Παράλληλη διάταξη

Είναι ιδανική λύση για μακρόστενους χώρους.

Διαθέτει πολλούς και άνετους αποθηκευτικούς χώρους.

Προτείνεται για κουζίνες ενιαίες με το καθιστικό, αφού η εξωτερική πλευρά επίπλων καλύπτει οπτικά την όποια ακαταστασία στην περιοχή του νεροχύτη.

Χρειάζεται προσοχή στο φάρδος του διαδρόμου που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο ευθείες. Ιδανικά, θα πρέπει να μένει καθαρή απόσταση 90 εκ. όταν δυο αντικριστά ντουλάπια παραμένουν ανοιχτά.

Με κεντρική νησίδα

Διαθέτει εύκολα προσβάσιμη και εργονομική κεντρική μονάδα, που φιλοξενεί το νεροχύτη ή την κουζίνα και ταυτόχρονα λειτουργεί ως διαχωριστικό πάσο

Απαιτεί την πολυτέλεια των μεγάλων χώρων, αφού προϋποθέτει ελεύθερο χώρο περιμετρικά

Δύσκολα επιλέγεται σε ανακαινίσεις μια και απαιτεί αλλαγή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων που δημιουργούν πολλά μερεμέτια αν δεν έχουν προβλεφτεί κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Σε μορφή «Π»

Είναι η πιο εργονομική διάταξη από όλες, αν σε κάθε πλευρά που σχηματίζει το «Π» βρίσκεται ένα στοιχείο του τριγώνου εργασίας, δηλαδή το ψυγείο, η κουζίνα και ο νεροχύτης.

Διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, χρειάζεται όμως προσεχτική διαχείριση των γωνιακών ντουλαπιών για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του χώρου.

Προτείνεται για μεγάλες κουζίνες, διαφορετικά η στενότητα χώρου μπορεί να προκαλέσει αίσθηση εγκλωβισμού.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν υπάρχει αυξομείωση στα ύψη των μονάδων.

<

Σε μορφή «Γ»

Προτείνεται για κουζίνες που καταλαμβάνουν λίγα τετραγωνικά, αφού συνδυάζει ικανοποιητική εργονομία και εξοικονόμηση χώρου.

Δημιουργεί μια ανοιχτή γωνία που γίνεται άνετα χώρος τραπεζαρίας.

Μειονεκτεί στους αποθηκευτικούς χώρους, γιαυτό προτείνεται εκμετάλλευση του διαθέσιμου ύψους.