Οι ταπετσαρίες τοίχου αποτελούν μια σύγχρονη τάση διακόσμησης.

Αγαπήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά, από τις αστικές οικογένειες της Γαλλίας και της Αγγλίας όπου και πρωτοεμφανίστηκαν για να κατακτήσουν στη συνέχεια όλο τον κόσμο. Σήμερα οι ταπετσαρίες τοίχου αποτελούν ένα σύγχρονο must διακόσμησης. Με τα ποικίλα σχέδιά τους, τα αμέτρητα χρώματα και τις υφές τους  εισβάλουν στο χώρο, κυριαρχούν και τον διαμορφώνουν δίνοντάς του στυλ και ύφος. Στο εμπόριο μπορείς να τις βρεις σε διάφορες ποιότητες, κατασκευασμένες από χαρτί, ύφασμα, βινύλιο κα. Το τελικό τους κόστος  περιλαμβάνει τόσο το κόστος προμήθειας τους (το οποίο είναι συνάρτηση της ποιότητας και του εμβαδού των τοίχων που θες να καλύψεις) όσο και το κόστος τοποθέτησής τους από εξειδικευμένο συνεργείο.

 

Με τι κριτήρια όμως θα επιλέξεις την κατάλληλη ταπετσαρία για το χώρο σου;

Κατά την επιλογή μιας ταπετσαρίας λοιπόν είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας τα παρακάτω:

Α. Το ύφος του χώρου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Για παράδειγμα: οι ταπετσαρίες τοίχου με κλασσικά μοτίβα δημιουργούν το ιδανικό φόντο σε ένα χώρο με κλασσική επίπλωση. Αντίστοιχα τα φλοράλ μοτίβα δημιουργούν ρομαντική διάθεση, ενώ τα γεωμετρικά συνδυάζονται καλύτερα στους πιο μοντέρνους χώρους.

Β. Την ένταση στο χώρο, γενικότερα το οπτικό ερέθισμα που θέλουμε να προκαλέσουμε.

Τα μεγάλα μοτίβα, όπως και τα έντονα χρώματα δεσπόζουν, κυριαρχούν, με άλλα λόγια “κάνουν “φασαρία”, σε αντίθεση με τα μικρότερα μοτίβα και τις πιο παλ αποχρώσεις. Απαιτούν επίσης έκταση προκειμένου να αναδειχθούν. Χρησιμοποίησε τα λοιπόν, κατά κύριο λόγο σε μεγάλους χώρους όπου η επίπλωση κινείται χρωματικά σε ουδέτερους τόνους.
Αν ο χώρος σου είναι μικρός επέλεξε όσο το δυνατόν μικρότερα και διακριτικά μοτίβα ή ταπετσαρίες τοίχου με υφή. Έτσι ο χώρος σου θα δείχνει μεγαλύτερος.
Αν πάλι θέλεις να δημιουργήσεις την αίσθηση του ψηλότερου χώρου τότε προσανατολίσου σε μοτίβα με κάθετη ανάπτυξη, ακόμα καλύτερα σε ταπετσαρίες με κάθετες ρίγες.

 

Γ. Θυμίσου πως δεν είναι απαραίτητο να ντύσεις με την ίδια ταπετσαρία όλο το χώρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλεκτική χρήση της σε ορισμένα σημεία ή ο συνδυασμός της, το κομποζάρισμά της δηλαδή με κάποια άλλη δίνουν σαφώς πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

 

Δ. Σε κάθε περίπτωση έχε στο νου σου πως ο ρόλος της ταπετσαρίας είναι καθαρά διακοσμητικός.

Τη χρησιμοποιούμε σε έναν χώρο ως φόντο για να αναδείξουμε τα έπιπλα και γενικότερα όλα τα στοιχεία διακόσμησης του, για να φτιάξουμε ατμόσφαιρα και να ορίσουμε το στυλ που θέλουμε αυτός να έχει.
Για το λόγο αυτό, κατά την επιλογή της, καλό είναι να σταθμίζουμε όλες τις παραμέτρους του χώρου συνολικά, τα χρώματα, τα σχήματα, τους όγκους, τα μεγέθη και τις υφές προκειμένου φυσικά, να αποφύγουμε την υπερβολή. Εκτός βεβαίως και αν αυτό επιζητούμε. Χε!

Σε φιλώ!
Μαρία

[button color=”blue” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://thedecopages.gr/επικοινώνησε/”]Επικοινώνεισε μαζί μας, αν ασχολείσαι με τη διακόσμηση, το design ή την αρχιτετονική και θα ήθελες να γράφεις για το TheDecopages.gr.[/button]