Ο λόγος σήμερα… για το φως… το φυσικό φως που δέχεται μια κατοικία και τους παράγοντες που το επηρεάζουν.

Είναι αδιαμφισβήτητη και δεν διαπραγματεύεται η θετική ενέργεια που το φως μεταδίδει…Σκεφτείτε μόνο ένα πράγμα…πόσο αποκομμένος από το φυσικό περιβάλλον και άδειος από ενέργεια, μπορεί να αισθανθεί ένας άνθρωπος που ζει και λειτουργεί μόνιμα, σε χώρους με τεχνητό φωτισμό.

Ο προσανατολισμός της κατοικίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και την ποσότητα του φυσικού φωτισμού. Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε είναι, πως δεν υπάρχει καλός ή κακός προσανατολισμός, αλλά, ανάλογα με το χώρο, την ώρα της ημέρας και την εποχή, υπάρχει ο επιθυμητός ή ο ανεπιθύμητος προσανατολισμός.

Η ανατολή ή η δύση του ηλίου, για παράδειγμα,  δεν διαρκούν πολύ, κρατούν τις ακτίνες του ήλιου χαμηλά στον ορίζοντα γιαυτό και εισχωρούν βαθιά στο εσωτερικό του χώρου. Με αυτή την έννοια  κρίνεται επιθυμητός ο ανατολικός προσανατολισμός των υπνοδωματίων, όπου ο σύντομος ηλιασμός ζωογονεί το χώρο.

Από την άλλη η δύση, μια ανεπιθύμητη επιλογή για πολλούς, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργεί μια γεμάτη θαλπωρή γωνιά καθιστικού για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες με τις ζεστές, φωτεινές ακτίνες του ήλιου να φωτίζουν και να ζεσταίνουν το χώρο.

Ο βοράς είναι ένας προσανατολισμός που δίνει σταθερό φωτισμό όλη την ημέρα και συνεπώς μπορούμε να ισχυριστούμε πως αποτελεί ιδανικό προσανατολισμό για χώρους εργασίας. Αποτελεί μια δροσερή γωνιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως το χειμώνα οι χώροι που βρίσκονται προσανατολισμένοι στο βορά χρειάζονται προστασία μιας και κρύοι άνεμοι και δυνατές βροχές τους απειλούν.

Γενικά όμως για τη χώρα μας, τη θέση της και τη σχέση της με το ηλιακό σύστημα, ο νότιος ή μεσημβρινός προσανατολισμός, είναι μάλλον ο πιο ενδεδειγμένος για τους καθημερινούς χώρους μιας κατοικίας, τους χώρους δηλαδή όπου η οικογένεια  περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, το καθιστικό δηλαδή, την κουζίνα, το γραφείο, το playroom κλπ., κι αυτό γιατί κατά τον προσανατολισμό αυτό, είναι τέτοια η θέση του ηλίου ως προς το σπίτι ώστε το μεν χειμώνα, να είναι χαμηλά, να εισχωρεί και να ζεσταίνει την κατοικία, ενώ το καλοκαίρι να είναι ψηλά, αφήνοντάς μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε χώρους σκίασης με μια τέντα, ένα κιόσκι κλπ.

Από την άλλη, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επιδρά καθοριστικά στην ποσότητα και στην ποιότητα του φυσικού φωτισμού που δέχεται μια κατοικία, είναι τα ανοίγματα, το μέγεθός τους και τα σημεία που είναι μοιρασμένα και τοποθετημένα στο χώρο. Χώροι στενόμακροι που φωτίζονται από τη  μία πλευρά, χώροι με μικρά και δυσανάλογα με το μέγεθός τους ανοίγματα, δωμάτια που βλέπουν σε πρασιές με λιγοστό φως, λόγω της σκίασης από τις γύρω οικοδομές, είναι φυσικό κι επόμενο να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα φωτισμού άσχετα με τον προσανατολισμό τους.

Επικρατεί η άποψη, και δε με βρίσκει εν μέρει αντίθετη,  πως τα ανοίγματα σε ένα χώρο πρέπει να γίνονται βάση μελέτης, με μέτρο, ούτε πολλά να είναι αλλά ούτε και λίγα… Η εμπειρία μου όμως μου έχει δείξει πως στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα μειωμένου φυσικού φωτισμού, δύσκολα μπορούμε να επέμβουμε για να τον αυξήσουμε. Γιαυτό αν είστε στο στάδιο της κατασκευής δημιουργείστε από τώρα τις συνθήκες για μεγάλα ανοίγματα, χωρίς να τα φοβάστε. Είναι πολύ πιο εύκολο να τα έχουμε και να ορίζουμε εμείς, με συστήματα σκίασης,  το φως που θέλουμε να διεισδύει στο χώρο μας, παρά να μη μας φτάνει…

Αυτά για την ώρα για να μη σας κουράζω και πολύ καλοκαιριάτικα…

Έχω στο νου μου, και μου το επιβεβαιώνετε κι εσείς με τα mail που μου στέλνετε, ότι πολλοί αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα μικρά και σκοτεινά δωμάτια των “σύγχρονων” διαμερισμάτων, των μεγάλων οικοδομών, των αστικών κέντρων. Γιαυτό θα επανέλθω στο θέμα αυτό σύντομα, με  λύσεις, ιδέες και προτάσεις  για το πώς μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις, προσέξτε όχι να τις λύσουμε γιατί είπαμε δε λύνονται εύκολα, αλλά να τις μειώσουμε και να τις κάνουμε να φαίνονται λιγάκι πιο ασήμαντες..

Για την ώρα χαρείτε μερικά φωτεινά καθιστικά, αισθανθείτε τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού φωτός, θυμηθείτε αυτό που σας είπα για τα μεγάλα και πολλά ανοίγματα και τα συστήματα σκίασης,  και τα ξαναλέμε σύντομα…