Η εξέλιξη  των χρωμάτων, οι αναμείξεις με νέα υλικά και τα εξειδικευμένα εργαλεία εφαρμογών σας  δίνουν απίστευτες δυνατότητες και διακοσμητικές επιλογές. Διακριτικές ή πιο εκκεντρικές, απλές ή πιο πολύπλοκες, έχουν στόχο να δώσουν αξία και αίσθηση του βάθους στους επίπεδους τοίχους. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, εφοδιαστείτε με ειδικά ρολά και πινέλα και ετοιμαστείτε για εξάσκηση που σίγουρα θα χρειαστείτε για να αποκτήσετε τον αέρα του επαγγελματία.

Sponging: Η τεχνική με σφουγγάρι είναι μια από τις ευκολότερες και δημιουργεί εντυπωσιακά  εφέ χωρίς πολύ κόπο. Αν θέλετε να δώσετε έμφαση σε έναν κεντρικό τοίχο, τότε επιλέξτε την τεχνική αυτή αφήνοντας τους παράπλευρους τοίχους ουδέτερους.Εφαρμογή: Βάψτε τον τοίχο με το πρώτο χρώμα και αφήστε να στεγνώσει καλά.. Κατόπιν ή περνάτε το δεύτερο χρώμα με τη βοήθεια σφουγγαριού ή βάφετε όλο τον τοίχο με το δεύτερο χρώμα και στη συνέχεια αφαιρείτε το περισσότερο από αυτό με τη βοήθεια του σφουγγαριού.

Χτενιστό ή τραβηχτό: Εκπληκτική τεχνική για διακριτικές επεμβάσεις σε καθιστικούς χώρους αλλά και κρεβατοκάμαρες, αφού με τα σωστά χρώματα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ ρομαντικό και χαλαρωτικό.
Εφαρμογή: Περάστε το πρώτο χρώμα και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει. Στη συνέχεια, περάστε το δεύτερο χρώμα με κάθετες περασιές του ρολού σε φάρδος μικρότερο των 40-50 εκ. και τραβήξτε το φρέσκο χρώμα με πλατιά βούρτσα, εφαρμόζοντας με ομοιόμορφη ένταση. Αν επιθυμείτε πιο διακριτικό αποτέλεσμα, δημιουργήστε τις γραμμές με τη βούρτσα στο ίδιο χρώμα που εφαρμόσατε στη βάση.

Φύλλα χρυσού: Μοναδική επιλογή για χώρους κομψούς και λαμπερούς, χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσει τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια και παλάτια στους χρόνους της Αναγέννησης. Είναι αρκετά δαπανηρή τεχνική αφού το υλικό έχει μεγάλη αξία, αλλά και οι τεχνίτες που την γνωρίζουν, είναι πλέον ελάχιστοι.
Εφαρμογή: Μη σκεφτείτε να κάνετε μόνοι σας τέτοιου είδους επεμβάσεις, αφενός γιατί πρόκειται για δύσκολη τεχνική και αφετέρου επειδή το κόστος είναι τόσο υψηλό που δεν αξίζει το ρίσκο της κακής εφαρμογής. Οι ειδικοί τεχνίτες χρησιμοποιούν πολύ μικρά φύλλα χρυσού που τα τοποθετούν κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο με ειδική κόλλα, ενώ κάποιες φορές αφήνουν κενά που δίνουν μια ιδιαίτερη όψη παλιού.

Ζωγραφική: Ανάλογα με το θέμα και το μέγεθος μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα στον τοίχο. Απαιτεί βέβαια εξοικείωση και ταλέντο στη ζωγραφική, αν και δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε δύσκολα θέματα αφού συχνά οι λιτές επεμβάσεις ταιριάζουν περισσότερο στα σύγχρονα σπίτια. Αν δεν νιώθετε σίγουροι για τις ζωγραφικές σας ικανότητες τότε προτιμότερο είναι να αναθέσετε το έργο σε κάποιον που γνωρίζει σχετικά.

Κρακελέ: Αναδεικνύει κορνίζες, έπιπλα ή παλιά αντικείμενα δίνοντας μια χαρακτηριστική όψη με σκασίματα.. Μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στο εξοχικό σας σπίτι ή σε αντικείμενα από ξύλο όπως παλιές καρέκλες.
Εφαρμογή: Επιλέξτε δύο χρώματα, το ένα σε απλό πλαστικό που θα το χρησιμοποιήσετε ως βάση και ένα δεύτερο σε ειδική βαφή για Κρακελέ. Χρησιμοποιήστε πινέλο αν θέλετε οι ρωγμές να έχουν κανονισμένη όψη ή σφουγγάρι για πιο καμπύλες μορφές. Δώστε αντικέ ύφος, εφαρμόζοντας ένα χέρι υποκίτρινο διάφανο βερνίκι ως τελική επίστρωση.
Στένσιλ: Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε περιμετρικές μπορντούρες, κορνίζες ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Επίσης χρησιμοποιούνται πολύ σε θέματα παιδικών δωματίων, αφού δεν απαιτείται ταλέντο στη ζωγραφική για ένα καλό αποτέλεσμά
Εφαρμογή: Αγοράστε έτοιμα Στένσιλ ή φτιάξτε τα δικά σας από χοντρό χαρτόνι ή ζελατίνα. Σχεδιάστε στο χαρτόνι το μοτίβο που θέλετε και κόψτε το εσωτερικό κομμάτι με ένα κοπίδι. Κολλήστε το στένσιλ με ταινία στον τοίχο και βάψτε με προσοχή το κομμάτι που λείπει. Ξεκολλήστε αφού θα έχει στεγνώσει.


Ύφασμα: Πολύ παλιά τεχνική που χρησιμοποιούσαν σε αρχοντικά ή επίσημες σάλες για να δώσουν μια χαρακτηριστική πλούσια υφή στους τοίχους. Προτιμήστε την επένδυση ενός καδραρισμένου σημείου για να δώσετε έμφαση σε αυτό κι όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Εφαρμογή: Επιλέξτε ένα ύφασμα από ψιλή γάζά μέχρι και χοντρό πανί με αραιή ύφανση , εφαρμόστε το στον τοίχο με κόλλα και βάψτε κανονικά την επιφάνεια. Είναι ίσως προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την τεχνική σε ένα πάνελ που θα κρεμάσετε στον τοίχο από γυψοσανίδα ή από κόντρα πλακέ, αφού στην περίπτωση αλλαγής του θα χρειαστείτε πολύ δουλειά για να επαναφέρετε τον τοίχο στην αρχική του μορφή.

Αν δεν σας ικανοποιεί κάποια από τις παραπάνω τεχνικές ή έχετε το μεράκι να χαρίσετε το δικό σας ύφος στον προσωπικό σας χώρο, τότε μπορείτε να δώσετε διαφορετικές διαστάσεις στο βάψιμο μιας επιφάνειας χρησιμοποιώντας απλά και αυτοσχέδια υλικά.

Ένα από αυτά είναι η χαρτοταινία που με λίγη φαντασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χρήσιμο οδηγό, αφού μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να χαράξετε ρίγες, να φτιάξετε γεωμετρικά ή ακανόνιστα σχήματα και να διαχωρίσετε χρώματα. Παλιά υφάσματα, γάζες ή υλικά με μικρή διαπερατότητα είναι πολύτιμα για μοναδικά σχέδια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις υφασμάτινες ταπετσαρίες ή τις περίτεχνες επενδύσεις. Πειραματιστείτε με τα υλικά και σίγουρα θα ανταμειφθείτε με το αποτέλεσμα.