Έχουμε μιλήσει για πολλά που αφορούν στο σχεδιασμό και την διακόσμηση των χώρων μιας κατοικίας, όμως δεν έχουμε αναφερθεί ποτέ, στις εισόδους, τα χωλ και τους διαδρόμους, με λίγα λόγια στις βασικές ζώνες κυκλοφορίας μιας κατοικίας…

Πρόκειται για πολύ βασικά, αν και παραμελημένα, λειτουργικά στοιχεία, απαραίτητα για τον κάθε χώρο, ικανά να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την μετάβασή μας από το δημόσιο στο ιδιωτικό, από το έξω στο μέσα, και από το κοινό στο προσωπικό. Σκοπός τους είναι να ενοποιούν τους βασικούς χώρους μιας κατοικίας και να δημιουργούν τις συνδετικές διαδρομές μεταξύ τους.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τη σημαντικότητά τους…

Το χωλ για παράδειγμα, ο πρώτος χώρος που συναντά κανείς, όταν ανοίγει η πόρτα  του σπιτιού, αυτός ο βασικός χώρος που τείνει να εξαφανιστεί από τις σύγχρονες κατασκευές, αποτελεί το ενδιάμεσο και όμως απαραίτητο στάδιο για το καλωσόρισμα ή το αποχαιρετισμό, για το “βάλε-βγάλε το μπουφάν και τα παπούτσια σου”, για το “ρίξε μια τελευταία ματιά στον καθρέφτη”, για το “άφησε τα κλειδιά και τα κινητά σου”, για το “τσέκαρε αυτό που ξέχασα να σου πω χθες βράδυ – το’χω κολλημένο στον πίνακα-“. Και μη μου πείτε πως δεν υπήρξανε στιγμές που νιώσατε για διάφορους γνωστούς και οικείους λόγους, φουλ αμηχανία στο άξαφνο χτύπημα του κουδουνιού, επειδή το “αναποδογυρισμένο” σαλόνι σας βρισκόταν ακριβώς πίσω από την πόρτα…

Στα μεγάλα σπίτια το χωλ-υποδοχή αποτελεί έναν απαραίτητο και ανεξάρτητο χώρο που πολλές φορές ξεπερνάει τις διαστάσεις ενός δωματίου. Τα πολλά σπίτια όμως είναι μικρά.  Εκεί, η πόρτα ανοίγει με κατευθείαν θέα στο καθιστικό, την κουζίνα ή την τραπεζαρία μιας και σε αυτά, το χωλ είναι ο πρώτος χώρος που εξαφανίζεται.

Οι διάδρομοι στη συνέχεια, είναι αυτοί που αποτελούν τις αρτηρίες σύνδεσης των επιμέρους χώρων της κατοικίας. Όσο πιο φαρδιοί είναι, τόσο πιο άνετοι και φυσικά εύκολα προσπελάσιμοι. Δεν θα τρακάρεις σε έναν φαρδύ διάδρομο με τον συγκάτοικο που έρχεται από την απέναντι μεριά εκτός και αν το θες πολύ.

Επιπλέον σε έναν άνετο διάδρομο θα βρεις σίγουρα το χώρο για να φτιάξεις έξτρα αποθηκευτικές μονάδες. Όμως, όπως και προηγούμενα, στα σύγχρονα μικρά διαμερισματάκια μας, ελλείψει τετραγωνικών,  οι διάδρομοι στενεύουν ασφυκτικά, ξεπερνώντας πολλές φορές τα κατώτατα όρια  των 90cm, και τότε… να, τα τρακαρίσματα, να, τα δεν μου φτάνουνε οι χώροι…

Έτσι έχει το πράγμα.. όμως… αυτά είναι τα σπιτάκια μας, μικρά και ζεστά, και δε γίνεται να τα αλλάξουμε…

Γιαυτό πες μου τι να κάνω κυρία διακοσμήτρια μου…

Να σας πω λοιπόν…Μικρά-ξεμικρά τα σπίτια σας, πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε για την ύπαρξη της “πρώτης στάσης”, έχετε-δεν έχετε χωλ.

Τοποθετήστε ή τροποποίηστε ένα όμορφο και πρακτικό μικροέπιπλο για τα κλειδιά, τα γυαλιά, την εφημερίδα, κάπου κοντά στην πόρτα σας, ανάλογο με τις διαστάσεις και την αισθητική του χώρου σας …

Φροντίστε για την ύπαρξη μιας εύχρηστης “παπουτσοθήκης”, ανάλογης με το μέγεθος του χώρου σας, πιθανά και σε συνδυασμό με κάποια κρεμάστρα για πανωφόρια, σε σημείο επίσης κοντινό με την εξώπορτα σας…

Κάποια εσοχή στο χώρο σας που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα γιαυτό, ίσως το μικροέπιπλο που λέγαμε παραπάνω, το οποίο μπορεί επίσης, με κατάλληλο σχεδιασμό να χρησιμοποιηθεί και για αυτή τη λειτουργία,

κάποια κατασκευή κάτω από τη σκάλα,

ή απλά, όμορφα, ανθεκτικά κουτιά και παραλληλόγραμμα καλάθια μπορούν να πάρουν αποθηκευτικό χαρακτήρα για κάθε χρήση.

Ένας καθρέφτης, εννοείται πως είναι απαραίτητος σε κάποιο “έξυπνο”σημείο του χώρου σας, αν γίνεται καλό είναι να είναι μεγάλος, ειδικά για τα μικρά σπίτια.

……

Και τέλος μη ξεχάσετε να τους περιποιηθείτε!!

Το σύνηθες είναι να τους παραμελούμε.

Λίγο μπεζ χρωματάκι, ένα-δυο μικρά φωτιστικά, άντε και κανα χαλάκι το χειμώνα και γεια σας…

Όμως για σκεφτείτε τους αλλιώς…

 

Με ωραία, έντονα χρώματα, με πολλές κορνίζες και έργα τέχνης,


με όμορφα, ζεστά, χρωματιστά χαλιά ή μοκέτες,

 

με χαρούμενες ταπετσαρίες, με μικρά, έξυπνα, πρακτικά και όμορφα έπιπλα, εννοείται σε όσους χωράνε, και με  κρυφό φωτισμό!!

Νομίζω πως έτσι θα νιώσετε  τη ζεστασιά που μπορούν να σας προσφέρουν!!

Μαρία