Τζάκι: Η εναλλακτική μορφή ζεστασιάς και αγκαλιάς για το σπίτι σου.

Αν και ο ρόλος του αλλοιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων και από πηγή ζεστασιάς και φωτός μετατράπηκε άλλοτε σε εστία μαγειρέματος και άλλοτε σε αντικείμενο διακόσμησης, ωστόσο το τζάκι πάντοτε και με όποια μορφή και να το συναντούσε κανείς, αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης της οικογένειας και των οικείων της.

Στις μέρες μας το τζάκι αποτελεί ένα δυναμικό και πλέον απαραίτητο, θα έλεγα, στοιχείο της σύγχρονης αστικής και εξοχικής κατοικίας. Η φλόγα που βγαίνει από μέσα του απλώνεται μέσα από χρώματα και από ακανόνιστα σχήματα και σκορπίζει στο χώρο μια γλυκιά, νωχελική θαλπωρή, δημιουργεί μια ζεστή, γλυκιά ατμόσφαιρα, ιδανική για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το τζάκι ξαναέγινε τόσο δημοφιλές στις μέρες μας.

Ωστόσο, (και για να δούμε το ζήτημα από την πρακτική του πλευρά), το τζάκι χρησιμοποιείται κυρίως για την θέρμανση του χώρου.
Δευτερευόντως για τη διακόσμηση του.

 

Αυτό λοιπόν είναι και το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσεις όταν πρόκειται να επιλέξεις το κατάλληλο τζάκι για το χώρο σου.

Να προσέξεις δηλαδή,

  • από την μία, τον τύπο του τζακιού: ανοικτού ή κλειστού τύπου, κτιστού, προκατασκευασμένου ή ενεργειακού,

  • από την άλλη τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, για παράδειγμα την απόδοσή του, την οικονομία του, τα υλικά κατασκευής και το κόστος του.

 

Οπωσδήποτε όμως (και μια που πάντα φωνάζω για ύφος και για στυλ) θα πρέπει να δώσεις και την πρέπουσα βαρύτητα στον όγκο του καθώς επίσης και στην αισθητική του και να σκεφτείς καλά το σχέδιο και την εξωτερική επένδυση που θα επιλέξεις, έχοντας πάντα στο νου σου πως θα πρέπει να είναι αρμονικά δεμένα και ταιριαστά με την υπόλοιπη επίπλωση και το ύφος του χώρου μέσα στον οποίο θα τοποθετηθεί.

 

Σε φιλώ φλογερά
Μαρία

[button color=”blue” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://thedecopages.gr/επικοινώνησε/”]Επικοινώνεισε μαζί μας, αν ασχολείσαι με τη διακόσμηση, το design ή την αρχιτετονική και θα ήθελες να γράφεις για το TheDecopages.gr.[/button]