Κατά το σχεδιασμό και την επιλογή των επίπλων σε ένα παιδικό δωμάτιο καλό είναι να έχετε πάντα στο νου σας τον παράγοντα ασφάλεια.

Έπιπλα με μυτερές γωνίες, έντονες προεξοχές, έπιπλα που περιέχουν εύθραυστα υλικά όπως το γυαλί αλλά και έπιπλα κατασκευασμένα από «σκληρά» υλικά που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα καλό είναι να αποφεύγονται.

-Μην κρεμάτε ράφια ή άλλα βαριά αντικείμενα επάνω από το κρεβάτι του παιδιού σας.

 

-Ενημερωθείτε για την ποιότητα και τη σύνθεση των υλικών κατασκευής των επίπλων και των βαφών που θα χρησιμοποιήσετε και επιλέξτε υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

-Βοηθήστε το παιδί σας να λειτουργεί με άνεση μέσα στο χώρο του. Προσαρμόστε τις κρεμάστρες των ρούχων του, τις βιβλιοθήκες του και τους αποθηκευτικούς χώρους των παιχνιδιών και των αντικειμένων του, ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του. Θυμηθείτε: είναι ο χώρος του, και πρέπει να αυτοεξυπηρετείται.

 

Βάλτε χρώμα!!!

Το παιδικό δωμάτιο είναι ίσως ο μοναδικός χώρος που άφοβα κανείς μπορεί να παίξει με το χρώμα.

 

-Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα, να δημιουργήσετε ισχυρές αντιθέσεις και να προτείνετε πρωτότυπους συνδυασμούς αν  αγαπάτε τη δράση,

 

ή  κινηθείτε στα μονοπάτια της χρωματικής αρμονίας και των ήπιων χρωματικών συνδυασμών προκειμένου να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

 

-Ελευθερώστε τα καλλιτεχνικά σας ταλέντα και δημιουργείστε μαζί με το παιδί σας.

-Ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε επιλέξτε πρωτότυπα, χαρούμενα  ή ρομαντικά παπλώματα, μαξιλάρια και υφάσματα  και ντύστε το χώρο σας.

-Εκμεταλλευτείτε το ύψος των τοίχων, τοποθετώντας ράφια που θα φιλοξενούν αγαπημένα αντικείμενα και βιβλία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

-Κρεμάστε κουρτίνες σε διάφορα χρώματα και παίξτε με τα ύψη φτιάχνοντας κόμπους  η χρησιμοποιώντας σκοινιά, κορδέλες ή μανταλάκια.

-Στους κενούς τοίχους δημιουργείστε συστήματα ανάρτησης ζωγραφιών και φωτογραφιών.

-Τέλος,
επιλέξτε προσεκτικά το φωτισμό του δωματίου έχοντας πάντα στο νου σας πως τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο φως .

-Αυξήστε τον φωτισμό στα σημεία που υπάρχει εντονότερη ανάγκη γιαυτό όπως το γραφείο ή δίπλα από το κρεβάτι,

και προτιμήστε να εκμεταλλευτείτε όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φωτισμό.