Ένα πολύ μικρό και έξυπνο ρετιρέ, διπλοκατοικία μόλις 60 τετραγωνικών με ένα ηλιόλουστο και πανέμορφο υπνοδωμάτιο στη σοφίτα και με μια τζαμαρία που τα σπάει!

 Έχω πάντα στο νου μου πως το κάθε σπιτικό έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δική του ομορφιά, το δικό του κατιτίς που το κάνει να ξεχωρίζει απ΄όλα τα υπόλοιπα. Αυτό λοιπόν το “κατιτίς” της κάθε κατοικίας είναι και το κύριο μέλημά μου όταν ψάχνω να βρω ενδιαφέροντες χώρους για να σου δείξω.
Και σε αυτή τη μικρή κατοικία που βρίσκεται στο Göteborg της Σουηδίας, είναι πως αυτό το “κατιτίς”, αυτό το όμορφο και εντυπωσιακό, που την κάνει τόσο ιδαίτερη και ξεχωριστή δε βρίσκεται στο καθιστικό, την κουζίνα ή την τραπεζαρία όπως συνήθως γίνεται στα περισσότερα σπίτια, αλλά στο υπνοδωμάτιο.

υπνοδωμάτιο στη σοφίτα

Σε ένα ηλιόλουστο και ανοιχτόκαρδο υπνοδωμάτιο στη σοφίτα που βλέπει ουρανό και που έχει πρόσβαση στη μικρή ταράτσα-μπαλκόνι του κτιρίου. Σε ένα πανέμορφο χώρο που μόνο την αίσθηση του λίγου και του μικρού δε σου αφήνει. Θες το ύψος του χώρου, θες τα πολλά του ανοίγματα, θες αυτή η γυάλινη τζαμαρία-υπερπαραγωγή πάνω από το κρεβάτι, θες η εναλλαγή των λείων σπατουλαριστών επιφανειών με τις τραχιές επενδύσεις του τούβλου, όλα αυτά μαζί είναι και τα στοιχεία που το κάνουν να είναι τόσο ενδιαφέρον.

Το υπνοδωμάτιο αυτής της μικρής διπλοκατοικίας βρίσκεται στο δεύτερό της επίπεδο.
Σε αυτό φτάνει κανείς από τη σκάλα που ξεδιπλώνεται πίσω από την πλάτη του κρεβατιού η οποία φέρει επάνω της μια εσωτερική τζαμαρία.

Ο ρόλος αυτής της εσωτερικής τζαμαρίας είναι τόσο καταλυτικός όσο και ευρηματικός.
Να γιατί:

  1. Προωθεί το φυσικό φωτισμό των παραθύρων προς τη σκάλα.

  2. Αποσυμπιέζει την αίσθηση του κλειστού και σφιχτού χώρου.

  3. Εναλλάσσει τα υλικά και δημιουργεί εικόνες.

  4. Συμβάλει στο ύφος και τη διακόσμηση του χώρου.


υπνοδωμάτιο στη σοφίτα

Πάμε να κατέβουμε όμως και στο κάτω επίπεδο.

Παρατηρείς πως το φως του ήλιου μπαίνει μέσα από την τζαμαρία και φωτίζει τη σκάλα;

Ας δούμε όμως και τον υπόλοιπο χώρο…

Ενιαίος χώρος κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού.

Λιτά, απλά, φωτεινά και περιποιημένα, εώς και συνηθισμένα θα έλεγα…

Να και το μπανάκι του.

Και τώρα που τελειώσαμε με τη ξενάγηση, νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου πως το “κατιτίς” αυτής της μικρής μεζονέτας είναι το υπνοδωμάτιο στη σοφίτα με την πανέξυπνη τζαμαρία του!

Σε φιλώ.
Μαρία

Την κατοικία την βρήκα εδώ…