Ήταν επιθυμία μιας πιστής αναγνώστριας μας, το θέμα αυτό και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια αναφορά στο σίδηρο, σε αυτό το  σπουδαίο, φυσικό υλικό, με τις πολλές δυνατότητες και τις άπειρες εφαρμογές, τόσο στο interior design, όσο και γενικότερα στις κατασκευές…

Εύπλαστο, με πολλές αντοχές στο χρόνο και στη χρήση, αποτελεί  την ιδανική επιλογή για την κατασκευή ανθεκτικών σκελετών, και διακοσμητικών τελειωμάτων,  έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, στη μηχανική, στην αρχιτεκτονική, αλλά και στην τέχνη. Μάλιστα, “η εποχή του σιδήρου” που συνδέεται άμεσα με τη βιομηχανική επανάσταση, αποτελεί ανεξάρτητο και καινοτόμο κατασκευαστικά κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχιτεκτονικής με κορυφαίο παράδειγμα, τον γνωστό σε όλους μας, “Πύργο του Άιφελλ”.

Παράγεται σε ράβδους, επιφάνειες (τις λεγόμενες λαμαρίνες), και σε σωλήνες διαφόρων διατομών, μασίφ ή κενούς. Μορφοποιείται  και συγκολλείται σε υψηλές θερμοκρασίες και επεξεργάζεται βιομηχανικά  αλλά και χειροποίητα, πέρνωντας διάφορες μορφές.

Οι καλλιτέχνες-σιδεράδες παίζουν με το μέταλλο και τη φωτιά φτιάχνοντας υπέροχα δημιουργήματα, από ένα στέγαστρο μέχρι ένα κηροπήγιο… Το πυρώνουν για να πάρει αυτό το ερυθρό χρώμα της φλόγας και να μαλακώσει, το λυγίζουν, το επεξεργάζονται, το κολλάνε, το τρίβουν και το διαμορφώνουν μέχρι να το φέρουν  στην τελική του μορφή… Άλλοι πάλι διατηρούν ειδικούς χώρους, τα λεγόμενα “χυτήρια” μέσα στα οποία το λιώνουν, αυτό, και άλλα μέταλλα,  το μπρούντζο ή το χαλκό, και το επεξεργάζονται σε ειδικά καλούπια στην άμμο, για να φτιάξουν έτσι, μασίφ, πανομοιότυπα μεταλλικά αντικείμενα και εξαρτήματα., ενώ κάποιοι άλλοι ασχολούνται με την βιομηχανική επεξεργασία και παραγωγή των διαφόρων μορφών του.

Η τελική του επεξεργασία συνήθως περιλαμβάνει καλό τρίψιμο, αντισκωριακή προστασία και βαφή για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Όπως και να το δούμε πρόκειται για ένα υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς με διάφορους τρόπους, συμβάλλοντας ενεργά σε μια αισθητική που αιωρείται ανάμεσα στα όρια του παραδοσιακού και του industrial-βιομηχανικού.

Τα κρεβάτια που θα δείτε παρακάτω είναι χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων που εν συντομία περιέγραψα, αν και τα περισσότερα από αυτά είναι αποτέλεσμα χειροποίητης επεξεργασίας τους, λόγω του μεγάλου όγκου τους. Εννοείται πως συναντάμε μεταλλικά έπιπλα, καρέκλες, τραπέζια κ.α.,  τα όποια είναι αμιγώς, βιομηχανικά παραγόμενα και πολλά από αυτά έχουν μείνει στην ιστορία του design ως αντικείμενα υψηλού σχεδιασμού, όμως αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε σε ένα επόμενό μας άρθρο.

Τώρα, για να κάνουμε και το χατίρι της φίλης μας Άννας, σας αφήνω να απολαύσετε τα μεταλλικά κρεβάτια που ξεχώρισα για σας…

Αν έχετε καλό και σίγουρο σιδερά, και σας αρέσουν τα μεταλλικά κρεβάτια, εμπιστευτείτε τον για να σας φτιάξει ένα χειροποίητο κρεβάτι, αποκλειστικά για σας και τον καλό σας… Σχέδια σας δίνουμε πολλά για να πάρετε ιδέες…
Αν πάλι θέλετε να αγοράστε κάτι έτοιμο, ρίξτε μια ματιά  <<<εδώ>>>…Το ξεχώρισα γιατί μου άρεσε πολύ!!