Χαλιά: Η απαλή λύση για το δάπεδο.

Τα χαλιά τα χρησιμοποιούμε κυρίως σε χώρους όπως το καθιστικό, τα υπνοδωμάτια αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού, από το χωλ, το παιδικό δωμάτιο, ακόμη και την κουζίνα ή το μπάνιο.

Ανάλογα με τη χρήση ή ακόμη και την “κατάχρηση” τους, η αγορά ενός καλού χαλιού προϋποθέτει να ενημερωθείς και κυρίως, να εξοικειωθείς με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Μάλλινο, συνθετικό, μεταξωτό, χειροποίητο ή χαλί μηχανής, αριθμός κόμπων, πάχος και χώρα κατασκευής, τάπητας ή μοκέτα, όλα αυτά θα πρέπει να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σου.

Κάποιες πρακτικές και διακοσμητικές συμβουλές.

Με τόσα χρώματα και τόσες διαφορετικές υφές που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά, τα χαλιά, εκτός από την πρακτική τους λειτουργία, αποτελούν επίσης και ένα ισχυρό διακοσμητικό όπλο.

  • Αν έχεις επιλέξει για το σπίτι σου ανοιχτόχρωμους τοίχους και καλύμματα, τότε τα χαλιά μπορούν να λειτουργήσουν συνδετικά και ανανεωτικά, προσφέροντάς την απαραίτητη πινελιά χρώματος στο χώρο.

  • Θυμίσου, πως τα χαλιά με σχέδια, εκτός από εντυπωσιακά είναι και σωτήρια, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, ζώα ή και τα δυο φυσικά, κυρίως για το λόγο του ότι κρύβουν τη βρωμιά.

  • Από την άλλη, έχε στο νου σου πως, η επιλογή χαλιών σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις βοηθάει στο να φαίνεται ο χώρος μας μεγαλύτερος, ειδικά στην περίπτωση που αυτά καλύπτουν μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια.

  • Αν πάλι χρησιμοποιήσεις το ίδιο χαλί σε δύο ή τρία συνεχόμενα δωμάτια, θα δημιουργήσεις την εντύπωση στους επισκέπτες σου ότι το σπίτι είναι μεγαλύτερο.

 

  • Τέλος, θα πρότεινα να αποφύγεις την αγορά ενός φτηνού χαλιού. Τα φτηνά χαλιά δε γερνάνε με χάρη και πιθανόν να χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις σύντομα, γεγονός που τελικά να σου κοστίσει ακριβότερα. Λέγεται άλλωστε ότι τα συνθετικά χαλιά είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες. Γιαυτό μη λυπηθείς να επενδύσεις σε ένα καλό χαλί. Θα το χαρείς και θα ζήσεις μαζί του για πολλά πολλά χρόνια.

 

Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται να αγοράσεις ένα χαλί, κοίταξε το προσεκτικά, νιώσε το, τόσο από την καλή όσο και από την ανάποδη, και βεβαιώσου ότι η ύφανση (κόμποι/τμ) είναι πυκνή. Σκύψε και πιέσε με το χέρι σου το πέλος του. Πρέπει να ξανασηκωθεί αμέσως. Τα καλά χειροποίητα χαλιά είναι φτιαγμένα για να ζήσουν πολύ.

 

Τα υπέρ των χαλιών.

1. Πνίγουν το θόρυβο μέσα στο σπίτι και ανάμεσα στους ορόφους κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν μιλάμε για διαμερίσματα πολυκατοικίας. Σύμφωνα με ειδικές μελέτες, ο θόρυβος σε ένα κοινό γυμνό πάτωμα είναι 10 με 12 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι σε ένα πάτωμα που είναι ντυμένο με χαλί.

2. Χαρίζουν ζεστασιά και άνεση. Το χαλί είναι μονωτικό και η οικονομία σε ενέργεια είναι πολύτιμη στην εποχή μας.

3. Δε γλιστράνε και έτσι αποφεύγονται τα ατυχήματα ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και ένα πολύ καλό μαξιλάρι που προστατεύει σε περίπτωση πτώσεων.

Σε φιλώ
Μαρία

[button color=”blue” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://thedecopages.gr/επικοινώνησε/”]Επικοινώνεισε μαζί μας, αν ασχολείσαι με τη διακόσμηση, το design ή την αρχιτετονική και θα ήθελες να γράφεις για το TheDecopages.gr.[/button]