Η νέα τεχνολογία των σύγχρονων έξυπνων και κυρίως επίπεδων τηλεοράσεων έχει μπει για τα καλά πια στη ζωή μας. Για το λόγο αυτό τείνει να καταργηθεί ο όρος “έπιπλο tv” που ξέραμε από τα χρόνια των μαμάδων μας και αντικαθίσταται σταδιακά από τον πιο διευρυμένο, πολύ πιο open και μεγαλοπρεπή: “τοίχος της τηλεόρασης”.

Ο τοίχος της τηλεόρασης είναι ο τοίχος στον οποίο θα κρεμάσουμε την καινούρια smart flat tv μας. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός τοίχος του καθιστικού μας, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις, όλο το σαλόνι μας προσανατολίζεται σε σχέση με αυτόν. Πέρα από τη φιλοξενία της έξυπνης συσκευής μας καλύπτει και ένα σωρό άλλες λειτουργικές ανάγκες. Θέαμα, παιχνίδι, μουσική και αποθήκευση είναι κάποιες από αυτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φιλοξενεί και άλλες, πρακτικές κατασκευές, όπως ένα τζάκι ή ένα γραφείο. Επιπρόσθετα αποτελεί και ένα σημαντικό στοιχείο διακόσμησης του χώρου.

 

Η γενική οργάνωσή και διακόσμησή του είναι ένας προβληματισμός που έχει απασχολήσει τους περισσότερους από μας. Πως πρέπει να είναι; Ποια θα είναι η σχέση του με τον υπόλοιπο χώρο; Πως θα οργανώσω τα στοιχεία που φέρει πάνω του. Με τι υλικά να τον επενδύσω;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να απαντάμε ένα- ένα τα ερωτήματα.

Όπως είπα και παραπάνω ο τοίχος της τηλεόρασης είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που ορίζουν και χαρακτηρίζουν το καθιστικό μας. Οι επιλογές στο πως να τον αντιμετωπίσουμε εξαρτώνται καταρχήν από το μέγεθος του, τη συνολική επιφάνεια δηλαδή που καλύπτει, η οποία επηρεάζει φυσικά και το μέγεθος της τηλεόρασης που θα επιλέξουμε. Από κει και πέρα τα βασικά που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι τα εξής:

  1. Η θέση της τηλεόρασης πρέπει να είναι οπτικά προσβάσιμη από τις περισσότερες (αν όχι όλες) θέσεις του καθιστικού μας.

  2. Σε ότι δε, αφορά το ύψος στο οποίο θα την κρεμάσουμε, είναι επιθυμητό ο οριζόντιος άξονας που διέρχεται από το κέντρο της τηλεόρασής μας να βρίσκεται σε ύψος 0.90-1.20μ. περίπου από το έδαφος.

Αφού λοιπόν ορίσουμε τα στοιχεία αυτά, μένει να δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε και τον εναπομείναντα γύρω χώρο.

 

[alert type=white ]Εδώ, νομίζω θα βοηθούσε πολύ αν έκοβες ένα μεγάλο χαρτί στο μέγεθος της τηλεόρασης και το τοποθετούσες στον τοίχο. Έτσι, θα μπορούσες να φανταστείς και να υπολογίσεις με ακρίβεια τα γύρω στοιχεία.[/alert]

 

Πάμε λοιπόν:

Το χώρο κάτω από την τηλεόραση θα τον χρησιμοποιήσεις ως βάση αποθήκευσης των βοηθητικών επιπρόσθετων συσκευών σου. Ηχεία, dvd-player, play station κλπ. όλα θα ακουμπήσουν εδώ. Ένα χαμηλό ντουλάπι είναι μια χαρά, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κανόνα μιας και οι πιο σύγχρονες τάσεις διακόσμησης προτείνουν ελεύθερα ράφια ή συρτάρια για το σημείο αυτό.

Στον τοίχο επάνω από την τηλεόραση θα πρότεινα να μη βάλεις τίποτα. Να τον αφήσεις να αναπνέει και να μην τον περιορίσεις, ειδικά στην περίπτωση που το καθιστικό σου είναι μεγάλο. Τη συμβουλή μου αυτή θα την εκτιμήσεις όταν θα έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις την τηλεόρασή σου με μια καινούρια, μεγαλύτερη.

Αυτό θα σου το πρότεινα γενικότερα και στις περιοχές δεξιά και αριστερά της, να μη “σφίξεις” δηλαδή το χώρο της, παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Άσε λίγο άπλα γύρω της πριν ξεκινήσεις τις συνθέσεις σου.

Αν η διαθέσιμη επιφάνεια του τοίχου σου έχει σχετικά μικρό μήκος, δε χρειάζεται να προσθέσεις εξτρά στοιχεία στα πλαϊνά της.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, της μεγάλης επιφάνειας έχεις κάθε δικαίωμα, μπορώ μάλιστα να πω πως επιβάλλεται, τόσο για λειτουργικούς λόγους όσο και για λόγους δακόσμησης να αξιοποιήσεις το χώρο αυτό με το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Γιαυτό:

[alert type=white ]Παίξε με τα ύψη, με τα σχήματα, τους όγκους, τα χρώματα και τα υλικά, σχεδίασε συμπλέγματα κλειστών και ανοιχτών επιφανειών, απέφυγε τις συμμετρικές και μονότονες συνθέσεις, έχοντας φυσικά πάντα στο νου σου τις ανάγκες και τον διαθέσιμο χώρο.[/alert]

Σε φιλώ
Μαρία