Η αισθητική και περιβαλλοντολογική αξία ενός κήπου στην ταράτσα, γνωστού και ως roof garden, είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα που πάσχουν από έλλειψη πρασίνου και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι πολύ επιβαρυμένες.

Στην Ελλάδα η παρουσία πρασίνου στα κτήρια είναι σχεδόν ανύπαρκτη αντίθετα με πολλές πόλεις της Ευρώπης που αποτελεί συνήθεια αιώνων. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας ανοίγει νέους δρόμους κάνοντας πιο εύκολη και προσιτή τη δημιουργία  roof garden, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και του περιβάλλοντος.


Έτσι λοιπόν η κατασκευή ενός κήπου στην ταράτσα δημιουργεί χώρους αναψυχής και ξεκούρασης για τους ενοίκους, προσφέροντας ευχαρίστηση με τα  φυσικά οπτικά ερεθίσματά του, ενώ συμβάλλει σε μια σημαντικά βελτιωμένη εμφάνιση του κτιρίου και συνολικότερα της πόλης.

 • Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα καθώς φιλτράρει τη σκόνη, απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο. Το καλοκαίρι μειώνει την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία, μέχρι και 50%.
 • Βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των όμβριων υδάτων.
 • Ελαττώνει τα επίπεδα του θορύβου.
 • Δημιουργεί νέα οικοσυστήματα, αφού τα φυτά προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε πουλιά και χρήσιμα έντομα που δυσκολεύονται να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον.
 • Προστατεύει την επιφάνεια της στέγης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την υπεριώδη ακτινοβολία παρατείνοντας τη ζωή της ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα στη μόνωση του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι roof garden και η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται από τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της στέγής.

 • Ο επιφανειακός ή επεκτατικός (extensive): Πρόκειται για έναν ελαφρύ, μικρού βάθους κήπο, όπου χρησιμοποιούνται φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και στις ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες, με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, λίπανσης και άρδευσης, όπου η βλάστηση όμως χαρακτηρίζεται από έλλειψη ποικιλίας φυτών και κινδυνεύει να γίνει μονότονη.
 • Ο εντατικός ή καθετοποιημένος (intensive): Πρόκειται για ένα βαθύτερο κήπο που μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη γκάμα φυτών, θάμνους και δένδρα, και απαιτεί κατασκευή που θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα μεγαλύτερο φορτίο υλικών. Λόγω της ποικιλίας φυτών που μπορεί να φιλοξενήσει αυτό το είδος κήπου απαιτεί πιο συστηματική συντήρηση.

Οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσουμε πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός roof garden  είναι:

 1. Η στατικότητα της στέγης μας. Σε συνεργασία με τον μηχανικό θα πρέπει να σιγουρευτούμε αν η στέγη μας μπορεί να αντέξει το επιπλέον βάρος της κατασκευής, του χώματος και των φυτών και θα μας βοηθήσει να κρίνουμε για το είδος του κήπου που θα επιλεγεί.
 2. Η κατάσταση της στέγης. Θα μας στοιχίσει λιγότερο αν η δημιουργία του προβλεφθεί πριν ή κατά τη διάρκεια κατασκευής της στέγης μας.
 3. Η άρδευση και αποστράγγιση του κήπου.
 4. Η μόνωση και στεγανοποίηση της στέγης.
 5. Η επιλογή του εδάφους και των φυτών.
 6. Το πρόγραμμα συντήρησης και διαχείρισης του κήπου.