Machel Spence

Δεν έχει άμεση σχέση με τη διακόσμηση το θέμα αυτό….Και πολλοί από εσάς δικαίως να αναρωτηθούν για ποιο λόγο αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε στην ύλη μας….

Είμαι λοιπόν εδώ για να σας εξηγήσω αμέσως τους λόγους, και να σας αποκαλύψω ταυτόχρονα και κάποια από τα μυστικά μας…

Καταρχήν πρέπει να μάθετε πως πρόκειται για την εξαιρετική δουλειά, για τα “μανιτάρια” της αμερικανίδας  φωτογράφου Machel Spence, μιας κοπέλας που φωτογραφίζει με έντονο πάθος  τον κόσμο γύρω της από τα εννιά της χρόνια.

Με συνεργό το φακό της έχει καταφέρει να φτιάξει το δικό της μαγικό και τόσο πραγματικό μικρόκοσμο, που βεβαίως, δεν έχει να κάνει μόνο με μανιτάρια, άσχετα αν εγώ επέλεξα να σας δείξω μόνο αυτά …

Η φωτογραφία είναι ένα αντικείμενο που συμπεριλαμβάνεται στην ύλη της decopages. Στα προηγούμενα αφιερώματα σε φωτογράφους στεκόμασταν κυρίως στο κομμάτι της δουλειάς τους που έχει να κάνει με τη διακόσμηση και τον χώρο γενικότερα.

Όμως τα μανιταράκια της Machel, σκόρπια στη φύση από δω κι από κει, μαζεμένα  από την ίδια, όλα πολύ προσεκτικά και φιλτραρισμένα μέσα από την δική της προσωπική οπτική, με αιχμαλώτισαν περίεργα, και με οδήγησαν να φτιάξω ένα άρθρο διαφορετικό από όλα τα άλλα., που θα  σας περιγράφω, όσο πιο απλά μπορώ, αυτή την περίεργη εσωτερική διεργασία της δημιουργίας.

Στάθηκα έκπληκτη μπρος στις φωτογραφίες της…

Όχι τόσο γιατί μου άρεσαν σαν εικόνες αλλά για έναν πολύ βαθύτερο και σημαντικότερο λόγο…γιατί με άγγιξαν…και με ενέπνευσαν για να φανταστώ καινούριες.

Μανιτάρια, γραμμές, σχήματα, χρώματα, φαντασία + σκέψη, σχεδιάζω, γραμμές, σχήματα, χρώματα, αντικείμενα, φωτιστικά, καρέκλες, σπίτια, πόλεις….

Στο μυαλό μου ξεκινάει μια μαγική διαδικασία …

Εικόνες, λέξεις, ήχοι, αντικείμενα και χώροι φτιαγμένες με γραμμές και φόρμες “κλεμμένες” από τη χώρα των μανιταριών.

Κάθε ένα από αυτά τα μικρά μανιταράκια, αποτελεί για μένα τη βάση για κάτι καινούριο… και είναι μια ανεξέλεγκτη διαδικασία που θα με ακολουθεί για αρκετό καιρό.

Πολλοί από εσάς ίσως να μην καταλαβαίνετε τι εννοώ…

Κάποιοι όμως –και πιστεύω πως είστε αρκετοί- έχετε νιώσει έτσι πολλές φορές…

Και το γνωρίζετε καλά αυτό το συναίσθημα… γιατί όταν νιώθετε έτσι, πιάνετε το πινέλο για να ζωγραφίσετε…άλλοι πάλι για να γράψετε ένα λογοτεχνικό κείμενο…άλλοι για να συνθέσετε ένα μουσικό έργο…άλλοι για να μαγειρέψετε…κι εμείς, για να σχεδιάσουμε έπιπλα, αντικείμενα και χώρους…

Ναι καλά το φανταστήκατε…Γιαυτό που πολύ κοινότυπα ονομάζουμε “έμπνευση” σας μιλώ…γιαυτό το ασυγκράτητο φτερούγισμα που νιώθεις μπρος σε κάτι, και που σε γεμίζει ορμή και τόλμη για δημιουργία.

Ναι. Το πρώτο και απαραίτητο συστατικό για να υπάρξει δημιουργία είναι η διάθεση…το μυστικό όμως που κρύβεται πίσω από κάθε δημιουργία, μικρότερη ή μεγαλύτερη, μετά τη διάθεση, είναι η έμπνευση…κι αυτή μπορούμε να τη βρούμε οπουδήποτε γύρω μας.

Δεν είναι για όλους ίδιες οι πηγές…ούτε τις εκμεταλλεύονται με τον ίδιο τρόπο διαφορετικοί άνθρωποι…Κι έτσι προκύπτουν πολλά και διαφορετικά…Αυτή είναι η μαγεία…

Κι αυτό είναι ένα από τα μυστικά μας, που τα μανιταράκια της Machel Spence με έκαναν να σας το αποκαλύψω, για να ξέρετε κι εσείς πως αντλούμε ενέργεια για να παράγουμε νέες ιδέες, για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε, για να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας και για να ζήσουμε καλύτερα..

Εσείς πως νιώσατε;;;

Περισσότερα για την Machel Spence και το φωτογραφικό της έργο θα βρεις <<<εδώ>>>…