Το μπάνιο είναι συνήθως ένα από τα μικρότερα δωμάτια του σπιτιού, αυτό όμως δε σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη προσοχή στη διαμόρφωση και τη διακόσμηση του ώστε να είναι λειτουργικό, όμορφο και κυρίως ασφαλές.

Η τελική του εμφάνιση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ιδιοκτήτη, που με το γούστο του θα δημιουργήσει έναν ευχάριστο χώρο και του διακοσμητή, που οφείλει να συνδυάσει τα παραπάνω με τις πραγματικές ανάγκες που ένα μπάνιο πρέπει να εξυπηρετεί.

Για ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, αξιοποιήστε την υφή και το χρώμα διαφορετικών υλικών όπως το ξύλο, το μάρμαρο, ο γρανίτης, κ.λ.π. Επίσης δώστε τη δέουσα προσοχή στην επιλογή του μεγέθους των ειδών υγιεινής και των αξεσουάρ, τα οποία πρέπει να είναι ανάλογα της κλίμακας του χώρου και όχι μεγαλύτερα ή μικρότερα ώστε να δημιουργούν δυσαρμονίες.

Σε κάθε περίπτωση, όταν σχεδιάζετε το μπάνιο σας, σκεφτείτε μακροπρόθεσμα τόσο τον εαυτό σας, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Με τον καιρό μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες ανάγκες, για παράδειγμα το πέρασμα της ηλικίας που μπορεί να δυσκολέψει την κίνηση ή κάποιο ατύχημα, όπως ένα σπασμένο πόδι, γι’αυτό πρέπει η χρήση του να είναι εφικτή ακόμη και σε δύσκολές συνθήκες.

Διαλέγετε πάντοτε είδη υγιεινής και αξεσουάρ όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης αντοχής στο μέτρο που σας επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας. Η αντικατάστασή τους δεν είναι εύκολη, κοστίζει και σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί προβλήματα σε ένα τόσο ζωτικό χώρο του σπιτιού.

Προτιμήστε τα λευκά είδη υγιεινής σαν την πιο διαχρονική και σίγουρη λύση.

Στα μικρά μπάνια επιλέξτε μικρών διαστάσεων είδη υγιεινής, προτιμήστε αναρτώμενες λεκάνες και σκεφτείτε την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε επιτοίχιο καζανάκι.

Τολμήστε να σχεδιάσετε και να «χτίσετε» μια ντουζιέρα από το να επιλέξετε να τοποθετήσετε μια έτοιμη. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Στη μπανιέρα ή στη ντουζιέρα τοποθετείστε τη μπαταρία σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορείτε με ευκολία να τη φτάνεται ακόμη και όταν βρίσκεστε έξω από αυτήν.

Αν η μπανιέρα σας ή η ντουζιέρα σας δεν το προβλέπει, τοποθετείστε μια ειδική για μπάνιο μεταλλική μπάρα απ’όπου θα μπορείτε να κρατηθείτε, εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή είσοδό σας.

Χρησιμοποιείστε άφοβα μεγάλους καθρέφτες. Αυτό θα δημιουργήσει στο μπάνιο σας μια αίσθηση «απλοχωριάς», κομψότητας και πολυτέλειας ακόμη και αν αυτό είναι  μικρό.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

Το μπάνιο είναι συνήθως ο πρώτος χώρος που επηρεάζεται σε μια ανακαίνιση. Οι λόγοι είναι συνήθως δύο:
1. Οι φθορές που προκαλούνται λόγω του κακού προηγούμενου σχεδιασμού του και που οδηγούν στη δυσλειτουργία του
2. Η ανάγκη δημιουργίας περισσότερου ελεύθερου χώρου.
Σε γενικές γραμμές η κατασκευή ή η ανακαίνιση του μπάνιου μιας κατοικίας είναι μια επίπονη αλλά και δαπανηρή εργασία. Ο σωστός σχεδιασμός, η προσεγμένη επιλογή των υλικών και κυρίως η στοχευόμενη επιλογή του συνεργείου κατασκευής εγγυάται ένα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.