμε το πλάτος του σκαλοπατιού) και ύψους (ή«ρίχτι»-με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε στο ύψος του ενός σκαλοπατιού) κι αλλιώς να προσπαθείς να ισορροπήσεις σε μια στενή σκάλα, που περιφέρεται γύρω από τον εαυτό της,  με περιορισμένα όρια και με περίεργα σχήματα.

Σκάλες υπάρχουν πολλές, ικανές να καλύψουν την κάθε λειτουργία… πτυσόμμενες, βασικές, βοηθητικές, κρεμαστές, σταθερές, ευθύγραμμες, κυκλικές,  ξύλινες, μεταλλικές, γυάλινες…όμως κάθε μια τους είναι για μια συγκεκριμένη λειτουργία. Κατασκευάζονται ειδικά για το χώρο που θα μπουν, και, ο σχεδιασμός τους όπως επίσης και η κατασκευή τους εγγυώνται τόσο για το λειτουργικό όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα.

Λίγα και βασικά πράγματα θα σου πω σήμερα, που πρέπει να τα γνωρίζεις και να τα λάβεις υπόψιν σου ειδικά αν φτιάχνεις σπίτι ή σκοπεύεις να αγοράσεις…το ξέρεις άλλωστε πολύ καλά…η σκάλα είναι κάτι το σταθερό, δεν αλλάζει, και κανένα λάθος δε χωρά κατά την κατασκευή της.

Να σου προτείνω λοιπόν, να κρατήσεις το καθαρό πλάτος μιας ευθύγραμμης σκάλας (καθαρό = το πλάτος εσωτερικά των κουπαστών-όχι με τις κουπαστές μαζί) στα 80 εκατοστά minimum-δεν πάει με τίποτα παρακάτω. Αν η σκάλα σου, ανήκει στην κατηγορία της μη ευθύγραμμης, τότε η διάσταση αυτή θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 εκατοστά, το λόγο τον καταλαβαίνεις κι από μόνος σου-στο σημείο που θα γυρίζει  το σκαλοπάτι θα πρέπει να έχει στο μέσο της, ένα ικανοποιητικό πλάτος για σωστό πάτημα του ποδιού (μη σκοτωθούμε κιόλας). Αυτές οι τιμές που σου δίνω είναι οι μικρότερες δυνατές, όχι πως δεν κατασκευάζονται σκάλες με διαστάσεις μικρότερες από αυτές, αλλά περνάνε πια στο επίπεδο του βοηθητικού, ενώ εσύ για τη μεζονέτα σου θες μια σωστή βασική σκάλα, που να την ανεβοκατεβαίνεις με άνεση και ευκολία πολλές φορές τη μέρα κι όχι μια, για κάποια ειδική, βοηθητική χρήση. Αν πάλι έχεις τη δυνατότητα και το χώρο να την κάνεις ακόμη φαρδύτερη τότε ασυζητητί είναι ακόμη καλύτερα…

Το θέμα «ασφάλεια» σε μια σκάλα είναι από τα πιο βασικά και επιμένω, κατά ένα μεγάλο ποσοστό σχετίζεται με αυτά που σου είπα παραπάνω (στενή σκάλα=δεν πατάω καλά=σκοντάφτω=πέφτω, φαρδιά σκάλα=πατάω σταθερά=δεν πέφτω). Έχει να κάνει όμως και με και με το πόσο καλοφτιαγμένη είναι, τα υλικά που θα επιλέξεις για την κατασκευή της,  αλλά και με τα συστήματα ασφαλείας που θα αποφασίσεις να διαθέτει, τι είδους κουπαστή, χειρολαβές, φωτισμός. Τουλάχιστον πρόσεξε πολύ αυτά…Στις μικρές, στενές σκάλες απόφυγε τα τολμηρά και εξεζητημένα σχέδια, τα σκληρά υλικά, τα μάρμαρα και τα πλακάκια, προτίμησε το ξύλο σαν πιο μαλακό υλικό, προνόησε για χαμηλό φωτισμό στα πλαϊνά των σκαλοπατιών της και μερίμνησε για τις κατάλληλες και ασφαλείς χειρολαβές-κουπαστές.

Τώρα ρίξε και μια προσεκτική ματιά στις όμορφες σκάλες-όχι απαραίτητα μικρές- που σου μάζεψα για να πάρεις εγγυημένες ιδέες και για το αισθητικό κομμάτι αυτών, και νομίζω πως μετά από όλα αυτά  θα είσαι έτοιμος να αποφασίσεις.

Ξύλινη κρεμαστή σκάλα με αυξομειούμενο πλάτος…

Ξύλινη σκάλα που καταλήγει σε ένα μεγάλο κι εντυπωσιακό επίπεδο…

Κυκλική σκάλα με μεγάλο άνοιγμα…

Ξύλινη σκάλα με ενδιάμεσο πλατύσκαλο…για πιο ξεκούραστο ανέβασμα…

Σκάλα με έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους…

Ημίκλειστη σκάλα…

Μίνιμαλ ελεύθερη σκάλα…

Μεταλλική σκάλα για βοηθητική χρήση…

Σκάλα βιομηχανικής αισθητικής….

Ασύμμετρο τελείωμα σκαλοπατιών…

Προτάσεις ανανέωσης  παλιάς ξύλινης σκάλας….

Σκάλα με μοκέτα…

Καλουπωτή τσιμεντένια σκάλα…

Σκάλα με φαρδιά και άνετα πατήματα-επίπεδα….

Ξύλινη στενή και μάλλον ριψοκίνδυνη σκάλα…

Σκάλα με “αιωρούμενα” πατήματα…

Χρωματιστό γυαλί και inox…

Κατασκευαστική λεπτομέρεια: συνδεσμολογία γυάλινου προστατευτικού με το βασικό σώμα της σκάλας…

Κλασσική σκάλα με φωτισμό στα πλαϊνά της…

Ξύλινη σκάλα με γυάλινο άθραυστο διαχωριστικό…