Είναι τελικά άκρως εντυπωσιακό με πόσους τρόπους μπορείς να “χωρέσεις”, να οργανώσεις και να αποθηκεύσεις λειτουργίες, ανάγκες και όνειρα σε έναν πραγματικά μικρό και περιορισμένο χώρο!

Και αυτή η έξυπνη, μικρή γκαρσονιέρα έργο των Laab Architects που απλώνεται σε μόλις 35 τετραγωνικά και που βρίσκεται στο Hong Kong αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για το πως μπορείς να το πετύχεις.

Πάμε να δούμε όμως πως.

Μια έξυπνη μικρή γκαρσονιέρα. ΣΕ 35 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

Η βασική της μορφή αφορά έναν ενιαίο παραλληλόγραμο χώρο περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων με πρόσβαση σε μπαλκόνι ο οποίος διαιρέθηκε κάθετα, σε τρεις ζώνες που γίνονται άμεσα αντιληπτές. Έτσι ορίστηκαν ο χώρος του ύπνου, ο χώρος του καθιστικού και ο χώρος της κουζίνας.
Αυτό ωστόσο που θέλω να προσέξεις αφορά κυρίως τη σχέση του χώρου του υπνοδωματίου με το καθιστικό.

Ας τη μελετήσουμε όμως αναλυτικά:

Επάλληλα, κάθετα συρόμενα, ξύλινα πάνελ ορίζουν, χωρίζουν και απομονώνουν το “υπνοδωμάτιο”, το οποίο εξελίσσεται πάνω σε ένα έξυπνα υπερυψωμένο δάπεδο. Πίσω από το σταθερό τους τμήμα υπάρχει χώρος για μια ανοιχτού τύπου ντουλάπα με πρόσβαση από την περιοχή του κρεβατιού.

Η υπερύψωση ενός δαπέδου όμως, αναγκαστικά επιφέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτός, φαντάζομαι, πως είναι ένας από τους λόγους που σε αυτή τη μικρή γκαρσονιέρα δεν χρησιμοποιήθηκε τυπική επίπλωση, παρά ένα στρώμα, τέσσερις μαξιλάρες και κάποια αξεσουάρ απλωμένα στο πάτωμα.

Ένας άλλος λόγος και μάλλον ο πιο σημαντικός είναι φυσικά, τα λιγοστά διαθέσιμα τετραγωνικά.
Από αυτόν πηγάζει σίγουρα και η ανάγκη της σύμπτυξης των λειτουργιών. 
Πρόσεξε λοιπόν τα οριζόντια “πορτάκια-κρύπτες” σε αυτό το έξυπνο ξύλινο υπερυψωμένο δάπεδο.
Παρατήρησες πως ανοίγουνε από κάτω προς τα πάνω δημιουργώντας επιπλέον χώρους αποθήκευσης στο εσωτερικό του;

Τέλος σημείωσε, πως σε κάθε περίπτωση και απο επιλογή, πρόκειται για μια μικρή κι εναλλακτική γκαρσονιέρα φωλιά με ξεκάθαρα φρέσκο και νεανικό χαρακτήρα.
Δες για παράδειγμα πόσο εξυπνα λειτουργούν τα σκαλάκια ως ένα επιπλέον κάθισμα στο χώρο.

Το λιλιπούτειο καναπεδάκι.

Ή, η ασύμμετρη σύνθεση οροφής στο μικρό καθιστικό.

Και η οποία τελικά τι είναι;
Φωτιστικό ή ένας μικρός κρεμαστός κήπος εσωτερικού χώρου;

Αχ, και πόσο θα ήθελα να γύρναγαν τα χρόνια πίσω, να μένανε για πάντα κάπου εκεί στα φοιτητικά μου…

Σε φιλώ!
Μαρία

τις φωτούλες τις βρήκα εδώ…

[button color=”blue” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://thedecopages.gr/επικοινώνησε/”]Επικοινώνεισε μαζί μας, αν ασχολείσαι με τη διακόσμηση, το design ή την αρχιτετονική και θα ήθελες να γράφεις για το TheDecopages.gr.[/button]