Η έξυπνη οργάνωση και η σωστή αξιοποίηση των χώρων, στο μικρό διαμέρισμα φαίνονται.

Όσοι από μας ζούμε σε μικρό διαμέρισμα γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, στενοί διάδρομοι και περάσματα, φορτωμένα ράφια, ντουλάπια και συρτάρια είναι κάποια από αυτά και το ερώτημα που προκύπτει τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο: Μπορεί άραγε να μπει μία τάξη σε αυτό το καθημερινό σπιτικό χάος; Υπάρχουν άραγε τρόποι να οργανώσεις και να ομορφύνεις ένα μικρό χώρο και ποιοι είναι αυτοί; Ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που πρόκειται να ανακαινίσουμε ένα μικρό διαμέρισμα το παραπάνω ερώτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Πως θα επιτύχω μια καλή ανακαίνιση αξιοποιώντας με το δυνατό καλύτερο τρόπο τους χώρους του; Τι θα πρέπει να προσέξω και ποια λάθη να αποφύγω;

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά μικρά πραγματάκια που θα πρέπει να έχεις στο νου σου κατά την ανακαίνιση αν θες να οργανώσεις με το δυνατόν καλύτερο τρόπο το σπιτάκι σου.

Πως να οργανώσεις και να ομορφύνεις ένα μικρό διαμέρισμα.

1. Ακολούθησε το σύγχρονο ανοιχτό μοντέλο οργάνωσης που προωθεί τους ενιαίους χώρους.
Απέφυγε τοίχους και χωρίσματα που διασπούν και ενοποίησε χώρους. Κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι είναι οι πιο χαρακτηριστικοί χώροι στους οποίους μπορείς να εφαρμόσεις τη λογική αυτή.

 

2. Επέλεξε υλικά επενδύσεων και στοιχεία διακόσμησης που “καταβροχθίζουνε” τους όγκους.
Αυτά, είναι με λίγα λόγια, τα υλικά και τα αντικείμενα που αποδίδουν αντανακλάσεις, διαφάνεια και αντικατοπτρισμούς όπως το γυαλί, το πλέξι-γκλας και ο καθρέφτης. Πέρασέ τα έξυπνα στο χώρο, ως έπιπλα ή ντύνοντας τους όγκους της ντουλάπας ή της κουζίνας.

 

3. Σε ότι αφορά τα χρώματα και το βάψιμο του χώρου, εφάρμοσε το μοντέλο της χρωματικής αρμονίας.
Με λίγα λόγια χρησιμοποίησε αποχρώσεις κοντινές μεταξύ τους, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, εντάσεις ή αντιθέσεις.

 

4. Αξιοποίησε τους τοίχους. Εκμεταλλεύσου το ύψος τους.
Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή απ΄οποιαδήποτε άλλη θα μπορούσα να σου δώσω για ένα μικρό διαμέρισμα. Στις περισσότερες κατοικίες ασχολούμαστε κυρίως με το πάτωμα και με το τι χωράει να ακουμπήσει σ’ αυτό, ένας καναπές, ένα κρεβάτι ή μια πολυθρόνα. Ξεχνάμε τους τοίχους, με τους οποίους ασχολούμαστε μόνο, όταν πρόκειται να κρεμάσουμε κάδρα αδιαφορώντας για το γεγονός πως μας προσφέρουν άφθονα τετραγωνικά προς αξιοποίηση. Ράφια, κρεμαστά ντουλάπια, ακόμη και floor to ceiling ντουλάπες, με το κατάλληλο σχεδιασμό, βρίσκουν τη θέση τους στους τοίχους μιας κατοικίας ενώ ταυτόχρονα σχηματίζουν σημαντικούς ανοιχτούς και κλειστούς χώρους αποθήκευσης.

 

 

5. Φώτισε έξυπνα το χώρο.
Ο φωτισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διακόσμηση, την αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Μπορεί να αναδείξει όπως και να καταστρέψει τα πάντα. Για το λόγο αυτό απέφυγε τη χρήση ενός κεντρικού φωτιστικού που δημιουργεί σκιές και υποφωτισμό. Προτίμησε τη λύση των πολλών, σημειακών, ισοκατανεμημένων και διάσπαρτων φωτεινών πηγών που θα δείξουν το χώρο πιο ζεστό ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την ατμόσφαιρά του.

 

6. Τέλος, εκμεταλλεύσου τα “κρυφά σημεία” του χώρου σου.
Εσοχές και περίεργες γωνίες που διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι και που με τη πρώτη ματιά φαίνεται να αποτελούν ελαττώματα, μπορούν έξυπνα να μεταμορφωθούν σε προτερήματα συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην αύξηση των αποθηκευτικών μας χώρων.

Σε φιλώ
Μαρία

Τις φωτούλες από το σπιτάκι-παράδειγμα τις βρήκα εδώ.