ή Ιδέες για μπαλκόνια και βεράντες…

Μικρό ή μεγάλο, με θέα ή χωρίς,  δεν υπάρχει περίπτωση, το σπίτι σας, σίγουρα, διαθέτει ένα μπαλκονάκι.

Κάποιοι από εμάς παραείναι τυχεροί και ζουν σε σπίτια με μεγάλες βεράντες, άλλοι πάλι διαθέτουν μικρούς ή μεγαλύτερους κήπους.

Οι περισσότεροι όμως από εμάς έχουν ένα ή και περισσότερα μπαλκόνια ικανά να φιλοξενήσουν 2-8 άτομα ανάμεσα σε πολύ-πολύ φύση και πολύ-πολύ χρώμα, αν το θελήσουμε.
Κι όμως αν σηκώσεις το κεφάλι ψηλά κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην πόλη, η εντύπωση που σου μένει είναι αυτή του γκρίζου, μπετονένιου, ψυχρού, όγκου των πολυκατοικιών της μεγαλούπολης.

Και σας ρωτώ: Όσο μικρό και πολύβουο μπαλκόνι και να έχεις, τι είναι πιο όμορφο να βλέπεις όταν ανοίγεις το παράθυρό σου το πρωί μιας ανοιξιάτικης μέρας; Το τσιμεντένιο θηρίο που βρίσκεται απέναντί σου ή έναν όμορφο ανθισμένο μικρόκοσμο; Που τον βλέπει και τον χαίρετε  ο διπλανός σου, ο απέναντί σου, και ο περαστικός που θα σηκώσει τα μάτια ψηλά;  Που σε καλοδέχεται για να απολαύσεις τον καφέ σου εκεί…ανάμεσα στα λουλούδια;

Ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό και είσαι αναγκασμένος να κάτσεις μέσα, τα λουλουδάκια σου  είναι εκεί, για να σου προσφέρουν την ομορφιά τους… αν τους ανοίξεις την μπαλκονόπορτα σου…ακόμη κι αν απλά τα κοιτάς μέσα από το παράθυρό σου.

Και το βραδάκι που πέφτει το φως, πάλι ομορφιά θα πάρεις… έξυπνα φωτισμένα, άλλοτε με σποτάκια και φωτιστικά εξωτερικού χώρου κι άλλοτε ανάμεσα από τα κεράκια σου, που τα διάλεξες για να τα φωτίζουν και τα έστησες με μεράκι και αγάπη…

Πείτε μου…γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουν;

Δε θέλω να βάλω ερωτήματα του τύπου «πόσο πιο όμορφη θα ήτανε η πόλη μας με τα πράσινα μπαλκόνια» ή «πόσο θα συμβάλλαμε και εμείς στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αν διατηρούσαμε ένα λουλουδάτο μπαλκόνι». Εδώ σας θέτω το θέμα μόνο από την αισθητική του πλευρά χωρίς αυτό να σημαίνει πως η οικολογική του διάσταση δεν είναι εξίσου σημαντική…

Για σκεφτείτε το λιγάκι…

Από τη Μαρία Καψάλη
Διακοσμήτρια

Κάποιες από τις φωτογραφίες που αναρτήσαμε στο άρθρο αυτό, μας τις έστειλε η φίλη και διακοσμήτρια Ολυμπία Βλασακίδου την οποία και ευχαριστούμε πολύ.