Μου κάνουν συχνά την ερώτηση πως ένα παιδικό δωμάτιο θα γίνει εφηβικό, χωρίς να αλλαχτούν εξ ολοκλήρου όλα του τα έπιπλα. Και έχουν δίκιο. Ισχύει πως οι ανάγκες και η αισθητική ενός μικρού παιδιού διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με αυτές ενός εφήβου.
Ισχύει επίσης πως τα χρόνια περνάνε γρήγορα και πως δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να αλάζουμε έπιπλα κάθε 6 χρόνια. Ετοιμάζουμε το παιδικό δωμάτιο, εκεί γύρω στην ηλικά των 6-7 με διάθεση χαρούμενη και “μίκι” και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, να΄σου το εφηβάκι με τα “yolo” και τα ” chat” του, “τι να τον κάνω το μικι ρε μάνα” σου λέει, “πάρ’το και πέτα τον από δω πέρα”, να ΄το κι εσύ το έμφραγμα και το εγκεφαλικό ταυτόχρονα.

“Τι κάνω γιαυτό;” με ρωτάς συνέχεια στα μηνύματά σου.
“Προνοείς” απαντώ.

Ναι φιλενάδα, προνοείς, προνοείς στις αγορές σου εξ αρχής, προνοείς επιλέγοντας έπιπλα διαχρονικά, κρεβάτια, βιβλιοθήκες και γραφεία όχι σε μίνι αλλά σε κανονικές διαστάσεις, προνοείς επιλέγοντας για τα έπιπλα χρώματα σταθερά και ουδέτερα, λευκά, γκρίζα, κρεμ και μπεζουλιά, μόκες και σοκολάτες, χρώματα που αντέχουνε στο χρόνο, προνοείς επιλέγοντας έντονα χρώματα μόνο στους τοίχους που ούτως ή άλλως θα τους ξαναβάψεις, προνοείς με αυτοκόλλητα και με ειδικές και ευέλικτες μικροκατασκευές που εύκολα αλλάζουν όταν πια δεν είναι άλλο επιθυμητές.

Και τι εννοώ ειδικές και ευέλικτες μικροκατασκευές;
Εννοώ κάτι αν αυτό εδώ το προσκέφαλο-σπιτάκι!
Καρφωμένο στον τοίχο, ακουμπάει πάνω του το κρεβάτι, ένα απλό κρεβάτι που δεν πρόκειται να το αλλάξεις ποτέ, όσο και να μεγαλώσει το παιδάκι, όσο και να γίνει εφηβάκι και μετά φοιτητάκι, εκτός και αν “διαλυθεί” για κάποιο λόγο. Φαντάσου τώρα το σπιτάκι αυτό να είναι ένα συννεφάκι, μια καρδιά, ένα αστέρι, μία μπάλα του μπάσκετ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ξύλινη επιφάνεια σε ότι σχέδιο θελήσεις καρφωμένη στον τοίχο. Σε αυτή επάνω θα ακουμπήσει το κρεβάτι. Κι όταν το παιδάκι γίνει εφηβάκι και ρητά δηλώσει: “μαμά, αυτά δεν είναι άλλο πια για μένα”, τότε, απλά τη ξεκαρφώνεις και βάζεις κάτι άλλο. Ή και τίποτα. Το κρεβάτι πάντως δεν χρειάζεται να το αλλάξεις για κανένα λόγο!

headboardΕκτός και αν σου περισσεύουνε!
Εκεί πάω πάσο!
Ε, με κάποιους πρέπει να δουλέψουμε κι εμείς τα διακοσμητάκια!

Σε φιλώ γλυκά γλυκιά μανούλα!

Μαρία