• Γενικός φωτισμός: Το κυριότερο φωτιστικό σχήμα σε μια κατοικία καλύπτεται συνήθως από εμφανείς κεντρικές πηγές με ένταση και διάταξη, ικανές να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες του χώρου. Πρόκειται για διάχυτο φως που συχνά λειτουργεί ως τρόπος ενίσχυσης του φυσικού φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν αρκεί όμως να καλύψει ιδιαίτερες ανάγκες και δραστηριότητες που απαιτούν επικεντρωμένο και ακριβή φωτισμό.
• Εστιακός φωτισμός: Συχνά είναι και ο πιο χρήσιμος, αφού εστιάζει στα σημεία που μας ενδιαφέρουν, όπως οι επιφάνειες εργασίας, ο πάγκος της κουζίνας, ο καθρέφτης του μπάνιου κ.α. Λειτουργεί όμως και ως αρχιτεκτονικός φωτισμός όταν χρησιμοποιείται για να τονίσει ιδιαίτερες «γωνίες” και σημεία στο χώρο όπως ο αγαπημένος σας πίνακας, τα πλαίσια των παραθύρων ή ένα γλυπτό στην είσοδο.

• Ατμοσφαιρικός ή ειδικός φωτισμός: Πρόκειται κυρίως για έμμεσο τρόπο φωτισμού, με ευέλικτα σχήματα που παίζουν με το φως και τη σκιά και δημιουργούν ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με ποικίλα φωτιστικά, όπως επιδαπέδιες στήλες, σποτ, ή δέσμες στους τοίχους που θα δώσουν μοναδικό στυλ στο δωμάτιο.
• Κρυφός φωτισμός: Εκπέμπει έμμεσο φως χωρίς να είναι ορατές οι πηγές του. Ουσιαστικά αποτελεί μέρος του ατμοσφαιρικού φωτισμού, αλλά η συχνή χρήση του μας επιτρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως ειδική κατηγορία. Ιδανικός για να ομορφύνει τον περιβάλλοντα χώρο, είναι εντελώς ακατάλληλος για οποιαδήποτε λεπτομερή εργασία που απαιτεί ακρίβεια και καθαρότητα φωτός.
• Φωτισμός ασφαλείας: Τον συνθέτουν επαναφορτιζόμενα φωτιστικά σχήματα που λειτουργούν όταν όλα τα υπόλοιπα σβήνουν…σε περιπτώσεις, δηλαδή, διακοπής ρεύματος, όπότε ο γενικό φωτισμός είναι αδρανής.
• Σε κάθε περίπτωση η «σύνδεση» της φωτεινής πηγής ή μιας ομάδας φωτιστικών με  dimmer – έναν ειδικό διακόπτη ρύθμισης της έντασης του φωτισμού δηλαδή-,  βοηθά στην κατάλληλη διαμόρφωση του ομαλού φωτισμού κατά τις διάφορες ώρες της ημέρας και ανάλογα με τις εκάστοτε δραστηριότητες.