Με πολυτέλεια…μεγαλοπρέπεια…αυθεντικά στοιχεία…χειροποίητες δημιουργίες…λάμψη και επιβλητικότητα.

Τι μας λες τώρα, εν μέσω κρίσης, θα μου πείς και δε θα έχεις καθόλου άδικο!!!  Όμως οφείλω να σε κρατώ ενήμερη για τα πάντα, ακόμη και για στυλ που θεωρούνται “ξεπερασμένα και ακριβά” για πολλούς, αν και προσωπικά πιστεύω πως η έννοια αυτή δε στέκει για κανένα λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση, και θα καταλάβεις πολύ γρήγορα το γιατί.

Το κλασσικό λοιπόν είναι ένα στυλ που…, κρατήσου, έχει τις ρίζες του στα βάθη της αρχαιότητας και ναι…στην δική μας Ελλάδα, και σε κείνη την σπουδαία εποχή, γνωστή και ως κλασσική εποχή (εξού και το όνομα), που μας κρατά ακόμη και μέχρι σήμερα περήφανους!!! Έκανε την εμφάνισή του στην Αρχιτεκτονική, στην Ζωγραφική αλλά και στο έπιπλο και εισήγαγε έννοιες όπως το μέτρο, ο ρυθμός, η συμμετρία, η χρυσή τομή, η προοπτική. Μεγάλα και σπουδαία έργα φτιάχνονται αυτή την περίοδο, μα το πιο σημαντικό είναι πως όλοι αυτοί οι κλασσικοί κανόνες που γεννιούνται αυτή την περίοδο, διατηρούνται αναλλοίωτοι στο χρόνο, και αποτελούν  τη βάση τόσο για τη μάθηση όσο και για τη δημιουργία σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Τα χρόνια περνούν, η ιστορία γράφεται και αυτό το πρώιμο κλασσικό ύφος μεταβάλλεται σημαντικά, για να φτάσει να ξαναγεννηθεί και να αναβιώσει τα χρόνια της Αναγέννησης στην Ιταλία, και από κει να ταξιδέψει στην Αγγλία,  αλλά και στην Αμερική με το νέο του όνομα “Νεοκλασικισμός”.

Ενδιάμεσα βέβαια συγκρούστηκε με κινήματα άλλων χωρών, όπως αυτό του χαριτωμένου, διακοσμητικού και  ανάλαφρου ροκοκό και του πιο δραματικού και εκφραστικού μπαρόκ με έντονες βαριές αλλά συνάμα λαμπερές όψεις μέσα στα παλάτια των Λουδιβικαίων,  όπου εκεί είναι που κατά τη γνώμη μου χάνεται ολοκληρωτικά η έννοια και η αξία του “μέτρου”.

Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για το πιο διαχρονικό, το πιο σημαντικό και μάλλον το πιο “μπερδεμένο” στυλ από όλα!!!

Στις μέρες μας τώρα, ο όρος χρησιμοποιείται, άλλοτε λανθασμένα κι άλλοτε όχι, με μια πιο γενική έννοια, για να χαρακτηρίσει όλα τα παραπάνω και να υποδείξει οτιδήποτε παλιό ή καινούριο που όμως κατασκευάζεται με “κλασσικές αρχές κι αξίες”, οτιδήποτε αυθεντικό και επιβλητικό και με έντονη αξία κατασκευής και διατήρησης. Όσον αφορά τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και την επίπλωση, η έννοια του κλασσικού χρησιμοποιείται κυρίως για να αποδώσει χώρους αυστηρούς, επιβλητικούς και μεγαλοπρεπείς, πολυτελείς και φωτεινούς, με πολλά κλασσικά έργα τέχνης και έπιπλα-χειροποίητες δημιουργίες μεγάλης αξίας, με βαριά αυθεντικά χαλιά, με επιβλητικούς πολυελαίους, με γεμάτες αδιαφανείς, βαριές κουρτίνες, με ογκώδη διακοσμητικά όλα κατασκευασμένα με υψηλής ποιότητας υλικά και με αναφορές σε κλασσικά μοτίβα και εικόνες.

Τώρα αν θέλετε να μάθετε την προσωπική μου άποψη….Το κλασσικό ύφος μπορεί να είναι υπέροχο και να δώσει αποτελέσματα με πολύ στυλ αλλά για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, εκτός από όλα αυτά, θέλει και το χώρο του!!! Ψηλοτάβανα, μεγάλα σπίτια, με ψηλά επιβλητικά παράθυρα, με γύψινες ή ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και στις οροφές, με μαρμάρινα ή ξύλινα “καλλιτεχνικά” δάπεδα, με μεγάλες αρχοντικές σκάλες και βαριές καλοδουλεμένες, ξύλινες μασίφ πόρτες, αν είναι δυνατό να φέρουν και την πατίνα του χρόνου… τότε ναι!!! Έχω τη γνώμη πως θα προκύψει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα!!!

<

Γιατί γλυκιά μου το κλασσικό είναι ένα ύφος δυνατό!!

Πρόσεξε όμως…Κατά την εφαρμογή του απαιτεί γνώσεις και αισθητική παιδεία γιατί εύκολα μπορεί να γίνει επικίνδυνο!!! …μα για πολύ επικίνδυνο σου μιλάω!!

Σε τέτοιο σημείο που να χαρακτηριστεί αστείο και κιτς!!

Αλλά ξέρεις εσύ τώρα…για κάτι τέτοια δεν είμαστε εμείς εδώ;;;

Μαρία

One Response

 1. Σοφία Λέτσιου

  Κα Μαρία Καψάλη καλησπέρα!!
  Οι ιδέες σας και η βοήθεια σας είναι πολύτιμη!!Θα πω απλά οτι είστε θεά!!!!
  Χρειάζομαι τη βοήθεια σας σε πιο προσωπικό επίπεδο ομως!!Ετοιμάζομαι για γάμο και είμαστε στη φάση που φτιάχνουμε το σπίτι μας.
  Το στυλ του σπιτιού που μας αρέσει είναι νεοκλασικό ,το λεγόμενο στις μέρες μας Νεομπαρόκ.
  Χρειαζόμαστε όμως τις πολύτιμες συμβουλές σας για να μη γίνει το σπίτι κιτς!!
  Σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου όταν μπορέσετε για να σας ενημερώσω για περισσότερες λεπτομέρειες.
  Ευχαριστώ πολύ..
  Σοφία