Το φως σε έναν εσωτερικό χώρο δεν είναι μόνο θέμα πρακτικό ή αισθητικό.
Ο τεχνητός φωτισμός μιας κατοικίας είναι ικανός να επηρεάσει τις αισθήσεις και μπορεί να αλλάξει τη διάθεση και την ψυχολογία της στιγμής.
Μπορεί να προκαλέσει φόβο, έκπληξη, να φέρει γαλήνη και ηρεμία, να ξεκουράσει και να χαλαρώσει.

 

Οι ιδιότητες ενός φωτιστικού σχήματος το κάνουν έντονο και ψυχρό, ήσυχο και θερμό, αδιάφορο και μονότονο ή περιπετειώδες, ενώ ανάλογα είναι και τα συναισθήματα που προκαλεί.
Δε μπορείτε λοιπόν να αφήσετε στη τύχη το θέμα του φωτισμού του σπιτιού σας και να αγνοήσετε αυτές τις ιδιότητες, που αν συνδυαστούν σωστά με τις ανάγκες σας μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον προσωπικό σας χώρο.

[alert type=white ]Ταξινομήστε λοιπόν τις επιθυμίες σας, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του χώρου σας και δράστε ανάλογα.[/alert]

 • Για το καθιστικό επιλέξτε φωτισμό φιλόξενο και ήσυχο, με συνδυασμούς πολλών φωτιστικών πηγών και όχι με έντονες «ανακριτικές» πηγές σε κεντρικά σημεία, που κάνουν τον επισκέπτη να νοιώθει άβολα και ανήσυχα.
Προτιμήστε τους θερμούς τόνους του κίτρινου ή του πορτοκαλί που θα λειτουργήσουν θετικά σε ένα σαλόνι.

 

 • Στην κουζίνα το φως οφείλει να είναι διαυγές, ακριβές και λειτουργικό, αλλά επίσης να δίνει την αίσθηση της καθαριότητας.
Πηγές σε απαλό γαλάζιο ή φωτεινό λευκό είναι η ευκολότερη επιλογή για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

 • Στο μπάνιο, οι «κλινικές» ψυχρές πηγές συνδέονται με την απολύμανση και την καθαριότητα. Υποσυνείδητα δρουν θετικά χωρίς όμως να αποκλείονται οι ελαφρά θερμές νότες που χαρίζουν χαλάρωση , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου.
Ιδανική λύση εδώ είναι ένα κεντρικό θερμό φως σε γενική χρήση και ψυχρότερες φωτεινές πηγές στον καθρέφτη για δραστηριότητες που απαιτούν ακρίβεια.

 

τέχνη, λεπτομέρεια και υψηλό design.

• Στην κρεβατοκάμαρα προτιμήστε πηγές που αντικαθιστούν το φυσικό φως ενός κεριού, αφού οι χαμηλές, γλυκές εντάσεις ηρεμούν το πνεύμα και αφήνουν το σώμα να ξεκουραστεί. Το υποκίτρινο χρώμα του κεριού εξάλλου δίνει την ψευδαίσθηση φυσικής θερμότητας.

• Στο γραφείο, εκτός από λειτουργικό, το φως πρέπει να είναι βοηθητικό και να μην ενοχλεί τα μάτια.
Η καλύτερη θέση για την τοποθέτησή ενός φωτιστικού γραφείου είναι  αριστερά για τους δεξιόχειρες και δεξιά για τους αριστερόχειρες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ενοχλητικών και καταστροφικών σκιάσεων, ενώ κατά την εργασία σας στον υπολογιστή, μια χαμηλή φωτιστική πηγή μειώνει τις αντιθέσεις από τη φωτεινή οθόνη και το σκοτεινό περιβάλλον, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση συμπαράστασης.