Σίγουρα, για να είναι καλαίσθητη μια κουζίνα δε στηρίζεται μόνο στο σχέδιο ή στο χρώμα, αλλά και στις πρώτες ύλες από τις οποίες είναι κατασκευασμένη. Βιομηχανικά ή φυσικά, τα σύγχρονα υλικά είναι ικανά να μεταμορφώσουν το χώρο της κουζίνας σας, αφού χαρακτηρίζονται για την αισθητική και το ντιζάιν τους. Συχνά, το υψηλό κόστος αγοράς δικαιολογείται απόλυτα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους που τα θέλουν να έχουν ιδιαίτερη αντοχή και ευελιξία σε συνθήκες έντονης χρήσης και υψηλές μηχανικές πιέσεις, τριβές ή φθορές.

Από την άλλη, οικονομικότερες επιλογές όπως οι συνθετικές επιφάνειες εργασίας  είναι μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση για όσους προτιμούν τις συχνές ανακαινίσεις που ανανεώνουν το περιβάλλον χωρίς να χρειαστεί μια περιουσία. Και βέβαια, για κάθε σημείο της κουζίνας απαιτούνται και τα ανάλογα υλικά.

Τοίχοι. Τα κεραμικά πλακάκια σε απεριόριστα σχέδια, χρώματα και υφές παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων, αφού συνδυάζουν αντοχή στη χρήση και αισθητική. Οι μαρμάρινες ψηφίδες ή εκείνες από φυσική πέτρα προσδίδουν πολυτέλεια και στυλ σε ενιαίους χώρους, που η κουζίνα «βγαίνει» από τα στενά όρια της παρελθοντικής της χρήσης. Συνθετικά πλακάκια με έντονα χρώματα, αλλά και ψηφιακά επεξεργασμένα, με φρούτα και λαχανικά ή άλλα σχέδια είναι πρωτότυπες και φρέσκιες ιδέες που μεταμορφώνουν εύκολα ένα μουντό και αδιάφορο περιβάλλον. Ανοξείδωτο ατσάλι αλλά και μονοκόμματοι καθρέπτες επενδύουν ιδανικά πιο σύγχρονες επιλογές, αρκεί να συνδυαστούν με σύνεση ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Ντουλάπια. Οι καπλαμάδες, ή αλλιώς τα ημιμασίφ ξύλα,

έχουν αντικαταστήσει τις παλαιότερες μασίφ πόρτες, αφού διαθέτουν την όψη του φυσικού ξύλου, χωρίς όμως τις αδυναμίες του, όπως το σκέβρωμα, με την πάροδο του χρόνου. Οι χρωματισμοί των καπλαμάδων είναι όσα και τα είδη των ξύλων, με πιο συχνούς εκείνους της δρυός, της καρυδιάς, της κερασιάς και του σφενδάμου. Οι μελαμίνες σε διάφορα χρώματα, ιδανικές για εύκολες ανακαινίσεις, είναι ασφαλώς η πιο οικονομική επιλογή, ενώ η λάκα έχει επιστρέψει, κυρίως με τη γυαλιστερή της έκδοση, σε διάφορους έντονους χρωματισμούς.

Η πλήρης κάλυψη των ντουλαπιών με ανοξείδωτο ατσάλι ή φύλλα αλουμινίου δίνει hi-tech χαρακτήρα στην κουζίνα, ενώ δημιουργεί ισχυρές αντιθέσεις όταν συνδυαστεί με φυσικά υλικά.

Τα χρωματιστά γυαλιά ή εκείνα με σχέδια αμμοβολής. Καθώς επίσης και τα άθραυστα πλέξι-γκλας
Προτείνονται για τις βιτρίνες που αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα όταν φωτιστούν εσωτερικά.

Πάγκοι. Το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι δύο υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά στους πάγκους εργασίας. Σε απόλυτο λευκό ή με έντονα νερά το μάρμαρο παραμένει διαχρονική επιλογή, ενώ ο γρανίτης εμφανίζεται σε πιο σκούρες εκδοχές με μικρούς ή μεγαλύτερους κόκκους.

Η παρουσία ενός σχετικά νέου προϊόντος , του corian, έχει γίνει αισθητή κυρίως για τις ενιαίες, χυτές επιφάνειες που δίνει, αφού δεν παρουσιάζει ενώσεις και αρμούς, ενώ παρέχει τη δυνατότητα ο πάγκος, ο νεροχύτης και ο ακάλυπτος τοίχος να εμφανίζονται σαν μια ενιαία επιφάνεια  κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό

Το ανοξείδωτο, βέβαια, έχει και εδώ τη θέση του, αφού καθαρίζεται εύκολα λόγω της ανύπαρκτης απορροφητικότητας του και συνδυάζεται άψογα με τις σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές.

Νεροχύτες. Οι ανοξείδωτοι είναι μάλλον οι πιο οικονομικοί, ταιριάζουν σε όλα τα σύγχρονα σπίτια, ενώ δεν υστερούν σε ανθεκτικότητα από τους υπόλοιπους, Φυσικά οι μαρμάρινοι, μεγαλόπρεποι  νεροχύτες αρμόζουν σε παραδοσιακούς ή νεοκλασικούς χώρους, διαθέτουν όμως μεγάλο βάρος και σε περίπτωση φθοράς δεν διορθώνονται. Για εξοχικές κατοικίες προτείνονται οι μόνιμες, χτιστές κατασκευές που δίνουν μοναδικό στυλ αν βαφτούν σε νησιωτικό μπλε, φυσική ώχρα, γαιώδη πορφυρά χρώματα, ή ακόμη και σε απόλυτο λευκό. Τελευταία επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα υλικά, που η πρώτη τους ύλη έχει ηφαιστειογενή προέλευση και παρουσιάζουν εκπληκτικές αντοχές σε καταπονήσεις και φθορές.