• Αφήστε το φυσικό φως να μπει ελεύθερα μέσα στο χώρο του καθιστικού σας ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες. Τα μεγάλα ανοίγματα λειτουργούν πλεονεκτικά μιας και αφήνουν περισσότερο φως να μπει ενώ παράλληλα δημιουργούν την ψευδαίσθηση μεγένθυσης του χώρου.

• Χρησιμοποιείστε λουλούδια και φυτά στο χώρο σας, φροντίζετε τα και ανανεώνετε τα συχνά. Θα νιώσετε άμεσα τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

• Συνδυάστε πρωτότυπα και ανανεώνετε συχνά τα υφάσματα, τα μαξιλάρια σας και τις κουρτίνες σας.

Ειδικά για τις τελευταίες, επειδή η κατασκευή τους απαιτεί σεβαστό κόστος, μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε ουδέτερου χρωματισμού κουρτίνες σαν  βάση και να τις ανανεώνετε  αλλάζοντας τακτικά τα ριντό σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κομμάτια

• Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά σας. Αποφύγετε να «στολίσετε» οτιδήποτε σας φέρνουν δώρο μόνο και μόνο γιατί δεν έχετε τι να το κάνετε. Δημιουργείστε γωνιές ομοειδών πραγμάτων, αναδείξτε τα αντικείμενα που έχουν  προσωπική αξία και προωθείστε τις συλλογές σας.

• Ντύστε με ταπετσαρία, βάψτε έντονα ή δημιουργείστε μια τεχνική σε κάποιο στοιχείο του χώρου σας.

• Επιλέξτε με προσοχή τις εικόνες, τους πίνακες και τα αντικείμενα που θα αναρτήσετε στους τοίχους σας και φροντίστε να μην υπερβάλλετε.

• Προσέξτε πολύ το μέγεθος κατά την επιλογή των επίπλων σας. Μη παρασύρεστε από μόδες που θέλουν φαρδιά και άνετα έπιπλα αν ο χώρος σας είναι μικρός και περιορισμένος.

• Τοποθετήστε φωτιστικά όλων των ειδών στα σκοτεινά σημεία του χώρου σας καθώς επίσης και στα σημεία που θέλετε να αναδείξετε. Επιλέξτε μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιτραπέζιων, επιδαπέδιων, κρεμαστών και άλλων ειδικών φωτιστικών το στυλ που σας αρμόζει.

Φωτισμός

Οι όποιες επιλογές σε έπιπλα, χρώματα και υλικά θα αναδειχθούν ή θα υποτιμηθούν ανάλογα με τη χρήση του φωτισμού που θα χρησιμοποιήσουμε. Φροντίστε στον χώρο αυτό να προβλέψετε όλες τις μορφές φωτισμού:
α)γενικό φωτισμό, για μια ομαλή κατανομή φωτός σε όλο το χώρο. Η κατασκευή μιας πρόσθετης οροφής από γυψοσανίδα αποτελεί πολλές φορές την πιο ιδανική λύση γιαυτούς τους χώρους μιας και πάνω σε αυτή μπορούμε να κατανείμουμε τα φωτιστικά μας σώματα με τη συχνότητα, την πυκνότητα αλλά και τη χάραξη που αρμόζει στο χώρο μας.
β)εστιακό φωτισμό στα σημεία που κρίνουμε πως πρέπει να έχουμε αυξημένα επίπεδα φωτισμού όπως για παράδειγμα πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας ή το κεντρικό τραπέζι του καθιστικού μας

και,

γ)ατμοσφαιρικό και κρυφό φωτισμό σε προβλεπόμενα σημεία προκειμένου να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής.

Ταυτόχρονα ας μη ξεχνάμε πως περισσότερο από κάθε άλλο χώρο, ο χώρος αυτός έχει την ανάγκη τοποθέτησης ενός ή περισσότερων dimmer ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων για την ομαλότερη ρύθμιση της έντασης του φωτισμού.