Ο στόχος που βάζουμε όταν διαμορφώνουμε ένα παιδικό δωμάτιο είναι ένας :
Το δυνατόν περισσότερος ελεύθερος χώρος κίνησης σ’ ένα ασφαλές, χαρούμενο περιβάλλον.
Για να το πετύχουμε αυτό καλό είναι να οργανώσουμε τη σκέψη  και τις κινήσεις μας και να αισθανθούμε  για λίγο παιδιά.


Σε ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει να εξυπηρετούνται οι παρακάτω βασικές ανάγκες:
1) Το παιχνίδι
2) Το διάβασμα
3) Ο ύπνος
4) Η αποθήκευση.


Συνήθως έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται στους μικρούς χώρους, στα δωμάτια  που πλησιάζουν την ελάχιστη διάσταση του 3.00*3.00. Εκεί οι ανάγκες μας για ύπνο – μελέτη – ελεύθερο χώρο – αποθήκευση είναι εντονότερες και οι λύσεις που πρέπει να βρούμε πολύ πιο άμεσες. Και ευτυχώς είναι υπαρκτές.
Υπάρχουν τρόποι στις μέρες μας να έχουμε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους αλλά και τον κατάλληλο χώρο ύπνου, μελέτης και παιχνιδιού ακόμη και στα πολύ μικρά δωμάτια.
Μια πρώτη λύση για την εξοικονόμηση χώρου είναι η χρήση ντουλαπών με συρόμενες πόρτες.  Με την κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση τους, προσφέρουν ικανοποιητικούς αποθηκευτικούς χώρους, περιορίζοντας ταυτόχρονα την περιοχή που  καταλαμβάνουν λόγω της έλλειψης των  ανοιγόμενων πορτών. Μπορούμε να τις βρούμε σε μια μεγάλη γκάμα διαστάσεων, χρωμάτων και υλικών, και, αν και είναι σχετικά πιο ακριβές από τις συμβατικές, το όφελος που προκύπτει από τη χρήση τους υπερκαλύπτει τη διαφορά της τιμής τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα κρεβάτια. Στην αγορά μπορεί να  τα βρει κανείς σε πολλές διαστάσεις, ανάλογα  με την ηλικία του παιδιού, ή ακόμη, να παραγγείλει κάποιο στις επιθυμητές του διαστάσεις.

Κρεβάτια απλά, κρεβάτια με διακοσμητικά κεφαλάρια, κρεβάτια σε διάφορα ονειρεμένα σχέδια, κρεβάτια με αποθηκευτικούς χώρους, υπερυψωμένα κρεβάτια, διπλά κρεβάτια, κουκέτες, κρεβάτια-συστήματα γραφείου υπάρχουν άπειρες επιλογές σε σχέδια, χρώματα και υλικά.

 
Ο χώρος μελέτης αποτελείται συνήθως από ένα γραφείο, μια βιβλιοθήκη ή ράφια και κάποια βοηθητικά συρτάρια ή μια συρταριέρα. Και εδώ έχουμε ποικιλία επιλογών τόσο σε διαστάσεις, όσο και σε υλικά, χρώματα και σχέδια.
.

Στους μικρούς χώρους ο έξυπνος συνδυασμός κρεβατιού και γραφείου εξοικονομεί πολύ σημαντικό χώρο και τις περισσότερες φορές η επιλογή ενός ευέλικτου συστήματος γραφείου-κρεβατιού είναι η προτιμότερη.