Το πιάνω και το ξεσκονίζω σήμερα αυτό το λατρεμένο το υλικό!!!

Άντε… γιατί πολύ παρεξηγημένο και παραμελημένο το έχουμε και δεν του αξίζει τέτοια τύχη…


Έστρωσες το πλακάκι απ’άκρη σε άκρη εεε???  Γιατί???

Το βάζεις και το ξεχνάς μου λες… Το σφουγγαρίζεις φλατςςς με τη σφουγγαρίστρα, δε φοβάσαι μη χυθεί ο καφές και το κρασί πάνω του, μη γεμίσει χαρακιές από τα  υπέροχα τα καμάρια σου, είναι φτηνό, είναι πρακτικό, κλπ κλπ κλπ…Και μετά πατάς,  και τουρτουρίζεις, ειδικά το χειμώνα, εφόσον δεν την έχεις τοποθετήσει την ενδοδαπέδια που σκεφτόσουνα, και μαζί με σένα και τα καμάρια σου, που σε ακούν να τσιρίζεις και να ουρλιάζεις  “κάλτσες και παντόφλες γρήγορα, θα παγώσουν τα πόδια σας”…Και περνάει ο καιρός και βρωμίζουν οι αρμοί, και φεύγει το σχέδιο  του πλακιδίου που  τόσο επιμελώς είχες διαλέξει, από τη μόδα, και βγαίνουν άλλα καινούρια πιο ωραία και πιο φανταχτερά και ξάφνου συνειδητοποιείς πως έχεις ένα δάπεδο ντεμοντέ, αλλά που λεφτά και κουράγιο να το αλλάξεις, και ψάχνεις να το σκεπάσεις με χαλιά και κιλίμια…

Πες μου σε παρακαλώ καλή μου…άκουσες ποτέ κανέναν να σου μιλάει για “κλασσικό+διαχρονικό πλακάκι”??? Όχι αν άκουσες να μου τον φέρεις εδώ να το πει και μπροστά μου!!!

Ενώ για το ξύλο το πρώτο πράγμα που θα σου πει κανείς είναι ακριβώς αυτό…Κλασσικό, ζεστό υλικό, που δε φεύγει ποτέ από την μόδα, απλό και ζεστό, ατμοσφαιρικό, κομψό και ουδέτερο, αποτελεί το ιδανικό φόντο για να αναδείξει το όποιο στυλ διακόσμησης. Του καταλογίζουνε βέβαια πολλά… όπως το ότι δεν αντέχει στην υγρασία και στα νερά, ότι λεκιάζει έυκολα, ότι χαράσεται επίσης  εύκολα, ότι χάνει την αρχική του λάμψη στην έκθεση του με τον ήλιο, ότι χρειάζεται συχνή συντήρηση και επιπλέον πως είναι ακριβό!!!

Αν με ρωτάτε ψηφίζω ξύλο στο δάπεδο χωρίς κανέναν ενδοιασμό…

Πάμε όμως να τα δούμε ένα-ένα, όλα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του, ξεκινώντας βεβαίως από την  παραδοχή πως θα έξετάσουμε ένα φυσικό υλικό, στην ουσία έναν ζωντανό οργανισμό που τον παίρνουμε από τα δένδρα και που αντιδρά σε όποια μεταβολή εξωτερική ή εσωτερική του συμβεί…Καθώς λοιπόν κόβουμε το δένδρο, αυτό πεθαίνει…Όλοι οι χυμοί που κυκλοφορούν μέσα του αρχίζουν να στεγνώνουν σιγά σιγά, και αυτό είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια, για την ακρίβεια δε σταματά ποτέ.  Οσο στεγνώνει το ξύλο τόσο συρρικνώνεται, συνεπώς αλλάζει το σχήμα του και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε με τίποτα να αποφύγουμε…Όσο όμως πιο στεγνό είναι το ξύλο που θα χρησιμοποιήσουμε στο δάπεδό μας, τόσο πιο μικρή θα είναι και η μεταβολή που αυτό θα υποστεί με το πέρασμα του χρόνου. Παλαιότερα δεν υπήρχε κάποιος τρόπος να μας εξασφαλίσει πως η ξυλεία που αγοράσαμε για να φτιάξουμε το δάπεδο μας είναι “στεγνή” σε ικανοποιητικό βαθμό. Το φτιάχναμε το δάπεδο και λίγα χρόνια μετά αυτό ερχόταν και “πετσ(ι)κάριζε που λένε και οι μαραγκοι… Στις μέρες μας όμως η βιομηχανία ξύλου έχει καταφέρει με τεχνητούς τρόπους να στεγνώνει, ή αλλιώς να “φουρνίζει ” τα ξύλα κι έτσι να μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια για στεγνά ξύλα και κατ’επέκταση για τη μικρότερη και ανεπαίσθητη αλλοίωση του δαπέδου μας. Έχει καταφέρει να εγγυηθεί επίσης και για πιθανές “αρρώστειες”-μύκητες και μικροοργανισμούς που ενδέχεται να κουβαλά το ξύλο μαζί του. Αυτά όσον αφορά τη φυσική μεταβολή που προέρχεται από το ίδιο το υλικό η οποία είναι υπαρκτή, δε σταματά ποτέ και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες…

