Στην ανακαίνιση του διαμερίσματος του αρχιτέκτονα Gus Wüstemann που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, στη περιοχή Gótico,  είναι αφιερωμένο αυτό το άρθρο μας…

Λόγω της ετερογενούς κάτοψης του διαμερίσματος, που δεν επιτρέπει την ομαλή ροή φυσικού φωτισμού, κυρίως στο πίσω μέρος αυτού, και σε συνδυασμό με την λειτουργικότητά του, έπρεπε να βρεθεί μια νέα, ιδιαίτερα συνδυαστική λύση…

Βασική ιδέα, στην ανακαίνιση αυτή, η  οποία πραγματοποιήθηκε το 2009, είναι η επινόηση και η εγκατάσταση ενός λευκού χώρου, σε σχήμα σταυρού, που ο ίδιος ο αρχιτέκτονας τον ονομάζει «Crusch Alba» (λευκό σταυρό), στο πίσω μέρος του διαμερίσματος.

Συνδυάστηκαν λοιπόν δύο χώροι, η κουζίνα και το λουτρό, σε ένα λαμπρό, φωτεινό, λευκό και ενιαίο σύνολο, που διαμορφώνει έναν άσπρο σταυρό, μεταξύ των μεσαιωνικών τοίχων του σπιτιού, δημιουργώντας έτσι, ένα φωτεινό κέντρο στη μέση της κατοικίας….

Στον χώρο αυτό, κουζίνα και μπάνιο τέμνονται, ενώ οι λευκές του επιφάνειες βοηθούν ώστε να παρέχεται φως στο πίσω μέρος του διαμερίσματος, όπου το φυσικό φως είναι περιορισμένο…

Στο υπόλοιπο χώρο του σπιτιού, γύρω και έξω από το «λευκό σταυρό», οι φθαρμένοι πέτρινοι τοίχοι και οι οροφές, διατηρήθηκαν στην αρχική τους κατάσταση, το ίδιο και οι τοιχογραφίες καθώς επίσης και τα γύψινα τελειώματα που κρατήθηκαν και συντηρήθηκαν.

Έτσι, αυτός ο  γύρω χώρος, παράγει εικόνες παλαιών εποχών, σε αντίθεση με τον «άσπρο σταυρό», και μοιάζει με το κοίταγμα έξω από ένα παράθυρο, σε ένα άλλο τοπίο.

Μεγάλες συρόμενες πόρτες επιτρέπουν στα δωμάτια γύρω από το λευκό σταυρό να υπάρχουν ως μεμονωμένα υπνοδωμάτια ή προεκτάσεις του ίδιου χώρου του σπιτιού…

Το κύριο λουτρό κρύβεται από έναν τεράστιο τοίχο και εμφανίζεται μόνο αν το χρειάζεστε…ενώ το ντους βρίσκεται σε μια γωνία του άσπρου σταυρού.

Το ίδιο και η κουζίνα, που δεν είναι άμεσα ορατή, αλλά αποτελεί κι αυτή, μέρος του λευκού σταυρού.

Δεδομένου ότι το «crusch alba» (άσπρος σταυρός), είναι ουσιαστικά μια τομή δύο χώρων, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορείτε οπουδήποτε στο σπίτι, και να μην είστε σε άμεση επαφή, είτε με την κουζίνα είτε με το λουτρό.

Μια κατοικία με τρία δωμάτια ή με έναν ενιαίο χώρο…

Μια κατοικία που εκτός του βασικού, σχεδιαστικού προγράμματος που ακολουθεί, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα  για τις εξαιρετικές κατασκευαστικές της λεπτομέρειες.

Μια κατοικία που θα τη ζήλευαν πολλοί!!

Συμφωνείτε;;

<

Από την Κατερίνα Παρασκευά…

Οι φωτογραφίες του σπιτιού είναι από τον Bruno Helbling και εμείς τις βρήκαμε εδώ