Μπορεί το έντονο χρώμα να είναι φανταχτερό και trendy και αισιόδοξο, μπορεί να έχει κατακλύσει το χώρο της μόδας και της διαφήμισης, ωστόσο, οι περισσότεροι απο μας, δύσκολα θα το επιλέξουμε για να ντύσουμε το σπιτάκι μας.

Ειδικά και κυρίως όταν μιλάμε για επενδύσεις που αφορούν σταθερές και μόνιμες κατασκευές όπως τα δάπεδα, η κουζίνα ή τα μπάνια, ακόμη δε περισσότερο αν μιλάμε για μεγάλες επιφάνειες τοίχων ή επίπλων, σπάνια καταλήγουμε στην επιλογή του άπλετου έντονου χρώματος. Αντιθέτως, συνήθως το περιορίζουμε σε λεπτομέρειες, μικροέπιπλα, αξεσουάρ και λοιπά διακοσμητικά στοιχεία.

Δε θα σταθώ στη δύναμη του χρώματος και στις ευεργετικές επιδράσεις που ασκεί στη ψυχολογία μας. Ούτε στο πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί και να λειτουργήσει μέσα σε ουδέτερο περιβάλλον. Αυτό το έχουμε αναλύσει αρκετά εδώ κι εδώ.

Αυτό που θέλω να κουβεντιάσουμε στο άρθρο αυτό αφορά τις ουδέτερες αποχρώσεις ως βασική επιλογή για το σπίτι.

Πάμε όμως να τα δούμε όλα από την αρχή:

Οι ουδέτερες αποχρώσεις αφορούν μια τεράστια γκάμα αντί-χρωμάτων.

Αποτελούνται από τους θερμούς τόνους του γκρι που εκτείνονται από τα πολύ ανοιχτά κρεμ και εκρού, τα μεσαία, μέχρι και τα πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρα γκρίζα και καφετιά, (έχε τους γενικότερα στο νου σου και ως γκρι που καφετίζουν), και τους ψυχρούς τόνους του γκρι.

Όλα μαζί, αυτά τα σπουδαία αντι-χρώματα, άπειρα στον αριθμό διαμορφώνουν το τεράστιο χρωματικό φάσμα των ουδέτερων τόνων, των ουδέτερων αποχρώσεων. Από αυτά επίσης, προκύπτει και το γνωστό σε όλους μας “ουδέτερο χρωματικό περιβάλλον” το οποίο (σημείωσε) αποτελεί και το πιο απλό και κομψό background όπως και την πιο safe επιλογή.

Οι αμέτρητοι συνδυασμοί των ουδέτερων αποχρώσεων κινούνται γενικά σε ήρεμους ρυθμούς χρωματικής αρμονίας. Αντιθέσεις και εντάσεις μπορεί να προκληθούνε μόνο από την άμεση αντιπαράθεση σκούρου και ανοιχτού. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει στατικούς και βαρετούς. Ωστόσο, αυτή η στατικότητα και ουδετερότητα που επιδικνείουν είναι και ο λόγος που αποτελούν το ιδανικό φόντο για να αναδείξουν το οποιοδήποτε, μα οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

 

Γενικότερα να θυμάσαι πως:  

   Οι ουδέτερες αποχρώσεις:

  • συνδυάζονται υπέροχα μεταξύ τους,

  • συνδυάζονται άψογα με το λευκό και τις παστέλ αποχρώσεις,

  • δημιουργούν το πιο σίγουρο φόντο για να αναδειχθούν οι υφές των υλικών των επίπλων και γενικότερα των στοιχείων του χώρου και τέλος,

  • ταιριάζουν σε όποιο μα όποιο στυλ διακόσμησης θέλεις να ακολουθήσεις!

 

[button color=”blue” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://thedecopages.gr/επικοινώνησε/”]Επικοινώνεισε μαζί μας, αν ασχολείσαι με τη διακόσμηση, το design ή την αρχιτετονική και θα ήθελες να γράφεις για το TheDecopages.gr.[/button]