Στην διαμόρφωση των χώρων κατοικίας γενικά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο  βασικά προβλήματα:  α) τη λειτουργικότητα του χώρου και β) την αισθητική του. Στα μικρά διαμερίσματα κυρίαρχος παράγοντας είναι η λειτουργικότητα ενώ η αισθητική έρχεται να πλαισιώσει και να

ολοκληρώσει τις έξυπνες και πρακτικές λύσεις  στις οποίες θα καταλήξουμε, για ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Στις κατοικίες αυτές σημαντικό είναι να κατανοήσουμε και να ιεραρχήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας και τις ανάγκες του κάθε χώρου ξεχωριστά. Πρώτα από όλα πρέπει να ορίσουμε και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις διαφορετικές περιοχές και να οργανώσουμε όλες τις λειτουργικές ζώνες του χώρου μας. Στη συνέχεια να σκεφτούμε και να επιλέξουμε τα έπιπλα, τους χρωματικούς συνδυασμούς , ενώ τις λεπτομέρειες και την επιλογή των αξεσουάρ να τα αφήσουμε για το τέλος.
Συχνά, είναι χρήσιμο να καταστρώσουμε τα προσωπικά μας ερωτηματολόγια που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε για τις επιλογές μας. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε και να απαντήσουμε  σε ερωτήσεις που αφορούν το χώρο μας, καθώς η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει ένα οδηγό για το τι να ψάχνουμε. Παρακάτω παραθέτουμε ένα ενδεικτικό ερωτηματολόγιο που μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.
1.    Ποιες είναι οι βασικές και απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο χώρος που μελετάτε; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε; Ποιο από αυτά έχει σημαντική προτεραιότητα;  Δημιουργείστε μια λίστα και κατατάξτε σε αυτή με σειρά προτεραιότητας όλες σας τις ανάγκες.
2.    Συγκεντρώστε τα «προσωπικά σας δεδομένα». Είναι δικός σας ο χώρος ή τον νοικιάζετε. Πρόκειται για μόνιμη κατοικία ή για μια προσωρινή λύση;  Έχετε ή σκοπεύετε να κάνετε παιδιά;  Πόσοι θα μένουν στο διαμέρισμα; Χρειάζεστε διαφορετικά δωμάτια για τον καθένα; κ.λ.π…
3.    Τι είδους επίπλωση προτιμάτε; Έξυπνα, πρακτικά, μικρά και λειτουργικά  έπιπλα, άνετη και αναπαυτική επίπλωση ή ανοιχτό ελεύθερο χώρο;
4.    Ποιες είναι οι καθημερινές σας συνήθειες; Πως καταναλώνετε την μέρα σας στο σπίτι; Που και πόσο ξεκουράζεστε; Πόσο χρόνο αφιερώνετε για μαγείρεμα και τι είδους ψυχαγωγία προτιμάτε;
5.    Τι είδους αποθηκευτικούς χώρους χρειάζεστε; Πόσο χώρο χρειάζονται τα ρούχα σας, τα παπούτσια σας, οι κουβέρτες και τα σεντόνια σας και τα λοιπά αξεσουάρ σας;
Γενικότερα στους μικρούς χώρους:
•    Χρησιμοποιείστε φωτεινά χρώματα. Αφήστε τα έντονα ή σκοτεινά χρώματα για μικρότερες επιφάνειες και για τις λεπτομέρειες.
•    Αποφύγετε τα μεγάλα σχέδια ή μοτίβα στα έπιπλα , στις ταπετσαρίες, στις κουρτίνες, στα υφάσματα και στο πάτωμα.
•    Μη «σπάτε» το χώρο με χρώματα ή σχήματα.
•    Χρησιμοποιείστε επιφάνειες που αντανακλούν το φώς και τα είδωλα. Δημιουργούν τη ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου.
•    Προνοήστε για ντουλάπες (τουλάχιστον δύο) με συρόμενες πόρτες επενδυμένες με καθρέφτη και αποθηκευτικούς χώρους που εκμεταλλεύονται όλο το ύψος του χώρου.
•    Επιλέξτε έπιπλα με πρακτικό τρόπο. Μπορεί να σας αρέσει το μπαρόκ στυλ αλλά παρά είναι μεγαλόπρεπο και βαρύ για ένα μικρό χώρο σε αντίθεση με τα χαμηλά έπιπλα που δεν μπλοκάρουν το χώρο και τον μεγαλώνουν οπτικά.
•    Προτιμήστε έπιπλα πολλαπλών λειτουργιών και κατασκευές που παρέχουν τη δυνατότητα να μαζεύονται όταν δεν χρησιμοποιούνται.