• Ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο Casa Orlandi

——————————————————————————————————————————

frescoes ή στα ελληνικά…νωπογραφίες: Στην ουσία πρόκειται για τοιχογραφία πάνω σε ένα στρώμα υγρού γύψου. Τελοιοποιήθηκε την περίοδο της Αναγέννησης και παράγει, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες, έργα πολύ ανθεκτικά στο χρόνο, με γνωστότερα από αυτά, την οροφή του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα και τις διακοσμήσεις του Ραφαήλ στις Αίθουσες του Ανακτόρου του Βατικανού

………………..

—————————————————————————————————————————

“Vintage”:Χωρίς να αποτελεί κάποιο ανεξάρτητο στυλ διακόσμησης, ο όρος “vintage” χρησιμοποιείται για να εκφράσει την έννοια του παλιού, των παλιών επίπλων, των παλιών ρούχων, υφασμάτων και αντικειμένων, και πως αυτά επαναχρησιμοποιούνται μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων για να λειτουργήσουν σε νέο περιβάλλον.

……………….


Ντεκαπέ βαφή: Πρόκειται για μια ειδικού τύπου βαφή, και επεξεργασία του ξύλου κατά την οποία το ξύλο βάφεται και τρίβεται σε δύο διαφορετικές στρώσεις χρώματος, μία από τις οποίες είναι το λευκό. Το αποτέλεσμα που προκύπτει εμφανίζει τις δύο αποχρώσεις που επιλέχτηκαν να ακολουθούν, να διαγράφουν και να τονίζουν τα φυσικά “νερά” του ξύλου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό “παλιακό” εφέ.
……………..
Ντεκουπάζ: Ο όρος αναφέρεται για να χαρακτηρίσει τη τεχνική χειροποίητης επεξεργασίας και επένδυσης επιφανειών. Χαρτιά ή υφάσματα κολλούνται επάνω σε ξύλινες και άλλες επιφάνειες, μεταμορφώνοντας τις και δημιουργώντας νέες εικόνες αντικειμένων.
…………….
Πατίνα: η κάλυψη μιας επιφάνειας από οποιοδήποτε υλικό, με βερνίκι που απομιμείται τη φυσική οξείδωση και δημιουργεί τεχνητή παλαίωση
………………….

Βελατούρα: το υπόστρωμα, η επεξεργασία πριν τη λαδομπογιά. Σε λευκό χρώμα, μπορεί να χρωματιστεί και εφαρμόζεται πριν τη λαδομπογιά προκειμένου να καλύψει μικροατέλειες. Επιδέχεται τρίψιμο.

………………….
Πατίνα βελατούρας: τεχνική κατά την οποία δημιουργούμε εφέ παλαίωσης στο ξύλο ή σε άλλες επιφάνειες με τη χρήση  βελατούρας,  επάλληλων στρωμάτων χρώματος και  τριψίματος.
………………..
SHABBY CHIC: Στυλ διακόσμησης που ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία και χαρακτηρίζεται από την επανάχρηση παλιών  χειροποίητων επίπλων, μέσα από μια διαδικασία συντήρησης και επαναδημιουργίας τους, με πολλές στρώσεις βαφής και τριψίματος. Ο όρος δόθηκε από το περιοδικό «The world of Interiors» γύρω στα 1980, και χαρακτηρίζει γενικά ένα κομψό, αρχοντικό, στυλάτο και ελιτίστικο ύφος, με έντονα νοσταλγικό χαρακτήρα, που κινείται σε λευκές ή παστέλ αποχρώσεις και είναι δομημένο  μέσα από αλλεπάληλες παρεμβάσεις υλικών σε ήδη υπάρχοντα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα.

………………..