Μικρά  ή μεγάλα τα υπνοδωμάτια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κατοικίας αλλά και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτά.

Ως χώροι χαλάρωσης, ηρεμίας, ξεκούρασης και συγκέντρωσης αλλά ταυτόχρονα και ιδιαιτέρως ιδιωτικοί, αξίζουν την προσοχή και το μεράκι μας κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους.

Συνήθως, εκτός από τη βασική τους λειτουργία που είναι ο ύπνος, καλούνται να εξυπηρετήσουν και άλλες ανάγκες όπως για παράδειγμά το ντύσιμο και η αποθήκευση ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων ή ο καλλωπισμός τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα,

ενώ η άμεση σύνδεσή τους με άλλους χώρους της κατοικίας θεωρείται δεδομένη.

Η επιλογή ενός μεγάλου και άνετου κρεβατιού είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το χώρο αυτόν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν άπειροι τύποι κρεβατιών σε διάφορες διαστάσεις, φτιαγμένα από ποικίλα υλικά. Μετρήστε το χώρο σας, σκεφτείτε τι ανάγκες  σε αποθήκευση και καλλωπισμό θέλετε να εξυπηρετεί, σχεδιάστε τον αν μπορείτε, και στη συνέχεια καταλήξτε στις τελικές διαστάσεις του κρεβατιού σας. Επιλέξτε το καλύτερο για σας τόσο από άποψη αισθητικής όσο και από άποψη λειτουργίας (με ή χωρίς αποθηκευτικούς χώρους).

Τέλος επιλέξτε προσεκτικά το στρώμα και προσπαθήστε να μην υποτιμήσετε ούτε στο ελάχιστο την επιλογή σας αυτή. Έχετε πάντα στο νου σας πως τελικά, στο στρώμα θα κοιμάστε μια ολόκληρη ζωή, και άρα θα πρέπει να είναι κατάλληλο για να σας ξεκουράζει, να είναι υγιεινό, να αναπνέει, να αερίζεται και προπαντός να μη χαλάει εύκολα.

Φροντίστε λοιπόν να είναι ανατομικό, κατασκευασμένο από φυσικά, υγιεινά, ποιοτικά και ανθεκτικά υλικά και εξασφαλίστε έναν άνετο και σωστό τρόπο ύπνου για όλη σας τη ζωή.

Στη συνέχεια επιλέξτε τη δυνατόν μεγαλύτερη ντουλάπα που χωράει στο χώρο σας, κυρίως αν δεν έχετε αλλού αποθηκευτικούς χώρους, οργανώστε την προσεκτικά, ενώ αν τα συνολικά τετραγωνικά της κατοικίας σας σας το επιτρέπουν φροντίστε απλά για την ύπαρξη ενός “dressing room”.

Διαλέξτε τα κομοδίνα που θα προσαρμόσετε στο κρεβάτι σας, έχοντας πάντα στο νου σας ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδια με το κρεβάτι σας.

Το ίδιο ισχύει βέβαια αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο έπιπλο καλλωπισμού. Μπορείτε και αυτό να το σκεφτείτε μεμονωμένα, και σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο καθρέφτη να δημιουργήσετε στο δωμάτιό σας την ατμόσφαιρα που επιθυμείτε.

Τέλος επιλέξτε προσεκτικά τα χρώματα και τις επενδύσεις των τοίχων σας,

τις κουρτίνες και τα κλινοσκεπάσματα αλλά και το φωτισμό σας (προτιμήστε τον ατμοσφαιρικό εστιακό φωτισμό)

και αφεθείτε σε στιγμές χαλάρωσης…

Καλή ξεκούραση…