Το βάψιμο του σπιτιού, το κατά τακτά διαστήματα φρεσκάρισμα και η ανανέωση του είναι μια αναζωογονητική διαδικασία, απαραίτητη για όλα τα νοικοκυριά.

Τι να προσέξω όμως όταν επιλέγω χρώματα για το σπίτι;

Ο γνωστός πονοκέφαλος, ο ίδιος κάθε φορά, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια και την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειρίας, είναι αυτά που σε οδηγούν να ακολουθήσεις και τις υποδείξεις ανθρώπων που συνήθως είναι μπογιατζήδες ή πωλητές χρωμάτων σε τεχνικά πολυκαταστήματα. Ελπίζω μόνο να γνωρίζεις πως: δεν είναι αυτοί οι ειδικοί για μια τέτοια συμβουλή!

levis_info_1

“Τι να κάνω”, θα μου πεις, “που παίρνω τη βεντάλια και χάνω τ΄αυγά με τα πασχάλια!
Πως να βγάλω άκρη με τις άπειρες αποχρώσεις, να διαλέξω φωτεινές ή σκούρες, έντονες, παστέλ ή γήινες;
Και πως θα δέσουν όλα αυτα στο χώρο μου, πες μου κυρία διακοσμήτρια μου, πες μου, πως επιλέγω χρώματα για το σπίτι που τα ΄χω η δόλια ΄δω χαμένα?”

 

levis_info_11
Έχεις δίκιο.

Για χρώματα και για τις λογιών λογιών αποχρώσεις μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες.
Θεωρίες συνδυασμών χρωμάτων μπορούμε να αναλύουμε άπειρες.
Άσε που όλοι ξέρουμε πως οι μόδες και οι τάσεις διακόσμησης αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι.
Επιπλέον, βγαίνουν συνεχώς νέα σύγχρονα υλικά.

Πρόσθεσε σε όλα τα παραπάνω και το γεγονός πως το κάθε σπίτι είναι ξεχωριστό,
και θα καταλάβεις γιατί αδυνατώ να δώσω συγκεκριμένη απάντηση  σε ένα τόσο γενικό ερώτημα.

 

levis_info_14
Το μόνο που μπορώ να κάνω, (και αυτό θα κάνω) είναι να σε εμπνεύσω με τις φωτούλες μου και να σου πως τρία-τέσσερα πραγματάκια, να τα θυμάσαι καλά και πάντοτε να τα προσέχεις όταν πρόκειται να επιλέξεις χρώματα για το σπίτι:

 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ:
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΟΤΑΝ ΕΠΙΛΕΓΩ ΧΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.

 

1. Ποτέ δε μιλάμε για χρώματα θεωρητικά.

Φράσεις του τύπου: “Ταιριάζει το καφέ με το μπλε” ή “σκέφτομαι ένα ανοιχτό λαχανί με ένα σκούρο ροζ” τις αποκλείουμε διότι είναι πέρα για πέρα απαγορευτικές. Δεν σημαίνουν τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά. Το καφέ και το μπλε που έχεις στο νου σου εσύ σε σχέση με αυτό που έχω εγώ δεν έχεις ιδέα πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι. Το πόσο ανοιχτό ή κλειστό δε, το θες, εκεί είναι που χανόμαστε τελείως. Γιαυτό ονοματίζουμε και αναφερόμαστε στα χρώματα και στις αποχρώσεις μόνο με κωδικούς, ή με τις συγκεκριμένες ονομασίες που χρησιμοποιεί η εταιρεία που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και αποφεύγουμε τα “σαν”, τα “όπως”, τα “ανοιχτά” και τα “κλειστά”.

levis_info_12

2. Ετοιμάζουμε χρωματική μελέτη:
Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε από την αρχή ΟΛΑ τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κατά τη μελέτη, λαμβάνουμε σοβαρά υπ ΄όψιν  τον προσανατολισμό του χώρου, το φυσικό και τεχνητό φωτισμό, τα χρώματα των κουφωμάτων, των επίπλων, των δαπέδων και των λοιπών υλικών επενδύσεων, τα “θέλω μας” και τα “αρέσω μας” καθώς επίσης και το ύφος των επίπλων και του κτιρίου γενικότερα. Η χρωματική μελέτη ενός χώρου αφορά μόνο το συγκεκριμένο χώρο για τον οποίο έγινε και κανέναν άλλο.

Τελικά, συνδυάζοντας το 1 και το 2 μιλάμε για συγκεκριμένα χρώματα με νούμερα και ονοματεπώνυμα, που θα χρησιμοποιήσουμε σε συγκεκριμένους χώρους.

 

levis_info_6

3. Επιλέγουμε χρώματα από βεντάλιες γνωστών και γνώριμων εταιριών με συγκεκριμένους κωδικούς και δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε και να φυλάξουμε τις επιλογές μας.

Έτσι σε περίπτωση που χρειαστεί να επαναλάβουμε το βάψιμο ή μας βγει κάνα μερεμέτι, αγοράζουμε βρίσκουμε ακριβώς  το χρώμα που έχουμε εξαρχής χρησιμοποιήσει, αποφεύγοντας λάθη και μπαλώματα.

 

levis_info_10

4. Πριν βάψουμε κάνουμε πάντοτε δείγματα.

Αγοράζουμε μικρές ποσότητες  των αποχρώσεων που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα εφαρμόζουμε σε μικρές επιφάνειες, πάντα όμως στο χώρο για τον οποίο προορίζονται. Τα αφήνουμε να στεγνώσουνε καλά, μένουμε μαζί τους 1-2 μέρες, αφουγκραζόμαστε το πως επιδρούν πάνω μας και στη συνέχεια αποφασίζουμε.

ανακαινιση-επιλέγω χρώματα για το σπίτι

Το πράγμα μπερδεύεται βεβαίως πολύ περισσότερο μόλις ξεκινήσουμε τις διχρωμίες…

Δε σου κρύβω πως όλη η ομορφιά του χρώματος, η επιτυχία ή αποτυχία ενός συνδυασμού, η εμπειρία και οι γνώσεις ενός διακοσμητή εκεί είναι που φαίνονται. Στις διχρωμίες, στις τριχρωμίες και στις πολυχρωμίες γενικότερα.  Εκεί είναι επίσης, όπου ξετυλίγεται όλο το μεράκι, η αγάπη και η φροντίδα του ιδιοκτήτη, εκεί είναι που φαίνονται και οι δυνατότητες της κάθε εταιρείας σε παραγωγή νέων και δυνατών αποχρώσεων.

 

levis_info_8

Μια τέτοια σειρά χρωματικής πανδαισίας παρακολουθείς κι εδώ, όλη αυτή την ώρα που σου μιλάω, μια χρωματική πανδαισία ήρεμη και ταιριαστή με τα χρώματα της άνοιξης και της θάλασσας που είναι χαρούμενα και φωτεινά.

 

levis_info_4

levis_info_9

Οι φωτογραφίες που βλέπεις είναι όλες  από την εταιρεία χρωμάτων levis.info.
Δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα, επομένως το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα.

 

levis_info_13
Χρησιμοποιώ το φωτογραφικό υλικό ως πηγή έμπνευσης μόνο και ως παραδείγματα συνδυασμών προκειμένου να σε εμπνεύσω και να σε βοηθήσω στην επιλογή σου.

levis_info_15

Αν θες περισσότερες εικόνες και ιδέες συνδυασμών θα βρεις στο επίσημο site της εταιρείας, στο οποίο μπαίνεις από εδώ…

Αυτά._

Μαζί με πολύχρωμα μεσημεριανά φιλάκια!

Μαρία