Τι γίνεται όμως με τους εξωγενείς παράγοντες, το νερό και την υγρασία, σε μεγάλες ποσότητες, που θα δεχτεί ένα ξύλινο δάπεδο???  Μα πείτε μου, ποιος σφουγγαρίζει πια ρίχνωντας κουβάδες νερό στο πάτωμα??? Στραγγίζουμε τη σφουγγαρίστρα μας καλά  ούτως ή άλλως, η μόνη διαφορά μας  είναι,  πως στον κουβά μας  πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πια ένα απορυπαντικό φιλικό προς το ξύλινο δάπεδο. Τώρα αν τύχει και μας κρεμάσουν τα υδραυλικά μας….διάβασε μέχρι το τέλος  το άρθρο και θα δεις…

Με τους λεκέδες??? Σκουπίζουμε αμέσως…μήπως αυτό δεν κάνουμε και σε ένα δάπεδο φτιαγμένο από πλακάκια ή από κάποιο άλλο υλικό, ή αφήνουμε το λεκέ για καμιά βδομάδα πάνω του??? Άπαξ και το σκούπισες το κρασί ή τον καφέ αμέσως, τίποτα δεν έχεις να φοβηθείς ότι θα σου πάθει το ξύλινο το δάπεδο…

<

Και με τα χαράγματα τι γίνεται??? Εδώ ένα έχω να σου πω…Να τα προσέχεις τα καμάρια σου!! Να τους δώσεις αρχές και τρόπους κι όχι μαχαίρια να χαράζουνε τα δάπεδα!!! Γιατί το ξύλο είναι ευαίσθητο στα χαράγματα αλλά όχι τόσο  όσο θες να νομίζεις… Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει η ζημιά, κοφτερά αντικείμενα και άτακτα παιδάκια…

Για διάβασε και παρακάτω..

 

Με την τιμούλα του??? Έλα τώρα…μια γύρα να κάνεις στην αγορά θα διαπιστώσεις πως υπάρχουνε πλακάκια και άλλα υλικά πολύ πιο ακριβά από ότι τα ξύλα και ότι γενικότερα μπορείς να βρεις ξυλεία σε αρκετά οικονομικές τιμές…Εμένα περίμενες να σου το πω???

 

Με τον ήλιο??? Είναι αλήθεια πως οι ακτίνες του δυνατού ήλιου επηρεάζουν το χρώμα του ξύλου…Μα αφενός δεν θα κάτσεις να ψήνεσαι εσύ και τα έπιπλα στο σπίτι μέσα, θα την κατεβάσεις την τεντούλα σου λιγάκι, αφετέρου εδώ είναι που θέλω να καταλήξω γενικότερα..

πως τελικά…

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

ΜΕΤΑΒΑΛΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ,  ΚΙ ΟΣΟ ΠΑΛΙΩΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

μαζί με τα γδαρσίματά του, τα σκευρώματά του, τους λεκέδες του και τις φθορές του!!!

Κι όπως η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει για πιο στεγνή και ποιοτική ξυλεία, έτσι και η χημεία μας έχει βοηθήσει για την καλύτερη διατήρησή της!!!

Ανθεκτικά λάδια επικάλυψης και λούστρα προστατεύουν πια το ξύλο από εξωτερικούς παράγοντες, τον ήλιο, το νερό, τα αιχμηρά αντικέιμενα και τους δύσκολους λεκέδες, αν έχεις κι ένα μάγκα πατωματά τεχνίτη…μη φοβάσαι τίποτα!!! Στρωσ’το το ξύλο να το ΄χεις και να το χαίρεσαι μια ζωή ολόκληρη, ασυζητητί πρόκειται για την καλύτερη επιλογή!!!

Ε…και κάποια στιγμή, όταν αποφασίσεις να το ανακαινίσεις το σπιτάκι σου καν’το και καμμιά μικροσυντηρησούλα και δαύτο…ριξ’του  και κανα τριψιματάκι!!!

Κλείνωντας, για θυμήστε μου λίγο…Οι βάρκες, τα καϊκάκια, τα κότερα και κάθε λογής μικροπλεούμενο, που ολημερίς και ολονυχτίς, στο ντάλα ήλιο ή κάτω από τον έναστρο ουρανό, κολυμπάνε στη θάλασσα χωμένα,  από τι υλικό είναι φταγμένα??? ….

Σας φιλώ και πάλι…

Μαρία

τις φωτογραφίες τις βρήκα εδώ…


2 Responses

  1. τανια σκανδαλιαρη-γιαλαμα

    γεια σας μου ειχατε προτεινει μεσω του facebook να βαλω ξυλο αντι λαμινειττο εψαξα και βρηκα στο πρακτικερ ξυλο :oak copenhgagen σε πολυ ελκυστικη τιμη αλλα δεν ειμαι σιγουρη οτι ταιριαζει ειναι της εταιρειας dianaforest κουμπωτο μηπως μπορειτε να με βοηθησετε?