Ο κήπος ή η βεράντα αποτελούν στις μέρες μας σημαντικό και αξιοπρόσεχτο κομμάτι της κατοικίας μας. Σημεία αναζωογόνησης, χαλάρωσης και ξεκούρασης, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να αποτελέσουν  «οάσεις» της καθημερινότητας μας. Πρόκειται για πολυμορφικούς χώρους που λειτουργούν ως προέκταση του εσωτερικού και πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με αυτόν.

Τα φυτά, οι κατασκευές, οι εγκαταστάσεις ποτίσματος, τα διακοσμητικά συστήματα και ο φωτισμός είναι θέματα που πρέπει να μελετηθούν για τη σωστή χάραξή τους. Αναδείξτε τα θετικά στοιχεία και μετατρέψτε τους σε εστίες ξεγνοιασιάς. Χρησιμοποιήστε τα ανάλογα υλικά, επιλέξτε προσεκτικά τα χρώματα και τα είδη των φυτών, συμπληρώστε με έπιπλα και διακοσμητικά και δώστε το ύφος που επιθυμείτε.

Ξεκινώντας από τις επιστρώσεις δαπέδων επιλέξτε υλικά που να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον, όπως το ξύλο ή οι πέτρες. Τα κεραμικά πλακάκια αποτελούν επίσης μια ακόμη οικονομική και καλαίσθητη επιλογή, φροντίστε όμως να είναι αντιολισθητικά, εξωτερικού χώρου.

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα  δίνει κι ο συνδυασμός δύο ή και περισσότερων υλικών.
Το σκυρόδεμα είναι μια νέα τάση  και ταιριάζει σε λιτές ή μοντέρνες κατοικίες, ενώ η δυνατότητα χρωματισμού του, δίνει ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα με απεριόριστες εφαρμογές.

  • Τα υλικά των εξωτερικών χώρων: 
  • Πρέπει να είναι ειδικού τύπου, ανθεκτικά στην υγρασία και στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  • Δεν πρέπει να είναι ολισθηρά όταν βρέχονται.

  • Δεν πρέπει να δημιουργούν αντανακλάσεις ενοχλητικές για τα μάτια.
  • Πρέπει να είναι σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου και να μην την αναιρούν.


Τα ελαφρά ξύλινα διαχωριστικά, οι πέργκολες, οι χτιστοί πάγκοι και ψησταριές, τα μόνιμα σταθερά παγκάκια και η χρήση συστημάτων  σκίασης είναι μερικές από τις κατασκευές που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει προκειμένου να διαμορφώσει το χώρο του.

Εάν υπάρχει η πολυτέλεια του χώρου, προτείνεται επίσης η κατασκευή διαδρομών που οδηγούν σε ανισόπεδα επίπεδα ενώ η χρήση του τρεχούμενου νερού σε κάποια σημεία του κήπου μας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή.
.