Παραλληλόγραμμο, στρόγγυλο, τετράγωνο ή οβάλ τραπέζι;
Ποιο σχήμα τραπεζαρίας είναι το καλύτερο για το χώρο μου;

Είναι μια ερώτηση που απασχολεί συχνά όσους πρόκειται να προχωρήσουν σε ανακαίνιση ή σε αντικατάσταση των επίπλων τους. Για ορισμένους η επιλογή φαίνεται να είναι μονόδρομος. Η παραλληλόγραμμη τραπεζαρία κέρδιζε και εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ο λόγος είναι προφανής: αποτελεί το πιο βολικό σχήμα για να ενταχθεί σε οποιοδήποτε χώρο, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε πως οι περισσότεροι χώροι είναι, αφενός ορθογώνιοι, αφετέρου παραλληλόγραμοι.

Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένη:

Βρες ποιο σχήμα τραπεζαρίας ταιριάζει στο χώρο σου.

Στους μακρόστενους χώρους η επιλογή του παραλληλόγραμμου τραπεζιού φαντάζει μάλλον ως η πιο ιδανική λύση.
Ακολουθεί τη γεωμετρία του χώρου ενώ οι διαστάσεις του θα πρέπει να διαμορφώνονται σε σχέση με τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα μπει. Αποτελεί το πιο βολικό και διαδεδομένο σχήμα τόσο για μικρούς όσο και για μεγαλύτερους χώρους, ευνοεί την σε μήκος διάταξη των προσκεκλημένων ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης με την προσθήκη βοηθητικών μονάδων.

 

τι σχήμα τραπεζαρίας να επιλέξω και γιατί: παραλληλόγραμμη τραπεζαρία

 

Στους τετράγωνους, παράγωνους και ακανόνιστους χώρους, ακόμη περισσότερο δε, στους μικρούς χώρους προτιμάμε τραπέζια με κυκλικό σχήμα.
Χωρίς γωνίες και προεξοχές, το κυκλικό τραπέζι θα κάτσει υπέροχα σε μια μικρή κουζίνα ή ένα μικρό σαλόνι, ενώ με τα κατάλληλα αξεσουάρ θα ορίσει μια γλυκιά και όμορφη γωνιά.

 

τι σχήμα τραπεζαρίας να επιλέξω και γιατί: κυκλική τραπεζαρία

 

Από την άλλη, το τετράγωνο σχήμα αποτελεί μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα τάση. Ωστόσο θα το πρότεινα μόνο για τους μεγάλους και τετραγωνισμένους χώρους.
Προκειμένου να αναδειχθεί και να λειτουργήσει θα πρέπει να παραμένουν ελεύθερες και προσβάσιμες και οι τέσσερις πλευρές του. Για το λόγο αυτόν, απαιτεί περισσότερο χώρο από μια μακρόστενη τραπεζαρία.

 

τι σχήμα τραπεζαρίας να επιλέξω και γιατί: τεράγωνη τραπεζαρία

 

[alert type=white ]Tip: Το κυκλικό όπως και το τετράγωνο τραπέζι λειτουργούν ιδανικά σε τραπεζαρίες για έως 8 άτομα (σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και ως 12 άτομα).

Ο λόγος; Σε μεγαλύτερες διαστάσεις αποξενώνουν, γίνονται αντιλειτουργικά και δύσχρηστα αλλά και παρά πολύ ογκώδη.[/alert]

 

Τέλος, τα ελλειπτικά και τα οβαλ τραπέζια, αποτελούν μια επίσης εξαίσια και φρέσκια πρόταση για τους μακρόστενους χώρους, που φαίνεται να την  ακολουθούν πολλοί τελευταία, μιας και συνδυάζουν τα θετικά του παραλληλόγραμμου με το κυκλικό σχήμα.
Πρακτικότητα, ευελιξία και κομψότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους, ενώ οπτικά, δημιουργούν την εντύπωση πως καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο.

 

τι σχήμα τραπεζαρίας να επιλέξω και γιατί: οβάλ τραπεζαρία