Μάρμαρο. Υλικό με αξία αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα με την ατόφια επιβλητικότητά του ενώ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και των σύγχρονων κατασκευαστών. Η χώρα μας έχει να επιδείξει έναν μακρύ κατάλογο με διαφορετικά είδη μαρμάρου που ποικίλλουν ανάλογα με το χρώμα, τα νερά που σχηματίζονται κατά την κοπή, τις μηχανικές ιδιότητες και την ιδιαίτερη υφή τους. Από την Αττική με τα γνωστά μάρμαρα Διόνυσου και τα γκρίζα Πεντέλης ως τη Θεσσαλία με τα πράσινα μάρμαρα Λαρίσης και από την Ήπειρο με τα μπεζ Ιωαννίνων ως τη Μακεδονία με τα λευκά Καβάλας ή Θάσου, το μάρμαρο παραμένει πάντα μια από τις κορυφαίες επιλογές. Η δυνατότητα κοπής του σε πλάκες πολλών διαστάσεων, σε μορφή κλασσικού πλακιδίου αλλά και σε μικρές ψηφίδες δίνει αναρίθμητες διακοσμητικές επιλογές για κάθε χώρο, ενώ η δυνατότητα τοποθέτησης του χωρίς αρμούς το κάνουν ιδανικό για μεγάλους και ενιαίους χώρους και μπορούν να ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό γούστο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:
• Είναι ανθεκτικό στην υγρασία.
• Είναι ανθεκτικό σε βάρος και με καλή συμπεριφορά στις τριβές.
• Δεν παραμορφώνεται.
• Καθαρίζεται εύκολα
• Φθείρεται μόνο επιφανειακά και συντηρείται με τρίψιμο και γυάλισμα.
• Είναι ευαίσθητο σε χημικές ουσίες που μπορεί να αλλοιώσουν την επιφάνειά του.
• Είναι φυσικό υλικό (πέτρωμα).
• Έχει σχετικά εύκολη τοποθέτηση.
• Παρουσιάζει υψηλό κόστος αγοράς.

Γρανίτης. Έχει παρόμοια όψη και συμπεριφορά με εκείνη του μαρμάρου. Είναι εντυπωσιακά γυαλιστερός, υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διαστάσεων και χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη σκληρότητα και την αντοχή του στην τριβή. Σε αντίθεση με το μάρμαρο, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γρανιτικά πετρώματα, γιαυτό το κόστος αγοράς του είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εκτός από μεγάλους χώρους υποδοχής, μπορείτε να τον επιλέξετε για την κουζίνα αλλά και το μπάνιο, αφού ο γρανίτης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην υγρασία.

Ψηφιδωτά μωσαϊκά. Μικρά κομμάτια-ψηφίδες από μάρμαρο ή γρανίτη είναι τα κύρια υλικά που χρειάζεστε ώστε να δημιουργήσετε μοναδικά ψηφιδωτά σχέδια στο δάπεδό ή στους τοίχους σας. Οι παραδοσιακοί τεχνίτες κατασκεύαζαν τα ψηφιδωτά με την τοποθέτηση των ψηφίδων μίας προς μία επάνω στην τσιμεντοκονία. Σήμερα, για λόγους ευκολίας και ταχύτητας, μπορείτε να βρείτε ψηφίδες, τοποθετημένες επάνω σε πλέγμα που έχει διαστάσεις πλακιδίου. Η παρουσία πολλών και πυκνών αρμών κάνουν το ψηφιδωτό ιδιαίτερα αντιολισθητικό και άρα κατάλληλο ακόμη και για εξωτερικούς χώρους. Μη σκεφτείτε να καλύψετε μεγάλους χώρους με την τεχνική αυτή, μπορείτε όμως να δημιουργήσετε μικρά, κεντρικά θέματα ή περιμετρικές μπορντούρες σε δάπεδο από πλάκες μαρμάρου ή γρανίτη.